Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

Hangi alışkanlıklar dişlere zarar verir? Dişlerin yapısını bozan alışkanlıklar nelerdir? Diş Hekimi Dr. Damla Zenar, günlük hayatta sık sık yaptığımız dişlere zarar veren alışkanlıkları anlattı.
Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?
03 Mart 2023, 11:46

Gün içinde ağız ve diş sağlığımıza ne kadar özen gösterirsek gösterelim, sahip olduğumuz bazı alışkanlıklar dişlerimize zarar veriyor. Tırnak yeme, sigara içme, dişlerle şişe açma gibi kötü alışkanlıklar, ağız sağlığının bozulmasına neden olabiliyor. İşte, dişlerinize zarar verebilen 9 alışkanlık:

  1. Dişleri alet olarak kullanmak

Dişlerinizi, bir fiyat etiketini kesmek, fıstık açmak, şişenin kapağını açmak gibi kullandığınızda, yanlışlıkla dişlerinizi kırma ve çenenizi yaralama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu yüzden şişe açacağı ve makas gibi araç gereçleri elinizin altında bulundurun ve dişlerinizi bu durumlar için kullanmayın.

  1. Buz küplerini çiğnemek

Buzun sert ve soğuk yapısı, dişlerin kırılmasına, dolguların ve diş restorasyonlarının zarar görmesine yol açabilir. Bu alışkanlıktan kaçınmak için pipet kullanın ve buz küplerini çiğnemeyin.

tırnak yemek

  1. Tırnak yemek

Tırnak yemek, birçok kişinin fark etmeden yaptığı alışkanlıklardan biridir. Ancak tırnakları yemek dişleri kırabilir ve çeneyi etkileyebilir. Ayrıca tırnakların içindeki bakteriler, ağız sağlığını tehlikeye atar. Tırnak yemeyi bırakmak için, tırnaklarınıza koyu oje sürebilirsiniz.

  1. Sık atıştırma

Yemek yediğiniz zaman bakteriler ağızda kalan yiyecek parçacıklarıyla beslenir ve asit üretir. Bu da diş minesinin aşınmasına ve diş çürüklerine yol açar. Sık sık atıştırmak yerine protein açısından zengin ve dengeli besinler tüketin. Yemek artıklarını temizlemek için, bol su için.

bambu ısırmak

  1. Yabancı cisimleri ısırma

Zor bir duruma konsantre olmaya çalışırken, birçoğumuz bir kalemin veya gözlüğün ucunu çiğniyoruz. Bu alışkanlık, dişlere çok fazla baskı uygular ve dişlerin kaymasına, çatlamasına yol açabilir. Ayrıca kalem, tahta, gözlük gibi nesneler, ağız enfeksiyonuna yol açabilecek mikropları taşır. Ağzınızı meşgul etmek için sebze veya şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.

parmak emme

  1. Parmak emme

Özellikle küçüklük yaşlarında çok sık görülen parmak emme alışkanlığı, 5-6 yaşlarında yaygın olarak görülür. Ancak parmak emme, çene ve diş yapılarının kalıcı olarak değişmesine yol açabilir. Çocukların ellerini meşgul etmek, parmak emme alışkanlığından kurtulmaya yardımcı olabilir.

dişleri sıkmak

  1. Diş gıcırdatma ve dişleri sıkmak

Bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma, gün içinde veya siz uyurken meydana gelebilir. Genelde stresten kaynaklanan bu durum, dişlerinizin aşınmasına ve çürüklere yol açabilir. Bu durumu gidermek için stres azaltıcı egzersizler yapın, ağız koruyucu kullanmayı deneyin ve doktorunuzla konuşun.

diş fırçalamak

  1. Dişleri çok sert fırçalamak

Dişleri çok agresif bir şekilde fırçalamak, diş etlerinin tahriş olmasına, diş eti kanamalarına ve diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Ayrıca diş hassasiyetine de yol açabilir. Çor sert fırçalamayı önlemek için, diş fırçanızın yumuşak kıllı olmasına dikkat edin. 3-4 ayda bir diş fırçanızı değiştirin.

  1. Sigara içmek

Sigara içmek, yalnızca kalp ve ciğer sağlığını etkilemekle kalmaz. Aynı zamanda ağız sağlığına da ciddi zarar verir. Sigara kullanımı, diş eti hastalığına yakalanma riskini artırır. Ağız kokusuna, tat kaybına, diş kaybına, diş renginin bozulmasına ve ağız kanserine neden olabilir.

Yazar:

Diş Hekimi Dr. Damla Zenar

instagram.com/dentdreamclinic

Şunlara da göz atın;

  1. Stresin dişlere etkisi nedir?
  2. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
  3. Diş eti şişmesine ne iyi gelir?
  4. Diş lekelerine yol açan besinler
  5. Diş apsesine ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo