Yörelere Göre Yoğurt Çeşitleri

Yoğurt çeşitleri nelerdir? Türkiye'de en çok tüketilen yoğurtlar hangileri? İşte, yörelere özgü yoğurt çeşitleri ve özellikleri:
Yörelere Göre Yoğurt Çeşitleri
10 Ocak 2023, 16:17

Yoğurt, besin değeri yüksek olan ve mutfaklarda sık sık kullanılan gıdalardan biridir. Fermente bir süt ürünü olan yoğurt, çiğ sütün mayalanması ile elde edilir. Meze yapımında da yaygın olarak kullanılan bu besin, meyveli, sade olduğu gibi, su eklendiğinde cacık ve ayran gibi çeşitleriyle de tüketilir. Türk mutfağının farklı yerlerinde yoğurt çeşitleri değişkenlik gösterir.

Yörelere Göre Yoğurt Çeşitleri

  1. Antakya tuzlu yoğurdu

Hatay'ın ilçelerinde üretilen bu yoğurdun geçmişi 100 yıl eskiye dayanır. İnek veya keçi sütünden üretilir. Yoğurt süzülür, tekrar sulandırılır ve bakır kalaylı kazanlarda pişirilir. Belli bir kıvama geldikten sonra tuz ilavesi yapılır. Odun ateşinde pişirilen tuzlu yoğurtlarda, hafif tütsülenmiş bir tat ve koku olur. Coğrafi işaret almış yoğurt çeşitlerinden biridir.

  1. Tirilye Bakraç Yoğurdu

Bursa Mudanya'nın Tirilye mahallesinde yapılan bakraç yoğurdu, katı bir kıvama sahiptir. Yöre halkı tarafından, çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır.

yoğurt

  1. Siirt Bakraç Yoğurdu

Siirt'te koyun sütünden yapılan bu yoğurt, bakraca konularak hazırlanır.

  1. Silivri Yoğurdu

1830'lu yıllarda popüler hale gelen Silivri yoğurdu, manda sütünden elde edilir. Manda sütü ağır ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır. İçindeki fazla su buharlaştıktan sonra mayalanır ve peynir kıvamında sert bir yoğurt elde edilir. 2022 yılında coğrafi işaret almıştır.

yoğurt

  1. Silifke Yoğurdu

Ülkemizde en popüler olan yoğurt çeşitlerinden biri de Silifke yoğurdudur. Yapımında sadece Toroslar'da otlanan ve doğal ortamda beslenen keçilerden elde edilen süt kullanılır. Süt çilisi adı verilen kaplarda pişirilir. Üzerinde oluşan köpükler sürekli dağıtılır ve maya ilave edilerek hazırlanır. 2022 tarihinde coğrafi işaret almış ve tescillenmiştir.

  1. Çiy Yoğurdu

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Yörük köylerinde hazırlanan bir yoğurttur. Bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez zamanı hazırlanır. Bitkilerin üzerinden toplanan çiy taneleriyle hazırlanır.

yoğurt

  1. Çaycuma Manda Yoğurdu

Zonguldak Çaycuma'da hazırlanan bu yoğurt, Anadolu mandalarından elde edilen süt ile hazırlanır. Türk Patent Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

  1. Özalp Küp Yoğurdu

Van'ın Özalp ilçesinde yapılan bu yoğurt, koyun sütünden elde edilir. Küp içinde toprak altına gömülür ve 5 ay boyunca toprak altında bekletilir. Ardından çıkarılarak tüketilir. Yoğurdun toprak altında bırakılması, bozulmasını önlerken tadının güzelleşmesini de sağlar.

yoğurt mayalama

  1. Emirdağ Koyun Yoğurdu

Koyun sütünde elde edilen bu yoğurt, Afyonkarahisar ile özdeşleşmiştir. Yağ oranı yüksektir ve kremsi bir renktedir. Yoğun bir kıvama sahiptir. Üst kısmında sarımtırak bir kaymak tabakası bulunur. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

yoğurt

  1. Afyon Manda Yoğurdu

Afyon yoğurdu, Manda sütü ve manda kaymağı üretiminden kalan kaymakaltı sütünden üretilir. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

yoğurt

  1. Mamak Ravak Yoğurdu

Ankara Mamak yoğurdu, kendine özgü yöntemlerle işlenen inek sütünden elde edilir. Ravak mayası olarak bilinen maya ile süt mayalanır. Beyaz rengi, kendine has tadı ve kokusu vardır. Sert ve kıvamlı bir yapıdadır. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

yoğurt

  1. Ereğli Koyun Yoğurdu

Ereğli koyun yoğurdunun geçmişi, yüzyıllar öncesine dayanır. Koyun sütü odun ateşinde yüksek sıcaklıkta pişirilir. Isıtılmış kazanlara doğrudan süt eklenir. Yanıksı aroma bu şekilde sağlanır. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

yoğurt

  1. Eşmekaya Yoğurdu

2021 yılında coğrafi işaret alan Aksaray Eşmekaya yoğurdu, bitkilerle beslenen koyunların sütünden üretilir. Protein oranı %6,2'dir. Çok koyu bir kıvamı vardır. Nisan-Haziran ayları arasında üretilen bu yoğurt, kendine has bir tada sahiptir.

yoğurt

  1. Kanlıca Yoğurdu

En meşhur yoğurt türlerinden biri olan Kanlıca yoğurdu, İstanbul Kanlıca'da üretilen tarihi bir yoğurttur. Her sene Beykoz Belediyesi sponsorluğunda Kanlıca Yoğurdu Festivalleri düzenlenir. 

  1. Ev Yoğurdu

Özellikle pandemi döneminde çok fazla kişi tarafından tüketilmeye başlanan ev yoğurdu, sokak sütçülerinden alınan çiğ süt ile hazırlanır. Tencerede uygun sıcaklıkta pişirilen süt, maya ile mayalanır ve bir örtü veya battaniye ile sarılarak 6 saat mayalamaya bırakılır. 

Bakınız; Ev yapımı yoğurt

Şunlara da göz atın;

  1. Yoğurt nasıl mayalanır?
  2. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?
  3. Yoğurt mayalarken yapılan hatalar
  4. Yoğurtlu salata tarifleri
  5. Fırında yoğurt nasıl mayalanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo