Migren ve Stres: Stres Migreni Tetikler Mi?

Migren, kronik bir şekilde tekrarlayan ve şiddetli biçimde seyreden baş ağrılarıdır. Peki, migren ve stres arasında bir bağlantı var mı? Stres migrene sebep olur mu? İşte, stresin migren üzerindeki etkileri:
Migren ve Stres: Stres Migreni Tetikler Mi?
13 Kasım 2023, 10:52

Uzmanlar migren baş ağrılarına neyin sebep olduğundan tam olarak emin değiller. Ancak 5 kişiden 4'ü stresi tetikleyici olarak tanımlıyor. Migren, başınızın bir veya her iki tarafında zonklama, nabız gibi atan ağrı gibi çeşitli semptomlara neden olabilen nörolojik bir durumdur. Ağrı çoğunlukla şakakların çevresinde veya bir gözün arkasında hissedilir. Ağrı saatlerden günlere kadar sürebilir. Migren atağı sırasında ortaya çıkabilecek diğer semptomlar arasında mide bulantısı, kusma ve ışığa duyarlılık yer alır.

stres ve migren

Migren ve Stres İlişkisi

Migrene tam olarak neyin sebep olduğu belirlenmemiş olsa da, araştırmacılar bunların beyindeki serotonin gibi bazı kimyasalların seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanabileceğine inanıyor. Bir çalışmada migren hastalarının yaklaşık %80'i stresin migren ataklarını tetiklediğini bildirdi. Stresin yanı sıra, bazı insanlar yüksek düzeyde stres sonrasında yaşanan rahatlamanın migreni tetikleyebileceğine inanıyor. Bazıları buna "hayal kırıklığı" etkisi diyor. 2014 yılında yapılan bir araştırma, bir günden diğerine streste azalma yaşayan migrenli kişilerin ertesi gün migren geçirme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.

Migren ataklarının belirtilerinden önce stres belirtilerini fark edebilirsiniz. Yaygın stres belirtileri şunlardır:

  1. Mide rahatsızlığı
  2. Kas ağrıları
  3. Sinirlilik
  4. Tükenmişlik
  5. Göğüs ağrısı
  6. Yüksek tansiyon
  7. Üzüntü veya depresyon duyguları
  8. Olağan faaliyetlerinize ilgi eksikliği

Migren belirtileri asıl migren atağının başlamasından bir veya iki gün önce başlayabilir. Buna prodrom aşaması denir. Bu aşamanın belirtileri şunları içerebilir:

  1. Tükenmişlik
  2. Yeme isteği
  3. Ruh hali değişiklikleri
  4. Kas hassasiyeti
  5. Işık hassaslığı

migren

Bazı insanlar prodrom aşamasından sonra ortaya çıkan auralı migreni yaşarlar. Bir aura tipik olarak görme bozukluklarına neden olur. Bazı insanlarda aynı zamanda aşağıdaki gibi duyum, konuşma ve hareket sorunlarına da neden olabilir:

  1. Yanıp sönen ışıklar, parlak noktalar veya şekiller görmek
  2. Yüz, kollar veya bacaklarda karıncalanma
  3. Konuşma zorluğu
  4. Geçici görme kaybı

Migren atağının üçüncü evresi baş ağrısı evresidir. Bu aşamanın belirtileri tedavi edilmezse birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Semptomların şiddeti kişiden kişiye değişir. Belirtiler şunları içerebilir;

  1. Sese ve ışığa duyarlılık
  2. Kokulara ve dokunmaya karşı artan hassasiyet
  3. Çoğunlukla başınızın bir tarafında zonklayan veya nabız gibi atan baş ağrısı
  4. Mide bulantısı
  5. Kusma

Son aşamaya postdrome aşaması denir. Aşırı mutluluk ve çok mutlu hissetmekten yorgun ve yıpranmış hissetmeye kadar değişen ruh hali değişikliklerine neden olabilir. Baş ağrısının olduğu yerde de ağrı olabilir.

stres ve migren

Stres Kaynaklı Migrenden Nasıl Kurtulabiliriz?

Migren tedavileri belirtilerinizi hafifletecek ve gelecekteki atakları önleyecek ilaçları içerir. Migreninizin nedeni stresse, stres seviyenizi azaltmanın yollarını bulmak gelecekteki atakları önlemenize yardımcı olabilir.

  1. Yoga ve meditasyon gibi rahatlama egzersizlerini günlük rutininize ekleyin.
  2. Migren ataklarının yaklaştığını hissettiğinizde karanlık bir odada dinlenin.
  3. Yeterince uyuyun; bu, her gece tutarlı bir yatak saatine sahip olmakla sağlanabilir.
  4. Masaj terapisini deneyin. 2006'da yapılan daha eski bir çalışmaya göre migren ataklarını önlemeye, kortizol seviyelerini düşürmeye ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  5. Daha fazla egzersiz yapın. Stres seviyelerini düşürebilir ve migren ataklarının sıklığını, yoğunluğunu ve uzunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Stresle baş etmekte sorun yaşıyorsanız ve stresin migren ataklarınızı tetiklediğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun.

Şunlara da göz atın;

  1. Migreni olanlar nasıl beslenmeli?
  2. Migreni tetikleyen besinler
  3. Vestibüler migren diyeti nasıl yapılır?
  4. Stresli kişiler nasıl beslenmeli?
  5. Stres hangi hastalıklara neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo