Susam Yağı Nasıl Yapılır?

Susam yağı, kalsiyum, bakır, çinko, demir ve magnezyum açısından zengin, lezzetli bir yemeklik yağdır. Evde kendiniz hazırlayarak bakımınızda ya da yemeklerinizde kullanabilirsiniz. İşte, susam yağı nasıl yapılır:
Susam Yağı Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2023, 15:01

Susam yağı, kalsiyum, bakır, çinko, demir ve magnezyum açısından zengin, lezzetli bir yemeklik yağdır. Bu mineraller nedeniyle genel cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır. Evde susam yağı yapmak için tohumları kızarana kadar kızartın, seçtiğiniz bir yemeklik yağ ile karıştırın ve tohumları karıştırın. Bu noktada malzemelerin üzerinde susam yağı oluşur. Susam yağınızı 2 yıla kadar buzdolabında saklayın, böylece birçok lezzetli yemeği pişirmek için kolayca kullanabilirsiniz.

1. Adım: Tohumları Kızartmak

  1. 1 bardak (237 mL) yağ yapmak için yaklaşık 3 bardak (710 g) tohum kullanın. Ne kadar mevcut olduğunuza ve ne kadar yağ elde etmek istediğinize bağlı olarak az ya da çok susam kullanın.
  2. Zahmetsiz bir seçenek için susam tohumlarını 180 °C pişirin. Bunu yapmak için tohumları bir fırın tepsisine yayın. Ardından, fırın tepsisini fırın rafınızın ortasına yerleştirin. 5 dakika sonra susamları yanmamaları için karıştırın. Ardından 10-15 dakika daha pişirin. Dışı altın sarısı bir renk aldığında susam tohumlarınız iyice kavrulmuş demektir.
  3. Fazla pişmemelerini sağlamak için ocakta tohumları kızartın. Susam tohumlarınızı bir tencereye koyun ve ocağınızın sıcaklığını orta dereceye ayarlayın. Çekirdekleri 10-15 dakika ısıtın ve susamlar ısındıkça bir karıştırma kaşığı ile sürekli karıştırın.
  4. Susam tohumlarınızı altın kahverengi olduğunda ocaktan alın. İster ocakta ister fırında, susamlarınızı altın sarısı bir renk aldıktan sonra bir tabağa alın. Bu sayede tohumlar daha çabuk soğur.
  5. Susam tohumlarınızı fazla pişirmekten kaçının. Tohumlarınız orta-koyu kahverengiye dönerse, fazla pişmişlerdir ve harika susam yağı üretmezler. Bunu önlemek için, kızartma işlemi boyunca susamlarınızı yakından izleyin. Hafif bir altın rengi kahverengiye dönüştüğünde ocaktan alın.

Susamın Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

2. Adım: Susam Tohumlarını Karıştırmak

  1. Her 1/4 bardak (59 g) susam tohumunu 1 bardak (237 mL) yağ ile karıştırın. Susam tohumlarınızı orta veya büyük bir tencereye dökün. Ardından, kullandığınız susam miktarına göre seçtiğiniz bir yemeklik yağı dökün. Yağı susam tohumlarından ayırmanıza yardımcı olması için yer fıstığı yağı, ayçiçeği tohumu yağı, bitkisel yağ veya hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz.
  2. Yağı ve susamı ocakta 5 dakika kadar ısıtın. Susam ve yemeklik yağı karıştırdıktan sonra malzemeleri ısıtmak için orta ısı ayarını kullanın. Susam tohumlarını yağda ısıtmak, tohumlardan daha fazla yağ çıkarılmasına yardımcı olur.
  3. Karışımı bir karıştırıcıya dökün. Yağ ısındıktan sonra ocağı kapatın ve blenderinizi lavaboya yerleştirin. Tenceredeki yağı ve tohumları, alabildiğiniz kadarını almayı hedefleyerek dikkatli bir şekilde karıştırıcıya dökün.
  4. Susam tanelerini küçük parçalara ayrılana kadar karıştırın. Blenderinizin kapağını kapatın ve orta doğrama ayarını seçin. Malzemeleri 1-4 dakika veya çekirdekler parçalanana kadar karıştırın. Tohumlar granül yerine tamamen ezilmiş göründüğünde karıştırmayı durdurabilirsiniz.
  5. Malzemelerinizi 45 dakika ila 2 saat bekletin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra blenderda bir süre bekletin. Susam yağı üste çıkar diğer yağ dibe battıktan sonra kolayca ayırabilirsiniz. Kullandığınız yağa bağlı olarak susam yağı farklı oranlarda ayrılabilir.

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

3. Adım: Yağı Ayırma

  1. Fıstık dışında bir yağ kullanıyorsanız karışımı tülbentten geçirin. Küçük veya orta boy bir kase seçin ve üzerine tülbenti gerin. Tülbenti bir ip veya lastik bantla sabitleyin. Bunu yaparak susam yağını yemeklik yağdan kolayca çıkarırsın.
  2. Fıstık yağı kullanıyorsanız, yağın doğal olarak ayrılması için bir kase kullanın. Fıstık yağı kullandıysanız, ayırma işlemi biraz farklıdır. Malzemelerinizi bir kaseye dökün ve en az 45 dakika bekletin. Bu noktada susam yağı doğal olarak yukarı doğru yükselir.
  3. Susam yağını bir kaşık kullanarak hava geçirmez bir kaba dökün. Yağı tülbentten döktüyseniz, süzülmüş susam yağını bir cam kavanoza veya plastik bir kaba dökün. Yer fıstığı yağı kullanıyorsanız, yağı azar azar kaba veya kavanoza taşımak için büyük bir metal kaşık kullanın.
  4. Raf ömrünü korumak için susam tohumu yağınızı soğutun. Kilerinizde saklanırsa susam yağı 6-8 ay dayanır. Ancak buzdolabınıza koyarak 2 yıla kadar saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Susam yağının faydaları nelerdir?
  2. Susamın faydaları nelerdir?
  3. Susam nasıl kavrulur?
  4. Susam ve çörek otlu tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo