Adet Düzensizliği Neden Olur?

Kadınların yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri adet düzensizlikleri, çeşitli nedenlere dayanabilir ve genellikle hormonal veya organik kökenli olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, adet düzensizliklerinin nedenleri ve bilinmesi gerekenlerini sizler için anlattı.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
25 Aralık 2023, 17:21

Adet düzensizliği kadınların menstrüasyon döngüsünde meydana gelen değişiklikleri ifade eder. Normalde, bir kadının adet döngüsü adet kanamalarının 1. gününden itibaren saydığımızda ortalama olarak 28 gün aralıklarla olur, ancak bu süre 21 – 35 gün arasında her kadında farklılık gösterebilir. Adet kanama süresi de 3-7 gün arasında olmalıdır.

Düzensiz kanamalar yaşamın her evresinde görülebilir

Adet düzensizliği, bu tipik döngüden sapmaları ifade eder ve birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Düzensiz kanamalar genç kızlıktan itibaren kadın yaşamının her evresinde farklı sebeplere bağlı olarak karşımıza çıkabilirler.

adet düzensizliği

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliği birçok farklı sebepten kaynaklanabilir;

Adet düzensizliği problemini genel olarak bunları hormonal ve organik sebepli kanamalar olarak ayırabiliriz.

  1. Hormonal sebepli kanama bozuklukları en çok genç kızlarda adet gecikmeler veya sürekli kanamalar şeklide karşımıza çıkar. Birçok genç kızın adet döngüsünün yeni başladığı yıllarda düzensiz olabilir. Bu dönemde özellikle rahim ve yumurtalık anomalileri, kanama pıhtılaşma bozuklukları göz önüne alınmalıdır.
  2. Polikistik Over Sendromu (PCOS) gibi durumlar, yumurtlama sürecini etkileyebilir ve düzensiz adetlere ve kıllanmaya yol açabilir. Yetersiz beslenme veya aşırı egzersiz adet düzensizliklerine neden olabilir. Aşırı kilolu veya zayıf olmak, adet döngüsünü etkileyebilir.
  3. Fiziksel veya duygusal stres, adet döngüsünü etkileyebilir. Yüksek düzeyde stres altında olan kadınlarda, adet düzensizlikleri daha yaygın olabilir.
  4. Bundan başka tiroid hastalıkları, diyabet gibi pek çok sebep hormonal kaynaklı kanama bozukluğu yaratabilir. Bunlar tanı konularak medikal olarak (ilaçla) başarıyla tedavi edilirler.
  5. Organik sebeplere bağlı olan kanamalarda miyomlar, polipler veya endometriozis gibi jinekolojik problemler adet düzensizliklerine yol açabilir.

adet düzensizliği

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat!

En önemli olan şey menopoz sonrasında başlayan veya 35 yaş üstü medikal tedaviye yanıt vermeyen kanamalı hasta grubudur. Buradaki olası nedenler basit bir polipten başlayıp, kanser öncesi aşamalara kadar gidebilir. Bundan dolayı da ayrıntılı muayene ve tetkik yapılması çok önemlidir. Özellikle smear testi ve rahimden parça alma (endometrial biyopsi) doğru tanı koyma ve tedavi açısından önemlidir ve asla korkup ertelenmemesi gereken yöntemlerdir.

Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen

Şunlara da göz atın;

  1. Regl döneminde nasıl beslenmeli?
  2. Regl egzersizleri
  3. Adet söktürücü besinler
  4. Adet düzensizliğine ne iyi gelir?
  5. Adet öncesi gerginlik sendromu neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo