Bayramda Kalp Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Kalp hastaları bayramda nasıl beslenmeli? Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Fulya Avcı Demir, kalp hastalarının bayramda dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Bayramda Kalp Hastaları Nasıl Beslenmeli?
15 Nisan 2024, 10:17

Uzm. Dr. Fulya Avcı Demir, “Özellikle oruç tutan kişilerin Ramazan Bayramı’nda miktarca fazla ve ağır beslenme sonucu mide gerilimini fazla artırmalarının sonucunda ani tansiyon yükselmesi, çarpıntı, kalp yetmezliğinde kötüleşme, nefes darlığı ve hatta kalp krizi gelişebilir” dedi. Ramazan ayı boyunca oruç tutan ve buna bağlı olarak metabolizmaları yavaşlayan kalp
hastalarının bayramda aşırı tatlı ve tuzlu gıdaları fazla miktarda tüketmelerinin kalp sağlığı açısından hayati olabilecek problemlere yol açabileceğinin altını çizen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Fulya Avcı Demir, uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Demir, merak edilenleri anlattı.

kalp sağlığı

Kalp Hastaları Bayramda Nasıl Beslenmeli?

Özellikle oruç tutan kişilerin Ramazan Bayramı’nda mideye aşırı yüklenmeleri sonucunda ani tansiyon yükselmesi, çarpıntı, kalp yetmezliğinde kötüleşme, nefes darlığı ve hatta kalp krizi
gelişebilir. Yine diyabet hastalarında yoğun ve fazla miktarda tatlı tüketimine bağlı tetiklenen şeker krizinin de farklı mekanizmalarla kalp krizini tetikleyebileceği bilinmektedir. Bu nedenle tüketeceğimiz besin ve içecekler konusunda seçici olmamız gereken Ramazan Bayramı'nda özellikle kalp ve damar sağlığı için dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır:

  1. Gün boyu ve öğünlerde tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalı, öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde az miktarda ve sık aralıklarla yemek yenmelidir.
  2. Güne protein ağırlıklı, trans yağ içeren sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalardan, kızartma ve kavurmalardan uzak hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Hafif bir kahvaltı yorgunluğu önler ve gün içinde tansiyon ile kalp ritminin normal sınırlarda seyretmesine yardımcı olur.

kalp sağlığı

  1. Kalp yetmezliği gibi sıvı alımını 1,5-2 litre olarak kısıtladığımız özel hasta grupları haricinde günlük 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, az şekerli limonata, az şekerli/şekersiz komposto/hoşaf gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
  2. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeli, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdırlar.
  3. Özellikle kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastaları günlük tuz tüketimi konusunda hassas davranmalıdır.
  4. Tatlı tüketirken glisemik indeksi yüksek ve sindirimi zor olan hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma, taze ve az miktarda kuru meyve tercih edilmelidir.
  5. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere yürüyerek gidilmeli, asansör yerine merdiven tercih edilmelidir. Fiziksel aktivitenin arttırılması oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına yardımcı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Diyabet hastaları bayramda nasıl beslenmeli?
  2. Bayramda kilo almamak için ne yapmalıyız?
  3. Bayram için sütlü tatlılar
  4. Pratik bayram yemekleri
  5. Hafif bayram tatlıları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo