Doğal, taze ve işlenmemiş gıdalar sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur. Ancak bazı yiyecekler çiğ şekilde tüketildiğinde fayda yerine zarar verir. Hatta bazıları zehirlenmelere ve sindirim problemlerine bile yol açabilir. İşte asla çiğ yememeniz gereken 7 tehlikeli yiyecek!
Çiğ patatesin içindeki solanin maddesi, mide bulantısı ve baş dönmesine yol açabilir. Özellikle filizlenmiş patatesler tehlikelidir.
Çiğ veya az pişmiş kırmızı et, E. coli ve salmonella gibi bakterilere ev sahipliği yapabilir. Mutlaka iyi pişmiş tüketilmelidir.
Çiğ veya az pişmiş fasulye, "lektin" adlı doğal bir toksin içerir. Sindirim sistemini bozabilir.
Çiğ yumurta salmonella riski taşır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar için risklidir.
Çiğ tavuk, kampilobakter ve salmonella gibi ciddi bakterilerle doludur. İyi pişmeden kesinlikle tüketilmemelidir.
Pişmemiş halde bakteri üretme riski yüksektir. Isıtılmadan yenmemesi tavsiye edilir.
Çiğ hamur veya un tüketimi, E. coli riski taşır. Kurabiye hamurunu pişirmeden yememek en iyisidir.
Yazar: Uzman Diyetisyen Serenay Bender Yaman