2 Şubat Dünya Krep Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Krep, Fransız mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerden biridir. Peki, 2 Şubat Dünya Krep Günü nasıl ortaya çıktı? İşte, Dünya krep günü hakkında merak edilenler:
2 Şubat Dünya Krep Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
02 Şubat 2024, 12:43

Krep, Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Dünyanın farklı ülkelerinde, farklı isimlerle anılan bu yemek, genellikle kahvaltılarda tercih edilir. Ülkemizde akıtma, cızlama, cızlak gibi isimlerle bilinen krep, tatlı veya tuzlu bir şekilde sunulabilir. Ortalama 30 dakikada gibi kısa bir sürede hazırlanarak sofralardaki yerini alır. Un, yumurta, yağ, süt ve tuz karışımından oluşan krep, pürüzsüz kıvama gelince yapışmaz tavada pişirilir.

krep

Dünya Krep Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

  1. Krep gününün kökeni, 472 yılına dayanıyor. Fransızca'da Le Jour des Crêpes olarak adlandırılan bu gün, aslında Mum Bayramı ile bağlantılı. Tarihsel bir gelenek olarak papalar her yıl bu günde, yoksul insanlara yiyecek dağıtıyor. Krepin yuvarlak şekli, umut işareti olarak görülüyor ve güneşi temsil ediyor. 
  2. 12. yüzyılda karabuğday, Britanny kentine doğru yola çıkıyor. Fransa'nın bu bölgesinde krepler, ilk olarak karabuğday unundan yapılıyor. Yani ilk krep Brittany kentinde yapılmaya başlanıyor. 
  3. Bu kentin başkent Paris'e tren hattıyla bağlanması neticesinde, insanlar ürün satmak için Paris'e akın ediyor. Bu sayede Paris'in birçok yerinde krep stantları açılmaya başlıyor. Bu da krebin Fransa'nın her kasabasına yayılmasını sağlıyor. 
  4. 20. yüzyılda ise krepte kullanılan karabuğday unu, beyaz un ile değiştiriliyor. Özellikle tatlı krepler için buğday unu tercih ediliyor. Krep zaman içinde Avrupa'ya ve dünyanın geneline yayılmaya başlıyor. 

krep

Krep, Fransız kültüründe batıl inançları da sembolize ediyor. Örneğin krep hazırlayan aşçının bir eline bozuk para, diğer eline ise tava veriliyor. Aşçı, krepi yere düşürmeden ters çevirmeyi başarırsa, ailenin başarılı bir yıl geçireceğine inanılıyor. 

Fransa'da insanlar Krep Günü'nün havanın geleceği üzerinde de bilgi verdiğini düşünüyor. Eğer 2 Şubat'ta hava yağmurlu olursa, sonraki 40 gün boyunca sağanak yağışın devam edeceğine inanılıyor. Bununla birlikte krep günü güneşli geçerse, gelecek 40 gün boyunca hava koşullarının olumlu olacağı düşünülüyor. Krep Günü, Mum Günü ile özdeşleştiği için hem batıl inançlar yerine getiriliyor, hem de krep yeme günü ritüele dönüşüyor. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kahvaltılık krep tarifleri
  2. Pankek ve krep arasındaki farklar
  3. Krep yanına ne gider?
  4. Özel krep tavası ne işe yarar?
  5. Krep içine çok yakışacak malzemeler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo