Balık, az yağlı, yüksek kaliteli bir proteindir. Kan basıncını düşürebilen ve kalp krizi veya felç riskini azaltmaya yardımcı olan protein, vitaminler ve besinlerle doludur. Omega-3 yağ asitleri ve D ve B2 (riboflavin) gibi vitaminlerle doludur. Balık, kalsiyum ve fosfor açısından zengindir ve demir, çinko, iyot, magnezyum ve potasyum gibi harika bir mineral kaynağıdır. Dünyadaki pek çok sağlık kuruluşu bu nedenle düzenli olarak balık tüketmeyi önerir. Örneğin Amerikan Kalp Derneği haftada en az iki kez balık yemeyi tavsiye eder. Türkiye de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü de aynı öneride bulunur ve "Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir" der. Balık tercihinde mevsimler de önemli. Peki, örneğin içinde bulunduğumuz eylül ayında hangi balıklar yenir? Eylül ayında lezzetli olan balıklar nelerdir? Bu konuda 3 farklı kaynaktan yorumlara bakalım.
MedicalPark'ın internet sitesinde Eylül ve balıklar için şu yorumlar yapılıyor: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlidir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç Eylül ayında da çok bol avlanır.
İSYÖN'ün balık takvimi şöyle;
Şunlara da göz atın;