ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ANZER BALI NEDİR? ANZER BALININ FAYDALARI NELERDİR?

ANZER BALI NEDİR? ANZER BALININ FAYDALARI NELERDİR?

Anzer balı nedir, nerelerde kullanılır? Anzer balının faydaları ve zararları nelerdir?
Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Anzer balı nerenin?

Anzer balı faydaları saymakla bitmiyor. Rize'nin Anzer yaylasından farklı ülkelere ihracı da yapılan Anzer balı nedir? Yararları nelerdir? İşte yanıtı...

Anzer balı doğanın insanlığa armağanı... Rize’nin Anzer yaylasında arıların 400’den fazla çiçeği dolaşarak öz suyunu toplaması ve bal haline getirmesiyle elde edilen mucizevi Anzer balı altın değerinde. 

ANZER BALI NEDİR?

Çiçek balları arasında en iyisi olarak bilinen Anzer balı, kokusu düşük glikoz oranı, ve aromatik tadıyla dünyanın en güçlü balı olarak bilinir.

ANZER BALININ FAYDALARI NELERDİR?

Osmanlı Dönemi'nde padişahların sık sık kullandığı anzer balının bilinmeyen mucizevi faydaları;

  • Kalp, damar hastalıklarına karşı olumlu etkileri mevcuttur.
  • Bağırsak ve mide başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Enerji artırıcı bir etkisi vardır.
  • Kilo yapmamasının yanı sıra kabızlığı da giderir.
  • Sarılık tedavisinde kan yapıcı olarak kullanılıyor.
  • İshali keser, kısırlığı giderir.
  • Erken teşhis edilen kanser hastalığında da tedavi niteliğinde kullanılır.
  • Vücutta oluşan yaralara karşı merhem olarak kullanılır.
  • Yüz ve cilt üzerinde maske olarak kullanıldığında olumlu etkileri vardır.
  • Kansızlığa karşı etkilidir.
  • Havadan nem çekebildiği için açık yaraların daha çabuk iyileşmesini ve iz kalmamasını sağlar.

ANZER BALI NASIL TÜKETİLMELİ?

Büyükler için anzer balı nasıl tüketilmeli?: Sabah ve akşam öğünlerinden bir saat önce, aç karna bir çorba kaşığı.

Küçükler için: Günde iki kez tüketilebilir. Sabah ve akşam öğünlerinden en az bir saat önce, aç karnına bir tatlı kaşığı tüketilebilir.

Bebekler için: Sabah ve akşam yemeklerinden minimum bir saat önce aç karna yalnızca bir çay kaşığı.

Not: İsteğe göre ılık su ve süt ile şerbet yapılarak da tüketilebilir.

ANZER BALI NERENİN?

Rize’nin Anzer yaylası dünyanın birçok yerinde bulunmayan kır çiçeklerinden oluşan bitki örtüsüne sahiptir. Alman ve İngiliz botanikçiler tarafından yapılan araştırmalarda 450-500 endemik çiçek çeşitlerinin bulunduğu bir bölge vardır. Bu bölgede, yalnızca Anzer’de yetişen ortalama 60-70 farklı ve endemik çiçek çeşidi mevcuttur. Anzer yaylasında üç mevsime ait bitki polenleri aynı kovanda bulunuyor. Bahsedilen bal, yalnızca Anzer’de yetişen ve her derde deva olmasıyla bilinen Anzer balıdır. Anzer balını ünlü, pahalı ve özel kılan ise, çiçek türlerindeki çeşitlilik ve nadirliği kadar, bal yapımında yer alan arılarının cinsidir. 

ANZER BALI ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Anzer balı yapımında yer alan arı çeşidi, yorulmaz işçiler olarak bilinen Kafkas arılarıdır. Bu arı cinsi çalışkanlığı ile bilinir. aynı zamanda soğuğa dayanıklıdır. Kafkas arıları da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanlar arasında. Diğer arı çeşitlerinden etkilendiği için soyunda bozulmalar meydana geliyor. Eski zamanlarda tüm Kuzeydoğu Anadolu’da var iken, günümüzde sadece Rize’nin Anzer yaylasında ve Artvin Macahel yöresinde rastlanabiliyor.

ANZER NE DEMEK?

Azeri Türkçe’sinde Anzer, bal anlamına geliyor. Osmanlı Döneminde saraya bal gönderen Rize'de bulunan Anzer yaylası, o tariflerde oldukça ünlüydü. Balın meşhur olmasını sağlayan asıl özellik içeriğinde 400'den fazla çiçek türü poleni bulunması ve bu polenlerin işçi arılar tarafından bal haline getirilmesidir. Anzer balı, diğer bal türlerine göre daha düşük rutubet ve glikoz oranına sahiptir. Bu nedenle tat ve koku kalitesi de oldukça yüksektir. Neredeyse altın değerinde görülen Anzer balı, kalite özellikleri ile sınırlı miktarda toplanıyor. Kuvvetli ir bal olduğu için, diğer ballara oranla daha az tüketilmesi ve önerilen miktarın aşılmaması gerekiyor.

ANZER BALI NEDEN FARKLI?

Anzer balının rengi, tadındaki farklılıklar ve şeker dengesi toplandığı nektarlardan kaynaklanıyor. Anzer balı kokusunu, çiçeklerde bulunan aromalı volatil yağından alıyor. Bu yağ çeşidi, çiçeklerin kokmasını sağlayan yağ olarak da bilinir. Toplanan polen ve yağların sadece bir kısmı bala çevriliyor. Nektardan elde edilen balın miktarı ise, nektarların içindeki şeker konsantresine bağlı. Örneğin elma çiçeğinde çok fazla şeker bulunmadığı için, elma ağacından alınan nektarların çok az bir kısmı bala dönüştürülüyor.

AĞAÇ BALI İLE ÇİÇEK BALININ FARKI NEDİR?

Arının çiçek özü topladığı ağaç ya da bitkilerin cinslerine göre, balın tadında, kokusunda ve renginde farklılıklar oluşuyor. Çeşitleri, bitki ve çiçek balları ile ağaç balları olarak ikiye ayrılıyor. Ağaç balları, genelde ormanlardaki ağaçların üzerinde yaşayan ve yer edinen böceklerin ağacı delmesiyle ortaya çıkıyor. Ağaç delindikten sonra işçi arılar ağacın gövdesinden çıkan salgıyı toplayıp bal haline getiriyor. En kaliteli bal çeşidi olarak bilinen çiçek balı ise; çiçek ve bitkilerin üzerinde, gövdelerinde ve yaprak saplarında oluşan nektarların arılar tarafından toplanmasıyla elde ediliyor. Türkiye'de çiçek balı olarak yetişen en iyi bal çeşidi ise Anzer balıdır.


BAL NASIL ÜRETİLİYOR?

450 gramlık saf bal üretmek için, ortalama 17.000 bal arısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gerekir. Bir arının yiyecek arayabilmesi için gereksinim duyduğu gezinti ise ortalama 500 adet çiçek ziyareti gerektirir. Ve bu ziyaretler toplamda 25 dakika sürer. Bu nedenle arıların 450 gramlık saf balı elde edebilmesi için 7000 saat çalışması gerekiyor. Binbir zahmetle elde edilen Anzer balı, arılar ihtiyaçlarından kat kat daha fazla üretiyor.

ANZER BALI SPORCULARA DA ÖNERİLİYOR

Sporculara önerilen Anzer balı, enerjiye çabuk dönüşmesiyle de bilinir. Bu nedenle dağcılık, bisiklet yarışı, atletizm, yüzme ve hemen hemen tüm spor dallarında yorgunluğu azaltmak ve güç vermesiyle bilinir. Yalnızca Anzer balı değil, Anzer poleni de aynı etkiye sahiptir. Çiçeklerin orta kısmında bulunan polenler, arıların bacaklarına yapışmış halde bulunuyor. Sadece mikroskopla görülebilen çiçek tozu, B vitamini, fosfor, kalsiyum ve birçok mineralleri de içeriyor. Üretilen arı sütü ise kraliçe arının yiyeceği. Bu besin kovanlardan tatsız ve kreme benzeyen bir madde halinde çıkartılıyor.

ANZER BALI HANGİ ÜLKELERE İHRAÇ EDİLİYOR?

Anzer balı, arı sütü ve poleni; Almanya, Amerika, İngiltere, Kuveyt, Fransa, İran, Suudi Arabistan ve Japonya'ya ihraç ediliyor.

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçeriğinde özellikler sayesinde bal, kolayca sindirilen besinler arasındadır. Böbrek ve bağırsakların çalışmasını da rahatlatır.
  • Kan yapıcı özelliği mevcuttur. Aynı zamanda hızlı bir enerji kaynağı olarak da bilinir. Ilık su içerisine eklenen bir tatlı kaşığı bal, yaklaşık 7 dakika içerisinde kana karışır.
  • Yorgunluğun giderilmesini sağlar ve zihinsel gelişimi destekler.
  • Damar sertliğine karşı koruyucu bir etkisi vardır.
  • Antimikrobik özelliği sayesinde maya, küf ve bakterilerin büyümesini önler.
  • Antioksidandır. Metabolizmanın zararlı ürünlerini temizler ve toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Magnezyum, kalsiyum, potasyum, kükürt, demir, sodyum, B1, B2, B5, B6 ve C vitamini barındırır.
  • Kalp dostudur. Damar tıkanıklığını açar ve kalp adelesine zindelik verir. Kanda daha az atık madde bırakır.
  • Alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Özellikle bahar alerjisi olan kişiler; hangi toz ve kokuya karşı alerji olduklarını öğrendiklerinde o çiçek balını tüketerek alerjik vakaları giderebilir.
  • Vücudun zinde olmasını sağlar.

Diğer yazılarımıza da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!