Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti şişmesi nedir, neden olur? Diş eti şişmesinin başlıca nedenleri nelerdir? Diş eti şişmesi nasıl geçer? İşte, Dt. Naz Kurt'dan diş eti şişmesine iyi gelen yöntemler:
Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?
21 Mart 2023, 15:20

Diş etlerinin, ağız ve tüm vücut sağlığı için çok önemli olduğunu belirten İSÜ Dent Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Naz Kurt, “Diş eti şişmesi genellikle diş etinin dişle birleştiği yerde başlar, bazı durumlarda ilerlediği takdirde dişleri örtmeye başlayabilir. Evde yapılan doğru uygulamalar, diş eti şişliğinin geçmesine veya azalmasına yardımcı olabilir” dedi.

Diş etleri ağız ve tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Diş eti şişmesi genellikle diş etinin dişle birleştiği yerde başlar, bazı durumlarda ilerlediği takdirde dişleri örtmeye başlayabilir. Genellikle şişmiş diş etleri, olması gereken açık pembe rengi yerine kırmızı görünür. Diş eti şişliğine kanama, ağrı, hassasiyet, ağız kokusu, inflamasyon eşlik edebilir.

diş doktoru

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş eti şişliğinin pek çok nedeni olabilir. Çoğu zaman kanayan ve şişmiş diş etleri diş eti hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Diş eti şişmesinin başlıca nedenleri şu şekildedir:

  1. Doğru ve/veya düzenli şekilde diş fırçalamamak,
  2. Diş aralarının temizliğini yapmamak,
  3. Diş eti iltihabı, enfeksiyon,
  4. Ağız bölgesine dışarıdan alınan darbe/yabancı cisim,
  5. Ağız solunumu,
  6. Ağız kuruluğu,
  7. 20 yaş dişlerinin etrafındaki diş eti şişmesi,
  8. Uygun olmayan protetik diş kaplamaları veya dolgular,
  9. Hamilelik, ergenlik vb. gibi hormonal değişiklikler,
  10. Lösemi, anemi, HIV, diyabet vb. gibi sistemik hastalıklar,
  11. Belirli ilaçların yan etkisi,
  12. Yetersiz beslenme, C vitamini eksikliği,
  13. Kalıtsal durumlar.

diş ağrısı

Diş Eti Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş etlerinde şişlik veya herhangi bir rahatsızlık olduğunda zaman geçirmeden diş hekimine/ periodontiste (diş eti hastalıkları ve cerrahisi uzmanı) muayene olunmalıdır. Hekiminiz dişleriniz ve diş etinizle ilgili belirtilerin ne zaman başladığı, genel sistemik durumunuz, beslenme düzeniniz, kullandığınız ilaçlar vb. ile ilgili sorular soracak ve tam teşhis etmek için ağız-diş röntgeni çekecektir. Diş eti şişmesinin nedenine yönelik tedavi planı oluşturulur. Cerrahi olmayan veya cerrahi tedaviler uygulanabilir. Diş hekimin uyguladığı tedaviye ek olarak ağız gargaraları, antibiyotik vb. ile tedavi desteklenebilir.

  1. Evde yapılan doğru uygulamalar diş eti şişliğinin geçmesine veya azalmasına yardımcı olabilir. Ağız hijyen alışkanlıklarını geliştirerek ağızdaki bakterilerin/ plağın neden olduğu, henüz ilerlememiş olan iltihabi diş eti şişlikleri geçebilir. 
  2. Diş etleri nazikçe fırçalanarak ve diş ipi/ ara yüz fırçası kullanarak şişliklere çözüm bulunabilir. 
  3. Ağız gargarası veya tuzlu su ile çalkalama yapılabilir. 
  4. Bol su tüketerek tükürük üretimini artırmaya yardımcı olunabilir. 
  5. Sigara ve alkol gibi maddelerden kaçınılmalıdır.

Diş eti şişliğinin tedavisi altında yatan nedene bağlı olarak değişir. İltihap kaynaklı diş eti şişliklerinde diş hekiminiz dişlerin köklerinin etrafındaki hastalıklı iltihabi diş etlerini, diş plağını ve diş taşlarını temizleyebilir. Gerekli görüldüğünde cerrahi yöntem olan gingivektomi veya flep operasyonları ile diş etindeki şişlikler tedavi edilir. Cerrahi tedavide geleneksel yöntem olan bisturiler veya lazerler kullanılabilir. Belirli durumlarda biyopsi alınması gerekebilir. İlaca bağlı diş eti büyümesi varsa ilaç değişikliği için hastanın hekimine danışılabilir. Sistemik bir hastalığın etkisi olarak diş eti şişliği görüldüğü düşünüldüğünde tam kan sayımı istenebilir, hasta ilgili bölüme yönlendirilebilir.

Başka Bir Problemin Belirtisi Olabilir!

Diş eti şişmesi tedavi edilmediği takdirde ağız hijyenini zorlaştıracağından diş eti hastalığının ilerleme ihtimalini artırır, çiğneme gibi fonksiyonlarda zorluklara neden olabilir ve hatta dişlerin dizilimini değiştirebilir. Diş eti şişliğiniz genel sistemik sağlığınız ile de ilişkilidir. Olağan dışı şişlik gördüğünüzde ihmal etmeden diş hekimine veya periodontiste muayene olmalısınız.

Yazar:

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Naz Kurt

Şunlara da göz atın;

  1. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  2. Diş lekelerine yol açan besinler
  3. Diş apsesi ağrısı nasıl geçer?
  4. Çocuklarda diş bakımı nasıl yapılır?
  5. Evde diş taşı temizliği yapılır mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo