1-3 Aylık Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamileliğin ilk aylarında nasıl beslenmeli, hangi besinlerden uzak durulmalı? Op. Dr. Erhan Yavuz, 1-3 aylık hamileler için beslenme önerilerini ve tüketebilecekleri gıdaları anlattı.
1-3 Aylık Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
22 Eylül 2023, 12:55

Hamileliğin erken dönemlerinin, bebeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önemli olduğunu dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan Yavuz, “Bu dönemde doğru beslenmek, annenin ve bebek için gerekli olan besin öğelerini sağlar. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için sağlıklı bir diyet önemlidir. Bu dönemde ihtiyacınız olan besinleri doğru miktar ve oranda tüketmelisiniz. Gün içerisinde küçük ve sık öğünler tüketmek, metabolizmanızı hızlandırır ve enerjinizi artırır. Bu sayede kilo alımınızı da dengelemeniz mümkündür” dedi.

Birinci trimesterde sağlıklı bir diyet, bebeğin organlarının gelişmesi için önemlidir. Yeterli protein, folik asit ve demir alımına dikkat edilmelidir. İkinci trimesterde, bebeğin büyümesi hızlanır ve enerji ihtiyacı artar. Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve lifli besinler tüketilmelidir. Üçüncü trimesterde, bebeğin büyük oranda büyüdüğü ve kilo aldığı bir dönemdir. Protein, omega-3 yağ asitleri ve vitaminler açısından zengin bir diyet önemlidir.

hamilelikte beslenme

1-3 Aylık Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için sağlıklı bir diyet önemlidir. Bu dönemde ihtiyacınız olan besinleri doğru miktar ve oranda tüketmelisiniz. Gün içerisinde küçük ve sık öğünler tüketmek, metabolizmanızı hızlandırır ve enerjinizi artırır. Bu sayede de kilo alımınızı da dengelemeniz mümkündür. Gebelik döneminde vücudunuzdaki sıvı miktarı arttığı için bol su tüketmek önemlidir. Bunun sonucunda hem kendinizi rahat hisseder hem de bebeğinizi sağlıklı bir şekilde beslersiniz.

  1. Protein kaynakları: Tavuk, somon, yağsız et, yumurta, fasulye ve baklagiller, tofu gibi protein açısından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz. Protein, bebeğin kemik, kas ve vücut dokusu gelişimi için önemlidir.
  2. Tam tahıl ve lifli gıdalar: Tam tahıl ekmekleri, kahverengi pirinç ve sebzeler gibi lif açısından zengin gıdalar tüketebilirsiniz. Bu gıdalar sindirim sisteminizi düzenler ve bağırsak hareketlerini artırır. Aynı zamanda da uzun süreli tokluk hissi sağlarlar.
  3. Sebzeler ve meyveler: Bol miktarda sebze ve meyve tüketmelisiniz. Bu gıdalar lif ve önemli vitamin ve mineraller açısından zenginlerdir. Ayrıca, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar.

hamilelikte beslenme

Uzak Durulması Gereken Besinler

Gebelik döneminde bazı yiyecekler, özellikle hamileliğin ilk üç ayında, beyin ve organlarda hasara veya enfeksiyona neden olabilecek risk taşıyabilirler. Bu yiyecekler arasında işlenmiş gıdalar, çiğ et, sakatatlar, şarküteri ürünleri, kabuklu deniz ürünleri yer alır. Hamilelik sürecinde, zararlı mikroplar içerebilen gıdalardan (hazır gıdalar, çiğ et gibi) uzak durulmalıdır. Aynı zamanda, abur cubur tüketimi en aza indirilmeli ve kafein, kabızlığa neden olduğu için sınırlı miktarda tüketilmelidir.

hamilelikte takviye

Gebelik İçin Önerilen Takviyeler

  1. Folik asit: Bebeklerin omurilik ve beyin gelişimine katkı sağlar. Düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini azaltır. Gebe kalmadan en az 2 ay öncesinde kullanmaya başlanmalıdır.
  2. Kalsiyum ve D vitamini: Bebeğin kemik gelişimi için gereklidir.
  3. Demir: Demir eksikliği anemisine karşı koruyucudur.

Birçok anne adayı, hamilelik sürecinde neler yapmaları, nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında endişeler yaşar. Bu belirsizlikler bazen stres yaratır ve anne adayının rahat bir hamilelik geçirme sürecini engelleyebilir. Öncelikle hamileliğini sağlıklı bir şekilde sürdürmek isteyen anne adaylarının, beslenmelerine özen göstermeleri gerekir. Özellikle, yüksek protein, demir ve kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, süt ve süt ürünleri, balık, tavuk ve kırmızı et, hamileliğin her döneminde tüketilebilir. Hamilelik sürecinde egzersiz yapmak, anne adayının fiziksel ve psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olabilir. Ancak doktor onayı olmadan yapılacak herhangi bir egzersiz, hamilelikte zararlı olabilir. Doğum öncesi yoga, hafif tempolu yürüyüş, pilates ve yüzme iyi bir seçimdir. Hamilelik süresince, doktorun onay vermediği ilaçların alınmaması gerekir. Herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Sigara ve alkol, hamileliğe ve bebeğin gelişimine zararlıdır. Hamilelik sürecinde sigara ve alkol kesinlikle tüketilmemelidir. Doğru bir şekilde yapılan meditasyon, anne adayının stres seviyesini azaltabilir ve daha sakin ve rahat bir hamilelik geçirmelerine yardımcı olabilir.

Yazar:

Op. Dr. Erhan Yavuz

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte ne yenir?
  2. Hamileliğin beyne olan etkileri
  3. Hamilelikte kabızlık neden olur?
  4. Hamilelik öncesi beslenme nasıl olmalı?
  5. Emzirirken kaçınılması gereken yiyecek
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo