Pratik Yöntemlerle Somonun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bozuk somon nasıl anlaşılır? Taze somon nasıl anlaşılır? Somon balığı kaç günde bozulur? Somon balığı buzlukta kaç ay saklanır? İşte, somonun bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlayacak ipuçları:
Pratik Yöntemlerle Somonun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?
24 Nisan 2024, 21:51

Salmonidae familyasına ait bir balık türü olan somon, en lezzetli balıklardan biridir. Somon denildiğinde aklımıza ilk gelen ülke Norveç olsa da, 2004 yılında Şili en çok somon balığı üreten ülke olmuştur. Ülkemizde ise somon üretimine en elverişli olan yer Karadeniz sularıdır. Akdeniz, Marmara ve Ege sularının sıcaklığı, somon üretimi için elverişli değildir. Omega 3, B12 ve niasin bakımından zengin olan somon balığı, kalp sağlığını korur. Zengin besin içeriğiyle kanser hastalıklarına karşı vücudu koruyan bu balık, tavada, ızgarada veya fırında pişirilebilir. Peki, somonun bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte, somonun tazeliğini anlamanızı sağlayacak ipuçları:

Dilerseniz, somon tarifleri sayfamızı ziyaret ederek en lezzetli tarifleri mutfaklarınıza konuk edebilirsiniz.



Çiğ Somonun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Koku: Çiğ somon balığının bozuk olup olmadığını anlamak için kokusuna bakın. Eğer somonda amonyağa benzeyen keskin bir koku varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Taze somon daha hafif bir kokuya sahiptir.
  2. Yüzey: Somonun bozulduğu üzerindeki beyaz ve saydam deriden anlaşılabilir. Çiğ somonun yüzeyinde mat bir tabaka oluşmaya başladıysa, bu onun bozulduğunu gösterir.
  3. Yapısı: Çiğ somon bozulmuşsa elinize aldığınızda parçalanmaya başlar. Taze somon parçalanmaz ve sert bir şekilde durur.
  4. Göz rengi: Balıkların bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlayan en etkili yöntem gözlerine bakmaktır. Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
  5. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir. Somon bozuldukça matlaşır ve rengi soluklaşır. Ayrıca somonun iç yapısında tazeliğini belli eden çizgiler bulunur.
  6. Son kullanma tarihi: Eğer somonu paketler halinde satın aldıysanız, üzerindeki son kullanma tarihine göz atın. Paketin üzerinde yer alan paketleme tarihi de oldukça önemlidir. Somon buzdolabında saklanıyorsa, paketleme tarihinden itibaren 2 gün taze kalabilir.


Pişmiş Somonun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
  2. Yapışkan doku: Pişmiş somon dilimli ve kalın yapısını kaybettiyse, üzerinde yapışkanlık varsa çöpe atmanız gerekir.
  3. Somonun bekleme süresi: Somon balığı pişirildikten sonra oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Bu süreyi geçtikten sonra balığın tüketilmesi, gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Pişmiş somon, buzdolabında saklanmalıdır.
  4. Saklama süresi: Pişmiş somon buzdolabında 1-2 gün bekleyebilir. 2 gün geçtikten sonra pişmiş somonu tüketmemeli, hemen çöpe atmalısınız.

Somon Doğru Şekilde Nasıl Pişirilir?

  1. Parçalamak: Balığı pişirdikten sonra çatal yardımıyla parçalayın. Eğer kolayca parçalanıyorsa pişmiş demektir. Somon çok sıkıysa ve plastik gibiyse, bu onun düzgün pişmediğini gösterir.
  2. Renk: Somonu pişirdikten sonra en kalın yerinden kesin. Doğru pişen somon mat olur. Eğer somon saydam görünüyorsa, tam pişmemiş demektir.
  3. Sıcaklık: Eğer et termometresi varsa, somonun en kalın yerine saplayın ve 1 dakika bekleyin. Doğru pişmiş bir somon ortalama 63 derece olmalıdır.

Somon Balığı Kaç Günde Bozulur?

Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir. 2 gün geçtikten sonra hiçbir şekilde tüketilmesi önerilmez. Tuzlama ve tütsüleme işlemi balığın raf ömrünü uzatabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı etin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  2. Tavuk etinin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  3. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?
  4. Bozuk mantar nasıl anlaşılır?
  5. Taze yumurta nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo