Erzurum Ketesi

Adından anlaşılacağı gibi Erzurum mutfağıyla özdeşleşen Erzurum ketesi, süt, maya ve un ile hazırlanır. Hem kahvaltıda, hem de misafir ağırlarken sunulan kete, genellikle yuvarlak bir şekilde sunulur. Özellikle çayın yanına çok yakışan Erzurum ketesi, yöre halkı tarafından sık sık tüketilir. Malzemeler hazırsa, Erzurum ketesi tarifine geçebiliriz.
Erzurum usulü lalanga ve tatar böreği tarifine de göz atın.
Kaç
Kişilik
4 kişilik
Hazırlama
Süresi
15 dakika
Pişirme
Süresi
35 dakika

Erzurum Ketesi Tarifi İçin malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1/3 su bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 10 gr yaş maya
- 2-2,5 su bardağı un
İç harcı için:
- 5 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı un
- ½ su bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
Erzurum Ketesi Nasıl Yapılır?
- Süt biraz ısıtılır. Ilık süt içerisine maya atılarak karıştırılır ve aktifleşmesi için 5 dakika bekletilir.
- Un, tuz bir kapta harmanlanır.
- Sıvıyağ ve tereyağı eklenerek karıştırılır. Yavaş yavaş süt eklenerek yoğurulmaya devam edilir.
- Birkaç parçaya bölerek yaklaşık 40 dakika mayalandırılır.
- Bu sırada un ve tereyağı bir tava da kavrulur. Kenara alınır.
- Mayalanan hamur bezeleri açılır ve içerisine önce sıvıyağ sürülür ardından unlu harç koyarak kapatılır, şekil verilir.
- Üzerlerine bastırılarak yumurta sarısı sürülür.
- Çatal ile fazla kabarmasın diye delikler açılır ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR