ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR HAMSİKÖY SÜTLACI

Hamsiköy Sütlacı

Hamsiköy sütlacı

Trabzon'un Hamsiköy yöresi ile özdeşleşen hamsiköy sütlacı, Karadeniz mutfağının en gözde tariflerinden biridir. 2017 yılında coğrafi işaret alan hamsiköy sütlacı, yağlı süt, pirinç ve şeker ile hazırlanır. 1924 yılından beri yapılan bu sütlaç, tarçın ve fındık ile tatlandırılır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği, yapımında yalnızca pirinç kullanılmasıdır. Nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericiler kullanılmaz. Fırında pişirilen bu sütlaç, bol fındık eşliğinde sunulur. Malzemeler hazırsa, hamsiköy sütlacı tarifine geçebiliriz.

Gerçek fırın sütlaç ve sakızlı sütlaç tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Hamsiköy Sütlacı Tarifi İçin malzemeler

  • 1 lt tam yağlı süt
  • 65 g pirinç (1/2 su bardağı)
  • 80 g toz şeker (1/2 su bardağı)
  • Bir tutam tuz 

Üzeri için

  • Tarçın
  • Fındık kırığı ya da fındık tozu

Hamsiköy Sütlacı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir tencerede sütü kaynatın. Sıcak su ile yıkadığınız pirinci ekleyin.
  • Arada bir karıştırarak, taşmasını önleyecek kadar kısık ateşte pişirin.
  • Pirinçler şişip kıvam almaya başlayınca toz şekeri ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirmeye devam edin (Sakın nişasta eklemeyin bekledikçe koyulaşacak).
  • Pişen sütlacı toprak kaselere alın ve soğuması için bir süre bekleyin.
  • Ardından fırına atarak üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bu süre 5 dakikayı geçmemelidir.
  • Sütlacın üzerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Hamsiköy Sütlacı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yalnızca pirinç kullanıldığı için, kıvam alması klasik sütlaçtan daha uzun sürebilir.
  • Sütlacın içerisine vanilya, pirinç unu gibi malzemeler eklemeyin.
  • Fırında pişirmek için, fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur.
  • Sütlacın üzeri kızardığı an fırından çıkartın. Aksi takdirde fazla pişebilir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!