Soğuk Kompost Nasıl Yapılır?

Soğuk kompost nedir, nasıl yapılır? Soğuk kompost nasıl karıştırılır? Soğuk kompostun içerisine ne konulur? İşte, bitkileriniz için soğuk kompost yapımı:
Soğuk Kompost Nasıl Yapılır?
24 Nisan 2024, 22:29

Organik atıklar, bitki bahçe artıkları, kağıt ve kartonlar, mutfak atıkları gibi malzemeler, kısa sürede çözünerek doğaya yeniden kazandırılabilecek değerli kaynaklardır. Bu malzemeler, evde yapabileceğiniz kompost yöntemleri sayesinde hızlıca toprağa geri dönebilir. Eğer bahçeniz veya balkonunuz varsa, bu kompostun bitkileriniz için yapabileceğiniz en iyi şey olduğunu göreceksiniz. Böylece hem atık sorunu azaltılacak, hem de atıkları faydalı bir şeye dönüştürmüş olacaksınız. 



Soğuk Kompost Nasıl Yapılır?

Malzemeler; Sebze ve meyve atıkları, yeşil yaprak ve çimler, yumurta kabuğu, çerek kabukları, kalemtıraş çöpleri, ağaç dalları, kuru yapraklar, talaş, karton ve 3 litrelik kovalar.

Geniş bir kova veya tenekenin içerisine önce sebze meyve atıkları, yeşil yapraklar, çimler ve yumurta kabuklarını serin. Üzerinde çerez kabukları, kalemtıraş çöpü, ağaç dalları, karton ve talaş ekleyerek azot-karbon dengesini sağlayın. Arada bir su ekleyerek nem dengesini sağlayın. Kap dolunca kompostlaşması için bırakın. Bu süre ortalama 6 ay sürecektir. Bu süreçte hava alması için kapaksız kaplar tercih edilmelidir. 


Kış aylarında mikro canlıların faaliyeti azalacağı için, kompostlaşma süreci yavaşlar. Soğuk kompostun içerisine et ve kemik gibi malzemeler eklemeyin. Çünkü bunlar kedi ve köpekleri çekebilir. Ayrıca sıcaklık çok yükselmediğinden et kaynaklı patojenlerin tamamı yok olmayabilir. 

Soğuk Kompost Karıştırılır Mı?

Soğuk kompost, uzun bir sürede oluşur ve hızı yavaştır. Bu yüzden yığına çok ilgi göstermenize ve yığını çok fazla karıştırmaya gerek yoktur. Yapım aşamasında düzgün bir şekilde hazırladıktan sonra 6 ay bekletmeniz yeterli olacaktır. Soğuk kompost yöntemini deneyip vazgeçenlerin genel şikayeti, kompostun kötü kokması ve sineklenmesidir. Yığının üzeri karbon içerikli malzemelerle örtülürse sineklenmez. Ayrıca nem oranı dengelenir ve kokmaz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Evde papatya nasıl yetiştirilir?
  2. Kiraz nasıl yetiştirilir?
  3. Evdeki böcekleri uzak tutan bitkiler
  4. Hobi bahçeciliğine nasıl başlanır?
  5. Menekşe bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo