Organik Kavun Yetiştiriciliği: Bahçede Kavun Nasıl Yetiştirilir?

Bahçede kavun nasıl yetiştirilir? Kavun kaç günde bir sulanır? Kavun hangi toprakta yetişir? Kavun kaç ayda yetişir? İşte, organik meyve yetiştirmek isteyenler için adım adım kavun yetiştirme teknikleri:
Organik Kavun Yetiştiriciliği: Bahçede Kavun Nasıl Yetiştirilir?
08 Mayıs 2023, 13:17

Tek yıllık bir bitki olan kavun, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Sağlık açısından çok faydalı olan bu meyve, Mayıs-Haziran aylarında tezgahlardaki yerini alır. Geç çeşitleri Ekim ayına kadar devam edebilir. Sulu, tatlı ve hafif tadıyla çok sevilen kavunu, kendi bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, kavun yetiştirirken bilmeniz gerekenler:

Kavun Nasıl Yetiştirilir?

  1. Kavun, ılık ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Yetişme süresi boyunca sıcak ve güneşli havaları sever. Toprak ısısı 15 derecenin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılır. Yetişme evresinde don tehlikesi olmamalıdır. 
  2. Kavun yetiştirirken, derin, su tutma kapasitesi yüksek, geçirgen ve besin maddeleri bakımından zengin kumlu-tınlı topraklar tercih edilmelidir. Asitli topraklar, kavun yetiştiriciliği için uygun değildir. Toprağın pH'ı, 6-8 arasında olmalıdır. Geç kavunlar için, killi topraklar da kullanılabilir.
  3. Kavunu ekmeden önce toprak hazırlığı yapılmalıdır. İlkbahar aylarında yağıştan sonra toprak işlenmeli ve arazi dikime hazır hale getirilmelidir. 

kavun

  1. Kavun yetiştirilecek toprakta, karıklar çekilir. Araları 75 cm olacak şekilde ekim işlemi yapılır. Her ocağa 4-5 adet tohum bırakılır ve üzeri toprakla örtülür. Hafifçe bastırılır.
  2. Kavun, doğrudan fide olarak da yetiştirilebilir. Bunun için altı delinmiş plastik torbalar kullanılır. Torbalara toprak doldurulur ve 4-5 adet tohum ekilir. Üzeri toprakla örtülür. İlk can suyu verilir. 
  3. Ekilen kavun tohumları 10-15 gün içinde çimlenir. Bitkiler 4 yapraklı olduğunda tarlaya aktarılmalıdır. Ardından can suyu verilir.
  4. Tohum bahçeye ekilecekse, ekim işleminden önce toprağa yeşil gübre veya çiftlik gübresi verilmelidir. 
  5. Kavun bitkisinden kaliteli ve iri meyveler alabilmek için, bitkide uç alma ve meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Sürgün uçlarının koparılması, faydalı olacaktır.
  6. Kavun, aşırı sulamaya maruz kalmamalıdır. Aksi takdirde kökleri çürür. Bunun yerine toprak nemli kalacak şekilde aralıklı olarak sulama yapılması daha uygundur.
  7. Meyveler tam olgunlaşma evresine geldiğinde hasat edilmelidir. Kavunlar saplarından makasla kesilebilir veya elle koparılabilir.
  8. Hasat işlemi sabah saatlerinde yapılmalı, toplanan kavunlar güneşte bekletilmemelidir. 

kavun

Kavun Ekimi Ne Zaman Yapılır?

İlkbahar ayları kavun ekimi için idealdir. Ancak bölgeye göre değişiklik gösterir. Ege ve Akdeniz'de Nisan ayının ilk yarısında kavun tohumu ekilir. Marmara'da kavun ekimi Nisan ayının ikinci yarısından itibaren yapılabilir. İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kavun ekimi Mayıs ayının ilk yarısında başlar.

Kavun Ne Zaman Meyve Verir?

Tüm bakımlar doğru yapıldığı takdirde, tohum olarak ekilen kavunlar, ortalama 100-130 gün sonra hasat edilir. Kavun çeşitlerinin birçoğu dikimden 90 gün sonra hasada hazır bir hale gelir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ceviz nasıl çimlendirilir?
  2. Suda yetiştirilen bitkiler
  3. Türkiye'de çay yetiştiriciliği nasıl yapılır?
  4. Evde kayısı nasıl yetiştirilir?
  5. Saksıda şeftali nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo