Bayramda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?

Bayramda nasıl beslenmeliyiz? Bayramda kilo almamak için ne yapmalıyız? Bayramda hangi besinler tüketilmemeli? Dyt. Gökhan Çelik, sağlıklı bir bayram geçirmek için dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerini anlattı.
Bayramda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?
15 Nisan 2024, 10:21

3 gün süren Ramazan Bayramında kurulan zengin sofralar; ziyaretlerde sunulan baklava, sarma gibi ikramlar tahminimizden çok daha fazla kalori almamıza neden olur. Bu kaloriler glisemik indeksi yüksek gıdalardan geldiğinden, özellikle bel çevresinden yağlanmaya yol açar. Üstelik Ramazan boyunca uzun açlık süresinden dolayı yavaşlayan metabolizma, vücudu kilo almaya daha elverişli hale getirir. Bayram sonunda tartıda hayal kırıklığına uğramamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

bayram yemeği

Bayramda Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

  1. Bayram kahvaltısına kızartma, börek gibi yağlı yiyecekler yerine yumurtalı klasik kahvaltıyla başlamak çok daha az kalori alımını hem de uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır.
  2. Sık sık tüketilen ikramlar sebebiyle genelde ana öğünler atlanır ancak bu durum kontrolsüz yiyecek tüketimine ve böylelikle kilo alımına yol açar. Bu sebeple ana öğünler kesinlikle atlanmamalı. 
  3. Karbonhidrat, protein ve yağ oranı dengeli olan ana öğünler hem tokluk hissini artırarak gereksiz kalori alımını önler hem de gün içinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini almamızı sağlar.
  4. Öğle ve akşam öğünlerinde hafif yemekler tüketilmelidir. Zeytinyağlı sebze yemekleri ve fırında pişirilmiş yağsız etler tüketilebilir. Her öğünde mutlaka salata tüketilmelidir. Bu şekilde hem ramazanda zayıflamış olan bağırsak hareketleri hızlandırılır hem de vitamin ve mineraller sayesinde kontrolsüz iştah önlenir.

bayram yemeği

  1. Bayramda tatlı tüketilebilir. Elbette porsiyon kontrolü şart. Günde bir porsiyon tatlıdan fazlası tüketilmemelidir. Tatlı tüketiminden sonra yaklaşık 1 saatlik yürüyüş yapılmalıdır.
  2. Gün boyu çay tüketimi de bayramda en sık yapılan hatalardan. Kahvaltıda, ikramlarla birlikte, akşam otururken farkında olmadan çok fazla çay tüketimi olabiliyor. Üstelik çay tüketimi ne kadar fazla olursa su tüketimi de o kadar azalıyor. Bu durumda vücutta tartıya da yansıyan ciddi ödem oluşumu görülür. 
  3. Aynı zamanda yetersiz su alımı metabolizmanın çok daha yavaşlamasına yol açarak yağlanmayı artırır. Bayramda kilonuz başına en az 35 ml su tüketimi kesinlikle ihmal edilmemelidir. İçilen her bir bardak çay için 1 bardak su fazladan tüketilmelidir.
  4. İçeceklerden gelen kalori çoğu zaman ihmal edilse de kola, şerbet gibi şekerli içecekler fark etmeden çok fazla şeker tüketimine neden olur. Bu durum bel çevresinden yağlanmaya yol açar. Özellikle bayramda tatlı tüketen kişiler bu tür içecekleri kesinlikle tüketmemelidir.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Diyabet hastaları bayramda nasıl beslenmeli?
  2. Bayramda ne ikram edilir?
  3. Geleneksel bayram yemekleri
  4. Hafif bayram tatlıları
  5. Bayram için börek tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo