Fransız Usulü Soğan Çorbası Tarifi

 Fransız Usulü Soğan Çorbası Tarifi
30 Haziran 2025

Klasik Fransız mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Fransız usulü soğan çorbası tarifi, karamelize soğanların derin aroması ve üzerindeki erimiş peynirle sofralarınıza zarif bir dokunuş getiriyor. Hem hafif hem de doyurucu olan bu Fransız usulü soğan çorbası tarifi, misafirleriniz için şık bir başlangıç yemeği ya da soğuk günlerin vazgeçilmezi olmaya aday. Kendi mutfağınızda kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarif, detaylı püf noktaları ve servis önerileriyle profesyonel bir dokunuş kazanıyor. Peki; Fransız usulü soğan çorbası nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

La Cervelle De Canut tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Fransız usulü soğan çorbası kaç kaloridir?

Bir porsiyon Fransız usulü soğan çorbası 250 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Editör Notu: Birbirinden lezzetli tariflerimiz sayesinde hazırlaması en zor yemekleri bile olabilecek en kolay, hızlı ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Fransız Usulü Soğan Çorbası Tarifi için

Malzemeler

  • 5-6 orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Maydanoz
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 litre et suyu veya sebze suyu 
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber
  • 4 dilim baget ekmeği veya tost ekmeği
  • 150 gr rendelenmiş Gruyère, kaşar veya mozzarella peyniri

Fransız usulü soğan çorbası tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

Soğan Alternatifleri:

  • Beyaz soğan veya kırmızı soğan (tat ve renk farklılığı için)
  • Pırasa veya yeşil soğan karışımı (farklı aromalar için)

Et Suyu Alternatifleri:

  • Tavuk suyu
  • Sebze suyu (vegan veya hafif versiyon için)
  • Mantar suyu (derin aromalı bir alternatif)

Baharat ve Otlar:

  • Taze kekik yerine kuru kekik, biberiye veya fesleğen
  • Defne yaprağı yerine maydanoz sapları

Ekmek Alternatifleri:

  • Baget yerine ekşi mayalı ekmek dilimleri
  • Tam buğday ekmeği veya ciabatta
  • Kızarmış krutonlar (küçük küp ekmek kızartmaları)

Peynir Alternatifleri:

  • Gruyère yerine Emmental, Comté veya kaşar peyniri
  • Vegan peynir kullanmak isteyenler için bitkisel bazlı eritilebilir peynirler
Fransız Usulü Soğan Çorbası Tarifi

Nasıl Yapılır

  1. Soğanları jülyen doğrayıp, tereyağı ve zeytinyağında kısık ateşte yumuşayıncaya ve karamelize oluncaya kadar (30-35 dk) pişirin.
  2. Toz şekeri ekleyip karamelize etmeye devam edin.
  3. Sarımsak ve unu ekleyip 2-3 dakika kavurun.
  4. Sıcak sebze veya et suyu ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  5. 15-20 dakika kısık ateşte pişirin.
  6. Ekmek dilimlerini fırında kızartın.
  7. Çorbayı fırın kaselerine paylaştırın, üzerine ekmek ve peynir koyup fırında peynir eriyene kadar pişirin üzerine doğranmış maydanoz ekleyip servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Soğan çorbası mutlaka sıcak ve taze olarak servis edilmeli; peynir eriyip üzeri kızarmış ekmekle servis edildiğinde lezzeti tam olur.
  • Hafif bir yeşil salata, roka veya roka ve nar taneli bir salata iyi gider.
  • Alkolsüzse, yanında hafif aromalı bitki çayları (papatya, nane) veya maden suyu sunabilirsiniz.
  • Çorba kaselerinin üzerine bolca rendelenmiş peynir ve kızarmış ekmek koyarak servis edin. Üzerine taze kekik veya maydanoz yaprağı ile süsleme yapabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Soğanları sabırla kavurun lezzetin temelini soğanların yavaş ve kısık ateşte karamelize edilmesi oluşturur. Renkleri altın kahverengi olmalı, yanmamalı.
  • Unu iyi kavurun unun çiğ kokusu tamamen gitmeli, ama fazla kavrulursa acılaşabilir.
  • Sıvı tercihi et suyu veya sebze suyu kullanın. Sebze suyunu aromatik yapmak için kereviz, havuç, defne yaprağı ekleyerek kaynatabilirsiniz.
  • Demleme çorbayı pişirirken kapağını tam kapatmayın; böylece fazla buharlaşmaz ve kıvam dengelenir.
  • Peynir seçimi gruyère klasik ama bulunamazsa kaşar veya mozzarella da iyi alternatiflerdir. Peynir bolca olmalı ve erirken güzelce kızarmalıdır.
  • Ekmek seçimi baget veya tost ekmeği kullanın; içi yumuşak dışı çıtır olmalı. Fırında hafif kızartmak en iyisidir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo