Akasya Balının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Akasya balı ne işe yarar, neye iyi gelir? Akasya balı nerenin? Akasya balı nereden alınır? İşte, akasya balının faydaları, kullanımı ve yan etkileri hakkında merak edilenler:
Akasya Balının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
24 Ocak 2023, 14:37

Akasya balı, Rize ve Artvin yöresindeki Akasya ağacının çiçek özlerinin toplanmasıyla oluşturulur. Kuzey Amerika ve Avrupa'da da popüler olan bu bal, yüksek oranda antioksidan içeriğe sahiptir. Akasya balı, Kafkas arıları ve yerli safkan arılar tarafından üretilir. Kaçkar Dağlarının uzantısından üretilir. Organik köy pazarlarından veya güvenilir online satış sitelerinden temin edilebilir. Siyah akasya veya sahte akasya ağacı nektarlarından elde edilen bu bal, normal bala göre çok açık bir renge sahiptir. Çiçeğe benzeyen bir aroması ve narin bir tadı vardır. Klasik bala göre daha yavaş kristalleşir. Bunun sebebi muhtemelen daha yüksek fruktoz içermesidir. 

Akasya Balının Beslenme İçeriği

1 yemek kaşığı akasya balı, 60 kalori ve 17 gram şeker içerir. Akasya balının şeker içeriğinde glikoz, sükroz ve fruktoz mevcuttur. Az miktarda magnezyum ve C vitamini içerir. Bu balda, flavonoidler gibi güçlü bitki bileşenleri bulunur.

akasya balı

Akasya Balının Faydaları Nelerdir?

  1. Akasya balı, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur. Zamanla, serbest radikal hasarı hastalığa katkıda bulunabilir.
  2. Güçlü antioksidan özelliklere sahip bir tür bitki pigmenti olan beta karoten içerir.
  3. Bir test tüpü çalışması, akasya balının akciğer kanseri hücrelerinin yayılmasını etkili bir şekilde durdurduğunu bile gösterdi. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
  4. Akasya balının iyileştirme yeteneklerinin çoğu, muhtemelen antibakteriyel aktivitesine bağlanır.
  5. Akasya balının iki tür antibiyotiğe dirençli bakteri olan Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa'ya karşı etkili olduğu bir çalışmada gözlemlenmiştir.
  6. Akasya balının antibakteriyel ve antioksidan özellikleri, yaraların iyileşmesini hızlandırabilir ve enfeksiyonu önleyebilir.
  7. Bu bal, koruyucu bir bariyer sağlarken nemli ortamın korunmasına yardımcı olur.
  8. Akasya balı, ciltteki akne ve sivilceleri azaltabilir. Bazı cilt hastalıklarına iyileştirebilir. Ancak bununla ilgili çok az çalışma mevcuttur.

akasya balı

Akasya Balı Nasıl Kullanılır?

  1. Akasya balı, çay veya yemek kaşığı olarak sade bir şekilde tüketilebilir.
  2. Az miktarda akasya balı, kek, kurabiye gibi tariflerin içinde tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
  3. Bitki çaylarına 1 çay kaşığı akasya balı eklenebilir.
  4. Akasya balı, yara ve aknelerin üzerine uygulanıp sonrasında duru suyla yıkanarak temizlenebilir. 

Akasya Balının Yan Etkileri

  1. Alerjik bünyeye sahip olanlar ve arı, polen ve bal alerjisi olan kişiler, akasya balını kesinlikle tüketmemelidir.
  2. Botulizm riski nedeniyle, 1 yaşın altındaki bebeklere hiçbir bal türü verilmemelidir.
  3. Akasya balının şeker içeriği yüksektir. Bu yüzden diyabet hastalarının akasya balı tüketmesi uygun değildir.

Akasya balı yüksek kalorisi ve şeker içeriği nedeniyle, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, çocuklar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, akasya balı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Balın faydaları nelerdir?
  2. Anzer balı neye iyi gelir?
  3. Ballı tarifler
  4. Bal nasıl saklanır?
  5. Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo