ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER PİŞİRME YÖNTEMLERİ BALIK PİŞİRME YÖNTEMLERİ: BALIK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

BALIK PİŞİRME YÖNTEMLERİ: BALIK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Balık pişirirken nelere dikkat edilmelidir? En lezzetli balık pişirme yöntemleri nelerdir? İşte, püf noktalarıyla fırında, ızgarada ve tavada farklı balık pişirme yöntemleri:
Balık Pişirme Yöntemleri: Balık Pişirmenin Püf Noktaları

Balığın lezzetli bir şekilde pişmesi için, en taze balığı seçmeye özen göstermeniz gerekir. Balık seçerken taze olup olmadığını anlamak için ilk yapmanız gereken rengine bakmaktır. Eğer rengi parlaksa ve diri bir görüntüsü varsa balığınız taze demektir. Ayrıca taze olan balığın gözleri cam gibi parlak, kulakları ise alaca kırmızı renkte olur. Bayat balığın derisi pul pul dökülür. Balık seçimini doğru bir şekilde yaptıktan sonra pişirme aşamalarına geçebilirsiniz.


Balık Pişirme Yöntemleri Nelerdir?

Başlıca balık pişirme teknikleri; kızartma, ızgara, buğulama, haşlama, buharda, fırında ya da güveçte pişirmedir. Peki hangi balık hangi yöntemle pişirilir?



Fırında pişirme için ideal fırın ısısı 160-250 derece arasında olmalıdır. İster fileto olsun ister siyah etli hiç fark etmez. Tüm fileto ya da bütün balıklar fırında pişirmeye uygundur. Fırında pişirme yönteminin de kendi içinde farklılıkları vardır. Bunlar ana hatları ile derin bir fırın kabına pişirme, güveçte pişirme ya da kağıtta pişirmedir. Fırın kabında pişirirken balığınızı az sıvı ilavesi ile pişirmeniz gerekmektedir. Güveçte pişirirken ekleyeceğiniz balık dışındaki malzemeleri, özellikle de sebzeleri harç şeklinde balığın altına ve üzerine sermelisiniz. Bir diğer fırında pişirme yöntemi ise kağıtta pişirmedir. Bu teknik balığın kendi buharıyla pişmesini sağlar.



Balıklarınızı tereyağı veya sıvı yağda kızartabilirsiniz. Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3’ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır. Çünkü kızartmanın esası balığın suyunu içinde bırakarak kızartma yağının ısısının balığa geçmesini sağlamaktır. İyi bir kızartma çıtır çıtır ve altın sarısı renkte olmalıdır. Kızarttığınız balığın lezzetini artırmak amacıyla un, kızartma bulamacı ya da tempura gibi karışımlara bulayarak kızartabilirsiniz.



Izgara yapacağınız balıkların her iki yüzüne de mutlaka keskin bir bıçak ucuyla çentikler atmalı ve üzerlerine bir fırça yardımıyla yağ sürmelisiniz. Ayrıca balığınızı mutlaka önceden ısıtılmış sıcak ızgarada pişirmelisiniz.



Dünya mutfaklarında en sağlıklı pişirme yöntemleri arasında gösterilir. Bu yöntemle pişirilen balıklarda renk ve şekil kaybı olmadığı gibi, besin değerlerinde de hiçbir değişiklik olmaz. Buharda pişirmek için öncelikle geniş bir kaba su koyup onu kaynatmalısınız. Ardından üzerine delikli bir kap veya özel buhar kabı yerleştirip balıklarınızı bu kabın içine alıp pişirmelisiniz. Bu yönteme en yakın pişirme yöntemi buğulamadır.



Fileto ve yumuşak etli balıklar buğulamaya en uygun balıklardır. Buğulama tekniği ile pişirilirken kapaklı bir kap kullanmaya özen göstermelisiniz. Nedeni ise balığın neminin kaybolmasını engellemektir. Buğulama balık pişirirken balığınızı lezzetlendirmek adına farklı sebzeler, soslar ve baharatlar ekleyebilirsiniz.


Balık Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

  • Balığı temizlerken mutfak tezgâhının üzerine kağıt yayın. Böylelikle ortalık temiz kalır.
  • Balığın pullarını bıçak yerine kaşıkla temizleyin.
  • Balığı pişirmeden bol suyla yıkayın ve tuzlayıp 10-15 dakika kevgirde süzülmeye bırakın.
  • Balığı kızgın yağda tava yapın. Yağın kızdığını tavaya ekmek parçası atıp yanında kabarcıklar belirmeye başladığında anlarsınız. Ayrıca ekmek parçası yağdaki suyu alacağından üstünüze sıçramasını da önlemiş olursunuz.
  • Balık kokusunu gidermek için ellerinizi limonlu suyla yıkayın.


Balık Pişirirken Asla Yapmamanız Gerekenler

  • Kırmızı olan solungaçları açık pembeye dönüşmüş, yumuşamış ve gözleri matlaşıp içine çekilmiş balığı satın almayın.
  • Balığı buzdolabında bile olsa uzun süre saklamayın.
  • Balığı temizlerken kör bıçak kullanmayın.
  • Her balığın üzerine limon eklemeyi alışkanlık haline getirmeyin.
  • Dubalara ve demir iskele ayaklarına yapışmış midyeleri kopartıp yemeyin.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!