Pazarda, manavda, markette alışveriş yaparken en çok dikkat edilmesi gereken nokta sebze ve meyvelerin seçimidir. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bu besinleri hem kaliteli, hem de sağlıklı bir şekilde seçmenizin önemi sağlığınız açısından oldukça büyük. Büyük şehirlerde yaşayanlar için organik ürün bulmanın zorluğunu herkes biliyor. Ancak alışveriş yaparken birkaç püf noktaya dikkat ederek en kaliteli ürünleri bulabilirsiniz. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir diye merak edenler için en etkili yöntemleri yazımızda derledik. İşte, meyve ve sebze seçimi:
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin. Domateslerin saplarının koyu yeşil olması da taze olduğunu gösterir. Sapları sararan domatesler, tazeliğini kaybetmeye başlamıştır.
Taze domatesler ile yapabileceğiniz yemekler için; Domatesli tarifler
Salatalığın boyu büyüdükçe tatsızlaşmaya başlar. Ayrıca şekli bozulmuş, bir kenarı kalın, diğer kenarı ince olan salatalıklarda genelde yumuşamaya başlar. Salatanın düzgün bir şeklinin olması ve renginin koyu yeşil olması taze olduğunu gösterir.
Taze salatalığın faydaları hakkındaki yazımızı okumayı unutmayın.
Patlıcan alırken boyutunun ortalama olmasına özen gösterin. Aşırı büyük patlıcanlar hormonludur. Bununla birlikte rengi de oldukça önemlidir. Patlıcanı tuttuktan sonra elinize rengi geliyorsa, ilaçlanmış olduğunu gösterir. Taze patlıcan seçmek için elinize alın ve hafifçe sıkın. Eğer sıktığınız yer eski haline geliyorsa, patlıcan tazedir.
Patlıcanla hazırlayabileceğiniz yemekler için; Patlıcanlı tarifler
Patates seçerken kararmamış, düzgün şekilli ve pürüzsüz olmasına özen gösterin. Tazeliğini anlamak için parmağınızla kabuğuna baskı uygulayın. Eğer patatesin kabuğu inceyse ve çabuk soyuluyorsa tazedir. Ayrıca patatesi kullanacağınız şekle göre almanız da önemlidir. Eğer yemeklik alıyorsanız daha yumuşak, kızartmalık alıyorsanız sert olmalıdır. Kendi patateslerinizi doğal bir şekilde yetiştirmek için, evde patates nasıl yetiştirilir yazımıza göz atın.
Patatesle hazırlayabileceğiniz yemek için; Patatesli tarifler
Soğanın tazeliğini ele veren en önemli nokta kokusudur. Eğer soğan çok keskin bir kokuya sahipse ve filizlenmeye başladıysa taze değildir. Bu yüzden soğan alırken, mutlaka koklayın ve filizlenmemesine özen gösterin.
Kilo vermeye yardımcı olan soğan kürü tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Şeftali seçiminde ağırlığı büyük bir rol oynar. Eğer şeftaliyi elinize aldığınızda görünümünden daha ağırsa, bu olgun ve sulu olduğunu gösterir. Aynı zamanda taze şeftalilerin ağız kısmı daha kapalıdır. Evde hazırlayabileceğiniz doğal şeftali suyu için tarife göz atmayı unutmayın.
Limon seçiminde dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Öncelikle taze limon boyutuna göre daha ağırdır. İkinci nokta ise limonun parlak görünümüdür. Limon ne kadar tazeyse o kadar parlak görünür.
Limon ve limon suyunun faydaları hakkında bilgi almak için yazımızı okuyun.
Portakal seçerken kabuğunun ince olması önemlidir. Aynı zamanda hafifçe sıkarak sertliğine de bakabilirsiniz. Büyüklüğüne göre daha ağır olan ve parlak renkli olan portakallar genellikle ağır çıkar. Bununla birlikte kuru ve hafif portakallar yeterince sulu değildir.
Portakalın faydaları nelerdir yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.