Evde Papatya Nasıl Yetiştirilir?

Papatya nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır? Papatya kaç günde çıkar? Papatya kaç günde bir sulanır? İşte, balkonunda renk katmak isteyenler için papatya yetiştiriciliği:
Evde Papatya Nasıl Yetiştirilir?
24 Nisan 2024, 22:26

Papatya, Papatyagiller familyasının bir üyesidir. Doğada ortalama 100 farklı türü bulunan papatya, çarpıcı yaprakları ve gösterişli renkleri ile çok hoş bir görünüme sahiptir. Farklı renkleri olsa da, papatya denildiğinde ilk akla gelen ortası sarı, yaprakları ise beyaz olan papatyalardır. Saksı, balkon, kaya bahçeleri ve çiçek tarhlarında yetiştirilen bu bitkiler, güzel görünümü ile herkesi kendine hayran bırakır. Hızlı gelişen bir bitki olduğu için, tohumları Mart-Nisan ayında ekilmelidir. Ekim işlemi kapalı ve ılık alanlarda yapılmalıdır. 

papatya

Papatya Nasıl Yetiştirilir?

  1. Toprak ve saksı seçimi: Papatyalar geçirgen ve nemli toprakları sever. Bu yüzden kireçli veya killi toprakları tercih edebilirsiniz. Toprak sert ve sıkı olmalıdır. Ekim yapılacak saksı çok derin olmamalıdır. Tohumlar aralıklı ekileceğinden geniş ama derin olmayan bir saksı tercih edilmelidir.
  2. Ekim: Papatyalar, toprağa sık ekilmemelidir. Sık ekim yapılırsa, seyreltme uygulaması zorunlu hale gelir. Çabuk filizlenmesi ve büyümesi için, aralıklı ekim yapılmalıdır. Tohumlar ekildikten sonra üzeri çok bastırılmadan toprakla kapatılmalıdır.
  3. Sulama: Ekim işleminden sonra ilk can suyu verilmelidir. Tohumlar filizlenmeye başladıkça, toprak kontrol edilmelidir. Papatyanın toprağı ne çok sulu, ne de çok kuru olmalıdır. Toprağın nemli kalması gerekir. Bu yüzden 2-3 günde bir sulama yapmak yeterlidir. 
  4. Konum: Papatyalar, güneşi çok seven bitkilerdir. Güneş alan veya yarı gölgeli alanlarda sağlıklı bir şekilde gelişir. Ev bitkisi olmadığı için, balkonda yetiştirmek daha uygundur. Balkona ek olarak teras ve bahçeler de papatya yetiştiriciliği için idealdir.
  5. Tüm işlemler doğru bir şekilde yapıldığında, papatya tohumu 15 gün içinde çimlenmeye başlar. Filizlendikten sonra çiçek açmaya başlar. İlkbahar bitkisi olduğu için, ekim işlemi Mart ayında yapılmalıdır.

papatya

Papatya Nasıl Çoğaltılır?

Hızlı gelişim gösteren papatyalar, tohum veya çelik alma yöntemiyle üretilir. Papatyayı çoğaltmak için, çelik alma yöntemi tercih edilebilir. Bunun için papatyanın çiçekli olmayan, sağlıklı kollarından biri kesilir. Yapraklar dikkatli bir şekilde temizlendikten sonra farklı bir toprağa dikilir. Bu yöntemle ekilen papatya, yaklaşık 1 ay sonra kendiliğinden köklenir. Eğer saksınız küçükse ve yeni papatyalar çıkıyorsa, çıkan papatyaları köküyle birlikte dikkatlice alabilir ve yeni bir saksıya ekebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Saksıda şeftali nasıl yetiştirilir?
  2. Menekşe bakımı nasıl yapılır?
  3. Evde mandalina nasıl yetiştirilir?
  4. Çilek nasıl yetiştirilir?
  5. Avokado nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo