Diyete Başlarken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kısa sürede kilo vermek için ne yapılmalı? Sağlıklı ve etkili bir şekilde zayıflamak isteyenleri buraya alalım. Diyete başlarken dikkat edilmesi gerekenler ve en popüler diyetler..
Diyete Başlarken Yapılması Gerekenler Nelerdir?
11 Ekim 2023, 16:25

Herkes kısa sürede kilo vermek, fazla kilolardan kurtulmak ve kilo kontrolünü sağlamak ister. Diyet yalnızca fiziksel görünüm için değil, sağlık için de gereklidir. Özellikle kalp hastalığı, obezite, diyabet gibi sağlık problemi yaşayanların mutlaka doktor tavsiyesine uygun diyetler yapması gerekir. Peki, diyet nasıl yapılır? 'Pazartesi diyete başlayacağım' lafını çok sık duyuyoruz. Haftanın ilk günü diyet yapmaya hevesle başlasak da, devamını getirmek bir hayli zor oluyor. Bu nedenle diyete başlamadan önce mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu noktalar hem diyet yapmayı kolaylaştırır, hem de diyete bağlılık süresini arttırır. Diyete başlarken nelere dikkat etmeliyiz? sorusuna geçmeden önce, listenize ekleyebileceğiniz nefis diyet tarifleri sayfamızı buraya bırakıyoruz. İşte, diyete başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenler:


  1. Zihinsel Olarak Diyete Hazırlanın.

Diyete başlamanın ilk adımı zihinde başlıyor. Kendinizi diyete başlayabilecek kadar hazır hissediyorsanız başlayın. Başkalarının zorlamasıyla başlanan diyetler psikolojik sorunlara neden açıyor. Bu yüzden kendinizi mental olarak diyete hazırlamak oldukça önemli.


  1. Doktorunuza Danışın.

Herhangi bir sağlık probleminiz varsa, başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Her insanın diyet çeşitlerine verdiği tepkiler farklıdır. Bazı diyetler sağlık orıblemi olan kişileri daha kötü etkileyebilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak kendiniz için en uygun diyeti bulabilirsiniz.


  1. Hedef Kilonuzu Belirleyin.

Diyete başlamadan önce hedef kiloyu belirlemek, amacınıza daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlar. İlk aşama için daha küçük kilo hedefleri belirleyin. Çok hızlı kilo verdiren şok diyetlerden kaçının.


  1. Bol Bol Sıvı Tüketin.

Özellikle yaz aylarında daha fazla terlediğimiz için vücudun sıvı ihtiyacı artıyor. Ayrıca sıvı içecekler, uzun süre tok tutma hissi de sağlıyor. Bu nedenle doğal meyve suları, detoks ve meyveli smoothie tüketebilirsiniz. Ayrıca diyet süresi boyunca bol bol su için.


  1. Gün İçinde Kısa Egzersizler Yapın.

Kilo vermek için diyetin tek başına yeterli olmayacağını herkes bilir. Gün içinde kısa süreli egzersizler yapın. Yemeklerden sonra mutlaka 30 dakika koşu veya tempolu yürüyüş yapın. Ağır egzersizlerden kaçının.


  1. Sürekli Tartılmayın.

Sağlıklı diyetlerde bir ayda ortalama 4-6 kilo verilmektedir. Haftalık 1-2 kilo vermek diyetin doğru ilerlediğini gösterir. Bu yüzden haftada bir kez sabah aç karna tartılmak en doğrusu olacaktır. Gün içinde sık sık tartılmak, sürekli kilo hesabı yapmak motivasyonu düşürür.


  1. Kahvaltıyı Atlamayın.

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Bu nedenle sıkı bir kahvaltı yapmaya özen gösterin. Kahvaltıyı uygun bir şekilde yapmak gün içindeki enerjinizi arttırır ve acıkma süresini uzatır.


  1. Açlığınızı Sorgulayın.

Yalnızca aç olduğumuzda yemek yemiyoruz. Mutsuzluk, stres, sinirli olma hali insanı yemek yemeye teşvik etmektedir. Bu yüzden canınız yemek yemek istiyorsa, önce aç olup olmadığınızı sorgulayın.


  1. Uyumadan Önce Yemek Yemeyin.

Diyete başlarken en sık duyduğumuz cümlelerden biri uyumadan önce yemek yenilmemesi gerektiğidir. Genellikle saat 19:00'dan sonra yemek yemeyin denilse de, herkesin uyku saati farkl��dır. Bu yüzden uyumadan 2 saat önce yemek yemeyi bırakın.


  1. Abur Cubur Yerine Kuruyemiş ve Kuru Meyveler Tüketin.

Abur cubur dediğimiz besinler çikolata, cips, kola, dondurma gibi hazır paketler halinde satılan gıdalardır. Bunları tüketmek yerine ara öğünlerde meyve, kuruyemiş ve kuru meyvelere ağırlık verin.


  1. Porsiyonlarınızı Küçük Tabaklara Hazırlayın.

Büyük tabakların içerisine az yemek koymak kişilerin moralinin bozulmasına neden olabiliyor. Bu yüzden küçük tabaklara önerilen porsiyonları koyduğunuzda daha az yemek yeme alışkanlıkları ortaya çıkabiliyor.


  1. Uyurken Işıkları Kapatın.

Uyurken ışıkları kapatmak, bireylerin yemek yeme isteğini azaltıyor. Aynı zamanda kaliteli bir uyku için de ışıkları kapatmak oldukça önemli. Kaliteli bir şekilde geçirilen uykular, gün içinde daha az kalori almanızı da sağlıyor.


  1. Diyeti Bir Anda Bırakmayın.

Eğer hedef kilonuza ulaştıysanız, diyeti hemen bırakmayın. Bu durum yemek yeme dengesinin bozulmasına neden olacağı için verdiğiniz kiloları daha hızlı almanızı sağlar. Beslenme alışkanlıklarında ani değişiklikler yapmak yerine diyette uyguladığınız düzene devam edin.


Diyet Yaparken Yardımcı Olacak Tarifler

  1. 7 nefis diyet çorba tarifi
  2. Düşük kalorili 7 kolay yaz içeceği
  3. En etkili 9 detoks içeceği tarifi
  4. Örnek diyet makarna tarifleri
  5. Düşük kalorili diyet salata tarifleri
  6. Metabolizmayı hızlandıran içecekler


Kolayca Uygulayabileceğiniz Diyet Çeşitleri

  1. 8 saat diyeti nedir, nasıl yapılır?
  2. Meşhur kabak detoksu diyeti
  3. Karpuz diyeti nasıl yapılır?
  4. Aralıklı oruç diyeti nedir?
  5. Ketojenik diyet nasıl yapılır?
  6. Glutensiz beslenme nedir?
  7. Pizza diyeti nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo