Beyin Sisi İçin En İyi 6 Takviye

Beyin sisinden korunmak için hangi takviyeleri kullanmalıyız? Beyin sisine hangi takviyeler iyi gelir? İşte, beyin sisinden korunmak için kullanabileceğiniz 6 takviye:
Beyin Sisi İçin En İyi 6 Takviye
04 Nisan 2024, 15:40

Beyin sisi tıbbi bir durum veya hastalık değildir. Odaklanma eksikliği, yorgunluk, dalgınlık ve hafıza güçlüğü gibi semptomları içerir. Genellikle kronik yorgunluk, hashimoto tiroidi, depresyon ve nöropsikiyatrik bozuklukları olan kişileri etkileyen beyin sisi, önemli günleri unutma, yeni tanışılan kişinin adını hatırlamama, kafa karışıklığı gibi belirtilerle birlikte görülür. Yetersiz beslenme gibi birçok faktör, beyin sisine katkıda bulunabilir. Bu durumdan korunmak için, kullanabileceğiniz takviyeleri yazımızda derledik.

Önemli Not: Herhangi bir vitamin takviyesine başlamadan önce, mutlaka doktorunuza danışın. 

d vitamini

  1. D vitamini

D vitamini, beyin sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli olan, yağda çözünen bir vitamindir. Düşük D vitamini seviyeleri, bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebilir. D vitamini eksikliği, artan depresif belirtilerle ilişkilidir. Çalışmalar, D vitamini takviyesinin en azından bir dereceye kadar beyin sisini hafifletebileceğini düşündürmektedir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

omega 3

  1. Omega 3

Omega 3 yağ asitleri, beyin sağlığına katkıda bulunabilir. Özellikle dikkat ve hafıza sorunlarına iyi gelebilir. Düşük omega-3 alımına sahip 176 yetişkinin dahil olduğu bir araştırma, 6 ay boyunca günde 1,16 gram DHA takviyesi almanın, plaseboya kıyasla epizodik ve çalışma belleğinde iyileşmelere yol açtığını buldu. Omega-3 takviyeleri ayrıca depresif semptomları iyileştirebilir ve ruh halini artırabilir, bu da beyin sisi semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

magnezyum

  1. Magnezyum

Tohum, ıspanak, fasulye gibi gıdalarda bulunan magnezyum, sinir fonksiyonu, enerji üretimi gibi vücut fonksiyonları için gereklidir. Magnezyum eksikliği, konsantrasyon güçlüğü gibi beyin sisi semptomlarına yol açabilir. Düşük magnezyum seviyeleri, özellikle stresli kişilerde yaygındır. Stres, kaygı, zayıf konsantrasyon ve hafıza bozukluklarına yol açabilir. Bazı araştırmalar, magnezyum takviyelerinin, bu yaygın zihinsel sağlık durumlarıyla ilgili beyin sisi semptomlarını iyileştirebilecek olan kaygı ve depresyon semptomlarının tedavisine de yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

c vitamini

  1. C vitamini

C vitamini, genelde bağışıklık sistemindeki rolüyle bilinir. Ancak, beyin sağlığını da destekler. Düşük C vitamini seviyeleri de ruh halini olumsuz etkileyebilir ve C vitamini eksikliği depresyon ve bilişsel bozuklukla bağlantılıdır. 139 genç erkekte yapılan bir araştırma, daha yüksek C vitamini düzeylerinin, daha iyi ruh hali ve daha düşük depresyon ve kafa karışıklığı oranları ile ilişkili olduğunu buldu.

b vitamini

  1. B vitamini

Çalışmalar, belirli B vitaminlerinin düşük veya eksik seviyelerinin hafıza sorunları, konsantrasyon güçlüğü ve daha fazlası gibi beyin sisi semptomlarına yol açabileceğini göstermektedir. 39.000 kişiyi içeren yakın tarihli bir araştırma, düşük B12 vitamini düzeylerinin daha zayıf dikkat ve hafıza ile ilişkili olduğunu buldu. B vitamini takviyesi kullanmak, beyin sisi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

yeşil çay

  1. L-Theanine

L-theanine, yeşil çay ve diğer bitkilerde konsantre olarak bulunan bir bileşiktir. 50-69 yaşları arasındaki 69 yetişkin üzerinde yapılan yakın tarihli bir araştırma, tek doz 100.6 mg L-theanine'in bilişsel testlerde reaksiyon süresini ve çalışma belleğini iyileştirdiğini buldu. Bu takviyeler ayrıca gerginliği azaltabilir, sakinliği ve rahatlamayı artırabilir.

Hafıza sorunları, konsantrasyon güçlüğü ve bilgileri işleyememe gibi belirtiler yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanıyla konuşmak iyi bir fikirdir. Bunama ve Alzheimer hastalığı, unutkanlık ve bilgiyi işlemede zorluk gibi beyin sisi semptomlarıyla kendini gösterebilir. Altta yatan bir tıbbi durum beyin sisi semptomlarına katkıda bulunuyorsa doğru teşhis ve tedaviyi almak çok önemlidir.

Uyku eksikliği, aşırı işlenmiş gıdalardan zengin bir diyet ve aşırı alkol alımı, zayıf hafıza, konsantre olma güçlüğü, depresif belirtiler ve bazı kişilerin beyin sisi olarak tanımlayabileceği diğer bilişsel sorunlarla ilişkilendirilmiştir

Beyin sisinden korunmak ve semptomları hafifletmek için, mutlaka bir doktora başvurun. Kan testi yapılmadan herhangi bir takviyeye bilinçsizce başlamayın. Takviye kullanmak yerine, yukarıdaki vitaminleri içeren besinleri, beslenmenize dahil edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Beyin sisinden nasıl korunabiliriz?
  2. Magnezyum takviyesinin faydaları nelerdir?
  3. Kolajen takviyesi ne işe yarar?
  4. Demir takviyesi kimlere verilir?
  5. Kadınlar için önemli gıda takviyeleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo