Stres Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Stres, sizi hasta edebilir mi? Stres hangi hastalıklara sebep olur? İşte, sürekli stresli olmanın sağlığa verdiği zararlı etkileri ve neden olduğu hastalıklar:
Stres Hangi Hastalıklara Neden Olur?
19 Aralık 2022, 11:50

Stres, vücudunuzun bir tehdide verdiği tepkidir. Orta seviyelerdeki stres, ara sıra iyi olsa da, çok fazla stresli olmak, bağışıklık sistemini baskılayabilir. Bu durum daha kolay hastalanmanıza yol açabilir. Uzun süre stres içinde olmak, kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Stres, fiziksel semptomlarla da kendini gösterir. Stresin neden olduğu en yaygın belirtiler şu şekildedir;

  1. Kalp atış hızının artması
  2. Artan tansiyon
  3. Hızlı nefes alma
  4. Kas gerginliği
  5. Mide bulantısı
  6. Baş ağrısı
  7. Baş dönmesi
  8. Nefes darlığı

Stres seviyenizin sık sık artması, hastalanma riskinizi de artırır. 

stres

Stresin Neden Olduğu Hastalıklar

  1. Soğuk algınlığı

2012 yılında yapılan bir araştırmada, stresin vücudun inflamatuar yanıtı düzgün bir şekilde düzenlemesini engellediği bulunmuştur. Uzun süre strese maruz kalan insanlar, mikroplara maruz kaldıklarında soğuk algınlığı geliştirme olasılığı daha yüksektir.

  1. Mide sorunları

Kanıtlar, stresin gastrointestinal sisteminizin düzgün çalışmasını engelleyerek midenizi ve kalın bağırsağınızı etkilediğini gösteriyor. Stres, mide bulantısı, hazımsızlık, karın ağrısı, kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromunu da şiddetlendirir. İyi kontrol edilmezse, mide asidi erozyonundan kaynaklanan iltihaplanma, peptik ülser riskinizi artırır. Kronik ishal veya kabızlık hemoroid gibi durumlara yol açabilir.

depresyon

  1. Depresyon

Stres, dopamin, norepinefrin, serotonin gibi kimyasalların dengesini bozar. Ayrıca kortizol seviyenizi de yükseltir. Bunlar, depresyonla ilişkilidir. Vücutta kimyasal dengesizlik meydana geldiğinde, uyku düzeniniz, iştahınız, cinsel dürtünüz ve modunuz olumsuz etkilenir. Stres, kısa süreli depresyonla ilişkilidir.

  1. Bağ ağrısı ve migren

Stres, baş ağrılarının yaygın tetikleyicilerindendir. Bir çalışmada, stresli bir dönem yaşandıktan sonra gevşemenin, sonraki 24 saat içinde akut migren baş ağrısı atağına yol açabileceği gözlemlenmiştir. 

  1. Alerji ve astım

Stres, alerji ve astım gibi hastalıkları tetikleyebilir ve kötüleşmesine neden olabilir. Histamin, alerji semptomlarına yol açar. Uzun süreli ve yüksek stresli dönemler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

stres

  1. Obezite

Stres, obezite üzerinde de rol oynar. Yüksek kortizol seviyeleri, göbek yağı artışına ve kilo alımına katkıda bulunur. Ayrıca tatlı ve karbonhidrat yeme isteğini artırır ve beslenme düzeninizi bozar.

  1. Kalp hastalığı

Araştırmalar, duygusal stres, iş stresi, finansal stres ve önemli yaşam olayları dahil olmak üzere her türlü stresin kalp hastalığı riskini artırdığını bulmuştur. Stres, doğrudan kalp hastalığıyla bağlantılı olan kan basıncınızı ve kolesterolünüzü yükseltir. Stres ayrıca kalp krizinden ölme riskini de önemli ölçüde artırır.

  1. Ağrı

Stres, vücudunuzdaki herhangi bir yerin ağrımasına neden olur. Kaslarınızın gerilmesine yol açtığı için, boyun, omuz ve sırt ağrıları yaygın olarak görülür. Stres, ağrıya karşı hassasiyetinizi de artırabilir. 

Stres Nasıl Yönetilir?

Stres seviyenizi azaltmak ve bu süreci yönetmek için, stres düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlanmış yöntemleri deneyebilirsiniz;

  1. Düzenli egzersiz yapmak
  2. Yoga ve meditasyon
  3. Müzik dinlemek
  4. Nefes egzersizleri
  5. Evcil hayvan sevmek
  6. Yeterince uyumak
  7. Sorumlulukları kısmak, azaltmak

Stres yönetiminde sorun yaşıyorsanız ve uzun süredir stresli hissediyorsanız, profesyonel yardım almak için doktorunuza başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Stres belirtileri nelerdir?
  2. Stres diyabeti nasıl etkiler?
  3. Stresliyken yemek atakları nasıl önlenir?
  4. Strese iyi gelen besinler nelerdir?
  5. Depresyon ve beslenme
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo