Fırında Pişirme Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Temel Şey

Fırında kavurma, pişirme, hem sağlıklı hem de lezzetli bir pişirme yöntemidir. Sizler için fırında pişirme yaparken dikkat etmeniz gereken, hakkında bilmeniz gereken 5 şeyi paylaştık. İşte, fırında pişirme yaparken dikkat edilmesi gereken 5 şey:
Fırında Pişirme Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Temel Şey
21 Ekim 2022, 16:55

Fırında kavurma, pişirme, hem sağlıklı hem de lezzetli bir pişirme yöntemidir. Özünde kavurma, gevrek, esmer bir dış ve tamamen pişmiş bir iç kısım veren yavaş, kuru ısıtmalı bir pişirme yöntemidir. Hem daha büyük et kesimleri hem de karışık sebzeler için kullanıldığından, oldukça çok yönlüdür. Kavurma, genellikle soğuk gecelerle ilişkilendirilen pek çok rahat yiyecek sunar: Fırından sıcak, hoş kokulu bir mutfağa getirilen, kavrulmuş patates ve diğer sebzelerle çevrili, buharı tüten kızarmış bir tavuğu düşünün. Sizler için fırında kavurma hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık. İşte, fırında kavurma hakkında bilinmesi gereken 5 temel şey:


Kavurma ve Pişirme Arasındaki Fark (Roasting/Baking)

Kavurma, ilk başta pişirmeye benzer görünse de, bu iki fırında pişirme yönteminin bazı belirgin farklılıkları vardır. Kavurmanın amacı, tek bir bileşenin lezzetini yoğunlaştırırken aynı zamanda yüzeyini esmerleştirmektir. Öte yandan, pişirme, bir malzeme karışımının lezzetlerini birleştirmeyi amaçlar ve gevrek bir dış amaç birincil amaç değildir. Çoğu zaman kavurma, sebze ve et gibi tuzlu yiyecekleri ifade ederken, fırınlama genellikle tatlı ve tuzlu kekleri, kurabiyeleri, ekmeği ifade eder. Pişirme terimi, güveç gibi tuzlu yemekleri belirtmek için kullanıldığında, genellikle yemeğin kapaklı bir kapta pişirildiğini ima eder.

Yağlar Kavrulmuş Gıdaların Nemli Kalmasına Nasıl Yardımcı Olur?

Kuru bir ısı tekniğinin bu tür nemli ısırıkları nasıl oluşturduğu, yağların kullanımıyla ilgilidir. Etler, kavrulma sırasında, ister kendi suyuyla yağlanmış olsun, ister yüzeyine ilave katı veya sıvı yağlar dökülmüş olsun, ara sıra banyo yapar. Bu sadece etin kızartma içindeki nemli kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dış kısma daha gevreklik katar.

Sebzeler kavurmadan önce işlem görürler: Fırın tepsisine yerleştirilmeden önce az miktarda yağ ve baharatlarla kaplanırlar. Daha sonra dışları çıtır çıtır ve altın sarısı, içleri yumuşak ve yumuşayana kadar pişirilir.


1. Fırınınızı doğru şekilde hazırlayın ve önceden ısıtın.

Öncelikle, fırınınızın ne kadar sıcak (veya çok sıcak değil) çalıştığını bildiğinizden emin olun. Bu, sıcaklığını kalibre etmeniz gerektiği anlamına gelir. Fırınınızın gerçek sıcaklığının ne olduğunu görmek için bir fırın termometresine yatırım yapın ve tarifinizin hedef kavurma sıcaklığına ulaşmak için ayarlayın.

İkinci olarak, ön ısıtmadan önce raflarınızı doğru yere koyun. Etlerin çoğu orta rafta kavrulurken, boyutuna bağlı olarak, daha büyük kesimlere uyum sağlamak için rafı indirmeniz gerekebilir. Sebzeleri kızartırken, tepsi fırının alt 1/3'ünde olacak şekilde fırın rafını alçaltmak yiyeceğin gevrekliğini iyileştirebilir.

Son olarak, fırını ön ısıtmaya gelince köşeleri kesmeyin. Yüksek sıcaklıklara ulaşmak biraz zaman alabilir, bu yüzden önceden planlayın ve acele etmeyin. Bir yaprak sebzeyi kızartmak için kritik olmasa da, etleri kızartmak için fırının çok sıcak olması çok önemlidir.

2. Sebzelerinizi uygun şekilde hazırlayın ve yerleştirin.

Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık kavrulmuş sebzelerin püf noktası hazırlanıp tavaya yerleştirilmesidir. Hazırlık sırasında, eşit pişirmeyi sağlamak için sebzeleri tek tip şekil ve boyutlarda kesin. Parçaları sac tepsinize fazla yığmaktan kaçının ve tek kat olarak pişirdiğinizden emin olun. Bu, buharın parçalardan kaçmasına ve ısının kuru kalmasına olanak tanır; bu gevrek, yastıklı doku için çok önemlidir. Son olarak, daha eşit bir pişirme ve tutarlı bir esmerleşme için, pişirme süresinin yarısında tabakayı fırından çıkarmayı ve parçaları çevirmeyi ve tavayı 180 derece döndürmeyi planlayın.

3. Etleri kavurmadan önce oda sıcaklığına getirin.

Buradaki amaç, buzdolabının soğuğu etinizin yüzey sıcaklığından uzaklaştırmak, böylece daha iyi kızarması ve daha kalın (yani daha lezzetli) bir kabuk oluşturmasıdır. Yani etinizi fırına girmeden önce 60 dakikaya kadar (kesimin boyutuna göre) tezgahta bekletin.

4. Bir et termometresi alın ve kullanın.

Bir et termometresine yapılan bu küçük yatırım, yaptığınız her kızartmanın tüm stresini ortadan kaldıracaktır. Daha küçük kesimleri görsel olarak kontrol etmek oldukça kolay olsa da, daha büyük et kesimleri içinin kesin sıcaklığını belirlemek için bir et termometresi gerektirir. Bu, hem gıda güvenliği hem de kızartmanızın az pişmişten iyi pişmişe kadar tercihinize göre yapılmasını sağlamak için önemlidir.

5. Kızartmanızı dinlendirin.

Etler fırından çıktıktan sonra 20 dakikaya kadar pişmeye devam ettiği için istenilen pişirme sıcaklığına gelmeden önce eti fırından çıkarıp oda sıcaklığında, yani doğal meyve sularına izin veren bir sürede “dinlendirmeye” bırakmak istiyorsunuz. ete yeniden emilmek ve herkes için daha sulu ısırıklar yaratmak için. Ne yazık ki, kızartmanızı çekmek için hedef sıcaklığınızın kaç derece altında olduğuna dair kesin bir kural yoktur, bu nedenle hedefe oldukça yakın başlayarak deney yapın ve dinlenme sırasında sıcaklığın ne kadar arttığını görün. Daha büyük et parçalarını folyo ile kaplayarak çadır yapın ve servis yapmadan önce 10-15 dakika oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.


Şunlara da göz atın;

  1. Temel pişirme teknikleri
  2. Boling nedir?
  3. Confit nedir?
  4. Deep frying nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo