Deniz Orhun'dan Bol Malzemeli Yemekler

Havalar ısındıkça soğuk lezzetlerin peşine düşer ve şahane bir dondurma, buz gibi bir limonata ile serinlemeye çalışırız değil mi? Bize iyi geldiğini düşündüğümüz bu davranış Sevgili Deniz Orhun’a göre hararetimizi azaltmıyor ve aksine yükseltiyor. Ne mi yapacağız? Sorunun cevabı yine yazarımızdan. İyi okumalar.
Deniz Orhun'dan Bol Malzemeli Yemekler
15 Eylül 2021, 15:47

DENİZ ORHUN
ZİRAAT MÜHENDİSİ/MASTER ŞEF
@denizorhunklemantin
[email protected]


Sirius “Köpek ya da Kurt Yıldızı” olarak bilinen bir çift yıldızdır ve temmuz ayında güneşle birlikte doğudan yükseldiği zaman “Köpek günleri” denilen kavurucu sıcakları da beraberinde getirir. Genelde ağustos ortasında son bulan bu sıcaklar 2021’de ay sonuna kadar devam edecek ve de temmuz sonunda başlayan “Eyyam-ı Bahur” adı verilen “yakan, yanar” günler de bu sıcaklara tuz biber olacak. Yani özetle ağustos yakıp kavuracak.


Peki bu kavurucu sıcaklarda ne yemeliyiz? Ezberlerin aksine; sıcaklarda vücut ısınızın yükselmemesi için çok soğuk yenmemelidir. Dondurma gibi çok soğuk yiyecekler yediğinizde, bazen kısa süreliğine başınızın ağrıdığı zamanlar olabilir. Halk arasında 30 saniye kadar süren ve “Beyin Donması”, “Dondurma baş ağrısı” gibi terimlerle bilinen bir baş ağrısı hissedebilirsiniz. Harvard Üniversitesi’nden Sinir Bilimcisi Caroline Palavicino-Maggio bu durumu ve nedenini şöyle anlatıyor; “Damağınızda ve boğazınızın arka kısmında çok duyarlı sinir uçları bulunuyor. Bunlar damarlara çok yakın. Çok soğuk bir şey yediğinizde ya da içtiğinizde ağızdaki ısı değiştiğinden kan damarlarının yakınındaki sinirler şoka uğrar şekilde uyarılıyor ve kasılıp gevşeme oluyor. Bu sinyalleri “ağrı” olarak fark ediyorsunuz. Tam bu noktada beyin kendini koruyor ve ne yapıyorsan “dur” demek için bu ağrıyı oluşturuyor. Yediğinizin vücudunuz için zararlı olabileceğinin farkına bu sayede varabiliyorsunuz”.


Özetle çok sıcaklarda yenen ve içilen çok soğuk yiyecekler ile içecekler vücudunuzun hararetini almaz. Aksine vücut onu kendi ısısına getirmek için enerji kullanır ve ısısını yükseltir, bu da sizin hararetinizi arttırır. Yediklerinizle ilgili dengeyi her zaman sağlamanız dileğiyle, güzel bir yaz sonu ve sonbahar başlangıcı diliyorum. Sonbahar ekinoksunu kutlamayı da unutmayın lütfen! “Tahıl, darı” ayı denilen eylül ayı mevsimsel dönüm vaktidir. Bol malzemeli yemekler ve ekmek pişirmek uygun olur. Sağlıklı kalın!

  1. Karamelli Pate Choux


Profiterol ve ekler yapımında kullanılan pataşu hamurunu, bir de böyle deneyin.

  1. Napolitan Soslu Köfte


İtalyan mutfağından sofralarınıza uzanan bir tarif.

  1. Tavada Sütlü Ekmek


Evde kendi ekmeklerini hazırlamak isteyenler için nefis bir tarif.


Şunlara da göz atın;

  1. Şef Mehmet Yalçınkaya'dan tarifler
  2. Şef Tamer Özkan'dan tarifler
  3. Şef Karim Bourgi'den tarifler
  4. Şef Elif Edes Tapan'dan peynirli tarifler

Tarifler ve Yapım: Deniz Orhun

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo