Gateau St. Honore

Gateau St. Honore
19 Aralık 2021

Fransız mutfağından dünyaya yayılan st. honore, 19. yüzyıldan beri Fransa'nın en sevilen tatlılarından biridir. Pataşu hamuru, karamel sos, chiboust krema ile hazırlanan bu tatlı, çıtır taban üzerinde sunulur. Çayın yanına çok yakışan gateau st. honore, ortalama 50 dakikada hazırlanır. Malzemeler hazırsa, Fransız usulü gateau st. honore nasıl yapılır sorusu için detaylara geçebiliriz. Tatlı yapımında ihtiyaç duyacağınız pate a choux ve karamel sos tarifini defterinize eklemeyi unutmayın.

Daha fazlası için nefis Fransız tatlılarına göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Gateau St. Honore için

Malzemeler

Taban için:

  • 125 gram çok amaçlı un
  • 50 gram yumuşatılmış tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 30 gram su
  • 15 gram toz şeker
  • Bir tutam tuz

Choux (Pataşu hamuru için):

  • 50 gram tereyağı
  • 250 ml su
  • 125 gram sade un
  • 15 gram pudra şekeri
  • 4 yumurta

Karamel sos için:

  • 1/2 su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak fazla toz şeker

Chiboust krema için:

  • 5 yemek kaşığı soğuk su
  • 15 gram jelatin
  • 1 vanilya çubuğu
  • 1 litre süt
  • 3/4 su bardağı mısır nişastası
  • 6 adet yumurta sarısı
  • 4 adet yumurta akı
  • 1.5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta (kaplama için, çırpılmış)
Gateau St. Honore

Nasıl Yapılır

  1. Tabanı için; İlk olarak taban için gereken tüm malzemeleri bir kaba alın ve hamur kıvamına getirin.
  2. Hazırladığınız hamuru buzdolabına kaldırın.
  3. Choux hamuru için; Bir tavanın içerisine tereyağı, su, pudra şekeri ve tuzu ekleyerek kaynatın.
  4. Bu esnada unu da ekleyerek karıştırın ve hemen ocaktan alın.
  5. Hamur top haline geldiğinde ise teker teker yumurtaları ekleyin ve çırpıcıyla çırpın.
  6. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Dolaptaki tabanı 20 cm çapında ve 3 mm kalınlığında açın.
  7. Taban hamurunu tepsiye yerleştirin ve çatal ile üzerinde delikler açın. Bir adet çırpılmış yumurta ile kenarlarını fırçalayın.
  8. Choux hamurunun üçte birini krema poşetine doldurun.
  9. Tabanın kenarından 3 mm'lik bir boşluk bırakın. Fırın tepsisine aralıklı olarak 20 adet ceviz büyüklüğünde choux hamuru sıkın.
  10. Taban ve choux toplarını önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 25 dakika pişirin.
  11. Pişen hamuru oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  12. Karamel sos için; şeker ve suyu bir tencerede 145 dereceye gelene kadar pişirin.
  13. Karamel sıcakken pişen choux toplarını karamelin içerisine daldırın.
  14. Karamel olan kısmı tabanın üzerine aralıklı olarak yerleştirin.
  15. Chiboust kreması için; Jelatini soğuk suyun içerisine alarak yumuşatın.
  16. Ayrı bir kapta yumurta sarılarını pudra şekeri ile karıştırın. Karışım beyaz ve koyu bir renk alana kadar çırpın ve üzerine mısır nişastası ekleyin.
  17. Vanilya çubuğu ve sütü bir tencerede birlikte kaynatın. Kaynayan sütü yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
  18. Ardından karışımı süt tenceresine tekrar alarak hem kaynatın, hem de karıştırın.
  19. Yumuşayan jelatini ekleyerek tamamen eriyene kadar karıştırın. Yumurta beyazlarını bir kapta çırptıktan sonra karışıma ilave edin.
  20. Malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra priz noktasına gelene kadar soğutun.
  21. Pastanın orta kısmını hazırladığınız chiboust kreması ile doldurun ve üzerine pudra şekeri serpiştirin.
  22. Altın rengi olana kadar kısa süre pişirin. Hazırladığınız tatlıyı servis edene kadar soğuk bir yerde saklayın. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo