Vücut Kırgınlığına Ne İyi Gelir: Evde Doğal Çözümler

Vücut kırgınlığına ne iyi gelir? Halsizlik neden olur? Yorgunluğa hangi besinler iyi gelir? İşte, evde doğal yöntemlerle vücut kırgınlığına iyi gelen ve vücuda enerji veren besinler:
Vücut Kırgınlığına Ne İyi Gelir: Evde Doğal Çözümler
24 Nisan 2024, 21:33

Yeterli beslenmeme, mevsim geçişleri, aşırı hareket hali, düzensiz uyku ve vitamin eksiklikleri halsizliğin en yaygın nedenleridir. Özellikle kış aylarında ve bahar aylarında havaların bir soğuk, bir sıcak olması halsizliği tetikler. Vücut kırgınlığı ve halsizlik, günlük işlerin zorlaşmasına yol açar. Bu yüzden güne daha zinde başlamak ve enerjik olmak için beslenme alışkanlıklarınızda değişiklik yapmanız gerekir. Uyku ve yemek düzenli bir hale getirildikten sonra, halsizlik devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu sayede vitamin değerleri kontrol edilir ve ihtiyaç duyulursa takviyeler alınabilir. Peki, halsizlik neden olur? Halsizliğe ne iyi gelir? İşte, bir an önce halsizlikten kurtulmanızı sağlayacak besinler:


Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

  1. Günlük hayatın yoğunluğu
  2. Düzenli fiziksel aktivite eksikliği (sürekli hareketsiz durmak)
  3. Uyku eksikliği
  4. Sedanter yaşam tarzı
  5. Yetersiz beslenme
  6. Alkol tüketimi
  7. Anemi
  8. Uyku bozukluğu
  9. Depresyon (Bunalım hali)
  10. Mevsim geçişleri
  11. Vitamin eksiklikleri


Vücut Kırgınlığına Ne İyi Gelir?

  1. C Vitamini


Halsizliğin nedeni genellikle C vitamini eksikliği ile ilişkilendirilir. Her gün bir adet portakal, mandalina veya greyfurt tüketmek C vitamini eksikliğini gidermek için oldukça önemlidir. Eğer sade bir şekilde tüketemiyorsanız, günde 1 bardak portakal suyu içebilir, salata ve yemeklerinize limon sıkabilirsiniz.


  1. D Vitamini


D vitamini eksikliği de yorgunluğa, vücut kırgınlığına ve depresyona neden olur. En iyi D vitamini kaynağı ise güneş ışığıdır. Ayrıca yağlı balıklar da iyi bir D vitamini kaynağıdır. Günlük beslenmenizde süt, ayran, kefir, tereyağı, ton balığı, yumurta sarısı ve somon gibi besinlere yer vererek D vitamini eksikliğinin azalmasını sağlayabilirsiniz.


  1. B9 Vitamini


Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunan B9 vitamini, özellikle hamileler için son derece önemlidir. B9 vitamininin eksikliği, bazı durumlarda anemiye yol açabilir. Bu da halsizliğe neden olur. Yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri, maya, yumurta, nohut, susam ve fındık B9 bakımından zengin besinlerdir.


  1. Kahvaltı


Kahvaltı etmek, güne zinde başlamanızı sağlar. Kahvaltıda hafif ve besin değerleri yüksek yiyecekleri tercih etmeniz gerekir. Tam buğday ekmeği, yumurta, portakal suyu, peynir, zeytin ve salatadan oluşan bir kahvaltı tabağıyla enerjinizi arttırabilirsiniz.


  1. Su


Su, organların işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemli bir kaynaktır. Vücudun susuz kalması, başta yorgunluğa, daha sonra ise daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden her gün en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.


  1. Omega 3


Sağlıklı bir yaşam için yeterli miktarda omega 3 alınması gerekir. En çok balık, ceviz, chia tohumu, ıspanak, lahana ve semizotunda bulunan omega 3, halsizliğin kısa sürede giderilmesini sağlar.


  1. Yeşil Çay


Eğer halsizliğin sebebi depresyon veya ruhsal sorunlardan kaynaklanıyorsa, günde 1 fincan yeşil çay veya beyaz çay içebilirsiniz. Sakinleştirici etkisiyle yeşil çay, stres, kaygı, uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini sağlar. Ancak ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, yeşil çay tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalıdır.


  1. Kuruyemişler


Kuruyemişler, vücuda enerji veren besinlerdir. Halsizliği gidermek için 7-8 adet badem, ceviz, kaju, kuru üzüm, kuru incir veya fındık tüketebilirsiniz. Eğer kuruyemişleri sade bir şekilde tüketmeyi sevmiyorsanız, kuruyemişli tarifler sayfamızdaki farklı yemekleri deneyebilirsiniz.


  1. Çorba


Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan çorbalar, kış hastalıklarına karşı son derece etkilidir. Aynı zamanda çorbanın içerisine soğan veya sarımsak eklemek de halsizliğe iyi gelir. 


  1. Uyku


Uykusuzluk, güne enerjisiz ve yorgun başlamanızın başlıca nedeni olabilir. Yetişkin bireylerin günlük uyku süresi ortalama 7-9 saattir. 65 yaşındaki bireylerin ise günlük uyku süresi 7-8 saat olmalı, 5 saatten az, 9 saatten çok olmamalıdır. Ayrıca 23:00-01:00 saatleri arasında adrenal sistem yenilenir. Bu yüzden bu saatlerde uykuda olmak vücudun dinlenmesi açısından oldukça önemlidir.


  1. Spor Yapmak


Halsizliğin bir diğer nedenlerinden biri de uzun süre hareketsiz kalmaktır. Vücut hareketsiz kaldıkça hamlaşır ve hareket etme isteği azalır. Bu yüzden her gün 30 dakikalık yürüyüş yapmak, vücut için oldukça faydalıdır. Ayrıca vücudu çok zorlamayacak şekilde tempolu koşu yapmak da, halsizliğe iyi gelir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kronik yorgunluğun nedenleri nelerdir?
  2. Uykusuzluğa ne iyi gelir?
  3. Evde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
  4. Mide bulantısına ne iyi gelir?
  5. Diş ağrısı nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo