Boza

Boza
16 Kasım 2023

Kış aylarının en güzel lezzeti olan bozayı, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Soğuk kış günlerinde sokak aralarında satılan ve adını duyduğumuzda bile insanın içini ısıtan bozayı, bu kez evde hazırlıyoruz. B vitamini bakımından zengin olan boza, içeriğinde yüksek miktarda protein ve karbonhidrat barındırır. Oldukça sağlıklı olan bozayı, dışarıdan satın almaya alışkınız. Ancak bu kez mutfağa giriyor, kolları sıvıyor ve nefis bir boza hazırlıyoruz. Evde boza nasıl yapılır diye merak edenler için, tarif detaylarına geçebiliriz.

Bozanın Tarihçesi

II. Sultan Selim zamanında Tatar Bozası denen bir boza moda olmuş da, padişah yasaklayıvermiş. İçindeki mini mini alkol oranı, 1600’lerde II. Mehmet’i de rahatsız etmiş ve alkollü bütün içkileri yasaklarken, bozayı da yasak etmiş bu padişah. Evliya Çelebi’nin yazdığına göre sadece İstanbul’da binden fazla insan geçimini bozacı dükkanlarından sağlıyormuş o zamanlar. Yeniçeriler bolca içermiş. 19’ncu yüzyılda Ermeniler’in yaptığı alkollü ekşimsi bozanın modası geçmiş de, Arnavutlar’ın yaptığı tatlımsı ve alkolsüz boza sevilir olmuş. 1876’da Hacı İbrahim ve Hacı Sadık isimli kardeşler, zamanın eğlence merkezi Direklerarası’nın yakınında, Vefa’ya açmışlar bozacı dükkanlarını. Bozayı mısır, arpa, darı ve buğdaydan yaparlar. Onlar ise sadece bulgur kullanır.

1 Bardak Boza Kaç Kalori?

  • Bir su bardağı boza, yaklaşık 140 kaloridir. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Ev yapımı salep ve nefis sumak çayı tarifine göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Boza için

Malzemeler

  • 6 su bardağı su
  • 2 su bardağı kalın bulgur
  • 1/2 su bardağı pirinç

Kıvamı için:

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Maya karışımı için:

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt

Servis için:

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı leblebi
Boza

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak kalın bulgur ve pirinci bol su ile yıkayın. Ardından derin bir tencereye aktarın.
  2. Bulgur ve pirincin üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
  3. Püre kıvamına gelen bulgurlu pirincin suyunu süzün. Daha sonra ince delikli süzgeçten geçirin. Posa kısımlarını kullanmayın.
  4. Bulgur lapasını tamamen soğuyana kadar uzun bir süre oda sıcaklığında bekletin.
  5. Mayalı karışım için; Farklı bir kapta yaş maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırın.
  6. Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın. Üzerine yaş mayalı karışımı ekleyin ve çırpın.
  7. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin.
  8. Mayalanan karışımı ara sıra açarak hava almasını sağlayın.
  9. 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  10. Kıvamı tutturabilmek için hazırladığınız bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  11. Ev yapımı bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Bozayı mayalanması için, serin, karanlık ve kuru bir ortamda bekletin.
  • Isı, bozanın tadını olumsuz yönde etkiler.
  • Kıvamını ayarlarken şeker ve suyu azar azar ilave edin ve mutlaka tadına bakın. Tadı, sizin için uygunsa tüm suyu eklemeniz gerekmez.
  • Boza, buzdolabında bekledikçe koyulaşacaktır. Bu yüzden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo