Çinko Takviyesi Almanın Faydaları Nelerdir?

Çinko takviyesi nedir, ne işe yarar? Çinko takviyesinin faydaları ve zararları nelerdir? Çinko takviyesi çeşitleri nelerdir? İşte, çinko eksikliğini gidermek için kullanılan çinko takviyesinin faydaları:
Çinko Takviyesi Almanın Faydaları Nelerdir?
04 Nisan 2024, 15:47

Çinko, vücuttaki en bol eser minerallerden biridir. Sağlığın her alanında önemli rol oynar. Bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir, kan şekeri seviyelerini stabilize edebilir, cilt, göz ve kalp sağlığını destekleyebilir. Çinko eksikliği, saç dökülmesi, sık sık gribal enfeksiyonlara yakalanmak, vücudun çeşitli yerlerinde deri dökülmeleri, yaraların geç iyileşmesi, ishal, kilo kaybı ve odaklanma güçlüğü gibi belirtilerle görülür. Çinko, besinlerden yeteri miktarda alınamadığı takdirde takviyelerle artırılabilir. Ancak çinko takviyesi, doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Çinko Takviyesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Çinko eksikliğini tedavi eder.

Çinko takviyesi kullanmak, kandaki çinko seviyesini etkili bir şekilde artırır. Eksikliğin neden olduğu semptomlar daha hızlı bir şekilde iyileşir. Örneğin çinko takviyesi ile ishal 24 saat içinde, cilt lezyonları ise 1-2 hafta sonra iyileşir. 

  1. Bağışıklığı güçlendirebilir.

Çinko takviyeleri, bağışıklık fonksiyonunu artırır ve iltihaplarla savaşır. 7 çalışmanın bir incelemesi, 80-92 mg çinko içeren çinko pastillerinin soğuk algınlığı süresini %33'e kadar azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca çinko, antioksidan görevi de görebilir. 

çinko

  1. Kan şekeri yönetimini teşvik eder.

Çinko takviyesi, insülin ve kan şekeri yönetiminde etkilidir. Çinko, insülin duyarlılığını artırır. Yapılan bir incelemede çinko seviyelerinin düşmesinin, tip 2 diyabet ve kan şekeri ile bağlantılı olabileceği bildirilmiştir.

  1. Akne ile savaşır.

Çinko takviyesi, cilt sağlığını geliştirir ve akne tedavisinde kullanılır. Çinko sülfatın özellikle hafif ve orta dereceli akne semptomlarını azaltır. 

  1. Kalp sağlığına iyi gelebilir.

Kalp hastalıkları, ciddi sağlık sorunlarıdır ve dünyadaki ölümlerin ortalama %33'ünden sorumludur. Bazı araştırmalara göre çinko almanın, kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürebileceği görülmüştür. Ayrıca kolesterol ve trigliserit seviyelerini de düşürebilir. 

  1. Makula dejenerasyonunu yavaşlatır.

Makula dejenerasyonu, yaygın olarak görülen bir göz hastalığıdır. Dünya çapında görme kaybının temel nedenlerinden biridir. Çinko takviyesi, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatır. Görme kaybı ve körlüğe karşı korunmanıza yardımcı olur.

çinko

Çinko Takviyesi Türleri Nelerdir?

Çinko takviyesi seçerken, birçok farklı türün olduğunu görebilirsiniz. Piyasada yaygın olarak bulabileceğiniz çinko takviyesi türleri şunlardır;

  1. Çinko sülfat: Akne şiddetini azaltır.
  2. Çinko glukonat: En yaygın formlardan biridir. Pastil, burun spreyi gibi soğuk algınlığı ilaçlarında kullanılır.
  3. Çinko asetat: Semptomları azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için soğuk pastillere eklenir.
  4. Çinko orotat: Piyasadaki en yaygın çinko takviyesi türlerinden biridir.
  5. Çinko pikolinat: Vücudunuz bu formu diğer çinko türlerinden daha iyi emebilir.
  6. Çinko sitrat: Daha az acı, daha çekici bir tada sahiptir.

Çinko takviyeleri kapsül, tablet ve pastil formunda satılabilir.

Çinko Takviyesinin Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Çinko takviyeleri genelde iyi tolere edilir. Ancak bazı kişilerde mide bulantısı, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi yan etkilere sebep olabilir.
  2. Günde 40 mg elementer çinkonun aşılması, öksürük, ateş, baş ağrısı ve yorgunluk benzeri semptomlara yol açar
  3. Çinko takviyesi, vücudunuzun bakır emme yeteneğini engelleyebilir. 
  4. Belirli antibiyotiklerin emilimini engeller. Bu yüzden antibiyotikle kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.
  5. Takviye alındıktan sonra herhangi bir olumsuz yan etki yaşanırsa, dozu azaltılmalı ve sağlık uzmanına danışılmalıdır. Günlük önerilen miktar hiçbir zaman aşılmamalıdır.

Önemli Not: Çinko takviyesi, doktor kontrolünde alınmalıdır. Önce kan değerleri test edilmelidir. Çinko eksikliği tespit edildiği takdirde takviyelere yönelmek daha doğru olacaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kolajen takviyesi almanın faydaları
  2. Krom takviyesi almak sağlıklı mı?
  3. Vitamin bakımından zengin besinler
  4. Fazla vitamin almanın zararları
  5. Vitamin hapları faydalı mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo