Ultra İşlenmiş Gıdalar Beyne Nasıl Zarar Veriyor?

Genellikle tuz, şeker ve yağ oranı yüksek, ucuz ve ulaşılabilir olan aşırı işlenmiş gıdaların tüketilmesi sağlığı ciddi anlamda tehlikeye atıyor. İşte, ultra işlenmiş gıdaların beyne ve vücuda olan zararları:
Ultra İşlenmiş Gıdalar Beyne Nasıl Zarar Veriyor?
19 Haziran 2025, 22:54

Gazlı içecekler, şekerlemeler, enerji barları, meyve aromalı yoğurtlar, dondurulmuş pizzalar ve dondurulmuş yemekler gibi birçok aşırı işlenmiş gıda, tatlı, yağlı ve tuzlu yiyeceklere olan isteği giderebilse de, yeni araştırmalar bu ürünlerin özellikle kalp ve beyin için kötü olduğunu, ruh halini ve bilişsel işlevleri olumsuz etkilediğini öne sürüyor.

işlenmiş gıdalar

İşlenmiş Gıdalar Beyne Nasıl Zarar Veriyor?

  1. BMJ'de yayınlanan ultra işlenmiş gıdaların etkisini inceleyen bir analizde, bu gıdaları tüketmenin kalp hastalığıyla ilişkili ölümler, tip 2 diyabet, obezite, hırıltı, anksiyete, depresyon, uyku sorunları ve her türlü nedene bağlı ölümler arasında doğrudan bağlantılar olduğunu tespit etti.
  2. Geçtiğimiz yıllarda Nutrients dergisinde yayınlanan bir analize göre, işlenmiş gıda tüketiminin depresyon riskini %44, anksiyete riskini ise %48 artırdığı gözlemlenmiştir. Brezilya'da 10.775 kişiyi izleyen ayrı bir çalışma , bu yiyeceklerden kalorilerin sadece %20'sinin alınmasının, daha az işlenmiş gıda tüketen kişilere kıyasla %28 daha hızlı bir bilişsel gerileme oranıyla ilişkilendirildiğini bulmuştur.
  3. İngiltere, İskoçya ve Galler'de yaşayan yaklaşık yarım milyon kişiyi izleyen bir  araştırmada, aşırı işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10'luk artışın bunama riskini yüzde 25 artırdığının bulundu.

Çok fazla tuz, şeker ve/veya doymuş yağ tüketmenin kronik iltihaplanma, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, kalp hastalığı ve tip 2 diyabetle bağlantılı olduğunu biliyoruz. Ancak bilinmeyen şey, tüm bunların demans riskini artırarak beyni etkilemesidir. Beyne giden kan akışı azaldığı için, yapay tatlandırıcılar ve monosodyum glutamam gibi katkı maddeleri, beyinde dopamin, serotonin gibi kimyasalların üretimini engelleyebilir. Bu da zihinsel refahı olumsuz etkiler. Ultra işlenmiş gıdalarla ilgili bir diğer sorun da bağımlılık yaratabilmeleridir.

işlenmiş gıdalar

İşlenmiş ve İşlenmemiş Gıdalar

Taze veya dondurulmuş meyve, sebze, deniz ürünleri, etler, un ve makarna gibi işlenmemiş veya asgari düzeyde işlenmiş gıdaların içerik listelerinde genellikle sadece bir madde bulunur. İşlenmiş maddeler, bitkisel yağlar, şeker, mısır nişastası gibi, doğrudan işlenmemiş gıdalardan elde edilir. Koruyucu madde içermeyen fırın ekmeği, çoğu peynir, tuz ve suda konserve edilmiş ton balığı, fasulye veya sebzeler gibi işlenmiş gıdalar, tanınabilir terimler içeren kısa içerik listelerine sahiptir ve tuz ana koruyucu maddedir.

Ultra işlenmiş gıdalar arasında kola, şekerleme, kurabiye, kek, enerji barları, meyve aromalı yoğurt, öğün yerine geçen barlar ve shake'ler, sosisli sandviçler, birçok paketlenmiş ekmek ve tahıl türü ve dondurulmuş yemekler bulunur. Genellikle yağ, şeker ve/veya sodyum açısından zengindirler ve tipik olarak tatlandırıcılar, boyalar, yapay tatlandırıcılar ve/veya diğer katkı maddeleriyle zenginleştirilirler. Bu gıdalar, hem bağımlılık yaratır, hem de vücudu olumsuz etkiler. Bu yüzden ultra işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınmaya özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Neden işlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız?
  2. Diyetisyen gözüyle dondurma tüketimi
  3. Asla çiğ tüketilmemesi gereken tehlikeli besinler
  4. Nohut filizi yenir mi?
  5. Bağırsak problemi olanlara beslenme tüyoları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo