ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÖKSE OTU FAYDALARI NELERDİR, NASIL TÜKETİLİR?

ÖKSE OTU FAYDALARI NELERDİR, NASIL TÜKETİLİR?

Ökse otu ne işe yarar? Ökse otunun faydaları nelerdir? Ökse otu çayı nasıl yapılır? İşte, kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği söylenen ökse otunun faydaları ve kullanımı:
Ökse Otu Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Santalaceae familyasından bir bitki olan ökse otu, Asya ve Avrupa'da yetişir. Farklı ağaçlar üzerinde yaşayan yarı asalak bir bitkidir. Elma başta olmak üzere armut, kavak, meşe ve söğüt ağaçlarında sık sık görülür. Ökse otunun ucundaki meyveler eczacılıkta kullanılır. Kanserli hücrelerin tedavisinde kullanıldığı söylenen ökse otu, sağlık açısından çok faydalıdır. Halk arasında gevele, gövelek, çekem ve purç gibi isimlerle de bilinir. Aşkı sembolize eden ökse otu, özellikle yabancı filmlerde Noel arifesinde kapılara asılmasıyla da bilinir. Peki, ökse otu ne işe yarar? İşte, ökse otunun faydaları ve kullanımı:


Ökse Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklığı güçlendirir, vücut direncini arttırır.
  • Kanserli hücrelerin yayılmasını önler.
  • Kemoterapi sonrasında hastaların durumunu hafifletmeye yardımcı olur.
  • Hipertansiyonu azaltır. Bu sayede kalp krizi ve felç riskini düşürür.
  • Tansiyonun düşmesine de yardımcı olur.
  • Kan şekerini düşürür ve insülin üretimini yönetir. Bu yüzden diyabet hastalarına önerilen bitkilerden biridir.
  • Eklem ağrılarını azaltır.
  • Mide ağrılarını giderir, sindirimin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Solunum yollarındaki tahrişi azaltır. Kuru öksürük, bronşit ve boğaz ağrısı tedavisinde kullanılır.
  • Stres, depresyon, uykusuzluk ve anksiyeteye karşı etkilidir.
  • Huzursuzluğu giderir. Vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Sinir sistemini yatıştırır.
  • Regl döneminde ağrı ve krampları azaltır, gerginliğe iyi gelir.




Ökse Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Ökse otu çayı yapımında, dallar ve yapraklar kullanılır. Meyveleri hiçbir şekilde ağız yoluyla tüketilmemelidir.

Bir fincan kaynar suya, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ökse otu (yaprakları ve sapları) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından çayı süzerek içebilirsiniz. Eğer taze ökse otu kullanacaksanız, bir fincan ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı ökse otu (yaprakları ve sapları) atın. Bu suyu bir gün boyunca oda sıcaklığında bekletin. Bir günün sonunda ökse otu yapraklarını süzün. Hazırladığınız suyu ısıtarak içebilirsiniz.


Ökse Otu Merhemi Nasıl Yapılır?

Ökse otu çiçeklerini, 1 yemek kaşığı tereyağıyla birlikte miksere alın. Krem kıvamına gelene kadar çektirin. Hazırladığınız kremi yara, böcek sokmaları ve uçuk olan bölgelere sürün. 10 dakika beklettikten sonra bol suyla yıkayın. 

Not: Ağız ve göz çevresine, açık yaralara sürülmesi sakıncalıdır.


Ökse Otu Çayı Günde Ne Kadar İçilebilir?

Ökse otu çayı, günde en fazla 1 fincan içilmelidir. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 1 aylık kullanımdan sonra mutlaka ara verilmesi gerekir.


Ökçe Otunun Zararları Nelerdir?

  • Ökse otunun meyveleri zehirlidir. Bu yüzden kesinlikle tüketilmemelidir. Çay yapımında kullanılan kısımlar yaprakları ve dallarıdır.
  • Herhangi bir kanser tedavisi gören kişiler, düzenli ilaç kullananlar ve kronik bir rahatsızlığa sahip olan kişiler, ökse otu çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
  • Ökse otu alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Hamilelerin ve emzirme dönemindeki annelerin ökse otu tüketmesi kesinlikle uygun değildir.


Önemli Not: Hassas ve alerjik bünyeye sahip olanlar, daha önce hiç ökse otu kullanmamış olan kişiler ökse otunu kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir bitki kullanılmamalıdır.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!