Osmanlı Yemekleri: Osmanlı Mutfağından Günümüze Kadar Ulaşan 15 Nefis Yemek Tarifi
Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşan ve sofralardaki baş köşeyi alan nefis yemek tariflerini sizler için derledik. İşte, 15 leziz Osmanlı yemeği

Osmanlı mutfağı, İstanbul'da bulunan saray ve saray çevresindeki insanlar tarafından beğenilen seçkin yemeklerden oluşur. Osmanlı saray mutfağı, birbirinden farklı millet ve kültürü içerisinde barındırmaktadır. Osmanlı mutfağı görülebilecek en zengin mutfaklarından biri olarak nitelendirilmektedir. Özellikle et yemeklerine verilen önem bir hayli büyüktür. Yemeklerin yanında ise mutlaka bir şerbet ikram edilir. Osmanlı mutfağında genellikle sütlü ve şerbetli tatlılara yer verilir. İşte, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan yemek tarifleri:

  1. Hünkar Beğendi


Közlenmiş patlıcan, un ve kuzu eti ile hazırlanan hünkar beğendi, Osmanlı mutfağının en özel yemeklerinden biridir. Protein bakımından zengin olan bu yemek, özellikle Güneydoğu Anadolu'da oldukça meşhurdur.

  1. Kuzu Mutancana


Mutancana da Osmanlı'nın sevilen lezzetlerindendir. İsteğe göre kuzu eti veya tavuk eti ile hazırlanabilir. Yapımında kuru kayısı, üzüm, erik ve sumak kullanılır.

  1. Patlıcanlı Pilav


Osmanlı mutfağı yemeklerinden biri olan patlıcanlı pilav, kızarmış patlıcan ve pirinç pilavıyla hazırlanır. Yapımında birçok baharat kullanılır. Hazırlanışı 20, pişirmesi ortalama 30-40 dakikadır.

  1. Soğan Yahni


Kuşbaşı et, arpacık soğan ve sarımsak ile hazırlanan soğan yahni, ana yemek olarak sunulur. İsteğe göre tavuk eti ve deniz mahsulleri ile de hazırlanabilir. Osmanlı'da davet sofralarında en çok sunulan yemeklerden biriydi.

  1. Düğün Çorbası


Osmanlı mutfağına özgü bir lezzet olan düğün çorbası, İtalyan mutfağında da oldukça meşhurdur. Koyun eti, un ve yumurta ile hazırlanan düğün çorbası, isminden anlaşılacağı üzere özellikle düğün sofralarında sunulur.

  1. Keşkek


Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan keşkek, özellikle Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Yapımında buğday, nohut ve koyun eti kullanılır. İçeriğinde demir minerali olduğu için, kan yapıcı özelliği de mevcuttur.

  1. Piliç Topkapı


Osmanlı sarayına özgü bir lezzet olan piliç topkapı, tavuk butları ile hazırlanır. Tavuk eti, iç pilav ile doldurulur ve soslanarak fırına atılır. 

  1. Tuffahiye


Osmanlı mutfağına özgü bir lezzet olan tuffahiye, kuzu incik ile yapılır. Yemeğin yapımında ekşi elma suyu kullanılır. Tuffahiye, Arapça'da ekşi elma anlamına gelir.

  1. Ballı Tavuk (Mahmudiye)


Osmanlı mutfağının bir diğer yemeği olan mahmudiye, ismini Sultan Mahmud'dan almaktadır. Yemeğin yapımında tavuk, bal, hardal, badem ve kuru kayısı kullanılır.

  1. Babagannuş


Osmanlı sarayından günümüze kadar ulaşan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Ülkemizin yanı sıra Filistin, Suriye ve Lübnan mutfaklarında da oldukça meşhurdur.

  1. Keşkül


Osmanlı denildiğinde ilk akla gelen tatlılardan biri de keşküldür. Tatlının hazırlanışı 10, pişirmesi ise 20 dakikadır. Eski ismi ise keşkül-i fukara'dır. Derviş tatlısı olarak da bilinen keşkül, muhallebi kıvamındadır.

  1. Vezir Parmağı


Türk mutfağında şerbetli bir tatlı türü olan vezir parmağı, kızartma usulüyle pişirilir. Sıcak sıcak pişirilen tatlı, soğuk şerbetle birleştirilir. 

  1. Helatiye


Osmanlı'da günümüze kadar ulaşan helatiye, su muhallebisine benzer. Yapımında gül suyu, badem, antep fıstığı, kuru kayısı ve nar kullanılır. Özellikle kalabalık sofralarda servis edilir.

  1. Demirhindi Şerbeti


Osmanlı mutfağında yemeklerin yanında sunulan şerbetler de oldukça meşhurdur. Bununla birlikte doğum, cenaze gibi törenlerde de şerbet ikram edilir. Demirhindi, bal ve şeker ile hazırlanır.

  1. Reyhan Şerbeti


Osmanlı'da sunulan şerbetlerden biri de reyhandır. Reyhan otu, karanfil, tarçın ve limon suyu kullanılır. Reyhan şerbeti, yaklaşık 30 dakika da hazırlanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Baklava şerbeti nasıl yapılır?
  2. Osmanlı mutfağı börekleri
  3. Osmanlı mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  4. Misafire tuzlu ikramlıklar
  5. Osmanlı'da kahve kültürü

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Zeytinyağlı Yaprak Sarmanın 8 Püf Noktası
Kızılcık Nasıl Kurutulur: Güneşte ve Fırında Kızılcık Kurutma Teknikleri
Kabak Spagetti Tarifleri: 5 Farklı Kabak Spagetti
Mangalın Yanına Ne Gider? Mangal Yanına Yakışacak 10 Tarif
Bir Diyetisyen Enerjiyi Artırmak İçin En İyi Kahvaltılık Yiyecekleri Paylaştı
Eskişehir Kahvaltı Mekanları: En İyi 8 Mekan