Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Sindirim sistemi hastalıkları nedir? Sindirim sisteminde hangi hastalıklar görülür ve belirtileri nelerdir? İşte, sindirim sisteminde görülen hastalıklar ve detayları:
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?
21 Ekim 2022, 11:41

Sindirim sistemi, ağızdan başlayıp anüse kadar uzanan, besinlerin yapı taşlarına parçalanması ve kullanılmayan kısımların atılmasını sağlayan organlar topluluğudur. Ağız, yutak, yemek borusu, ince bağırsak, mide, kalın bağırsak ve anüs, sindirim sistemi organlarıdır. Sindirim sisteminde görülen hastalıklar gastroenteroloji kliniklerinde teşhis ve tedavi edilir. Ağrı, bulantı ve kusma, sindirim sistemi hastalıklarında en yaygın görülen belirtilerdir. Ancak hastalığa bağlı olarak belirtiler değişebilir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

reflü

  1. Reflü

Reflü, mide asidinin yemek borusuna (özofagus) borusuna geri kaçışı ve bunun sonucunda göğüs kafesinin arkasında yanma, ağza acı-ekşi su yemeklerinin gelmesi gibi şikayetler oluşturan bir hastalıktır. Yemek borusunun yanı sıra ses-boğaz sorunları ve farenjit ile göğüs ağrısı da yapabilir. Reflü, ülkemizdeki erişkinlerde en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Genelde ilaçla tedavi edilir ve ilaçlar bu yakınmaları geçici olarak ortadan kaldırır.

ülser

  1. Ülser

Ülser, mide veya onikiparmak bağırsağında görülen doku kaybıdır. Mide veya bağırsakta enflamasyon adı verilen yaralar meydana gelir. Ülser, genelde mide asidinin fazla salgılanması ile oluşur. En önemli risk faktörleri H.pylori bakterisi, bazı ağrı kesiciler ve sigaradır. Ülser tedavisi asit baskılayıcı ilaçlarla yapılır.

Bakınız; Ülsere iyi gelen besinler

  1. Gastrit

Gastrit, midenin mukozal dokusunda oluşan iltihaplardır. Mide iltihabı olarak da adlandırılır. Kronik ve akut olarak ikiye ayrılır. Kronik gastritin en yaygın nedeni, H. pylori bakterisidir. Bu bakteriler, besinler yoluyla vücuda alınır ve mideye yerleşir. Bazı ilaçlar yardımıyla hastalık tedavi edilir.

hazımsızlık

  1. Hazımsızlık (Dispepsi)

Hazımsızlık, yemek sonrası dolgunluk, karnın üst tarafında rahatsızlık şeklinde tanımlanabilir. Ağrı şeklinde de kendini gösteren hazımsızlık, reflü, ülser ve safra kesesi hastalıklarına bağlı olarak gelişebilir. Şikayetler, yemek öğünlerinden sonra görülür. Hazımsızlık sorununda öğün porsiyonları küçültülür, az az sık sık beslenme planı uygulanır.

  1. İshal

İshal, kronik ve akut olarak ikiye ayrılır. Akut ishaller 4 haftadan kısa sürer. Kronik ishaller ise 4 haftadan uzun süren ishallere denir. İshalin birçok nedeni olabilir. Bunların arasında çölyak hastalığı, bağırsak hastalığı, pankreas ekzokrin enzim yetersizliği, ince bağırsakta bakteriyel çoğalma, paraziter enfeksiyonlar sayılabilir. İshalin nedenine bağlı olarak uygun bir tedavi uygulanır.

Bakınız; İshale neden olan besinler

sindirim sistemi

  1. Kabızlık

Kabızlık, bağırsak ritminin bozulmasıyla ortaya çıkar. Uzun süredir kabızlık yaşanıyorsa, en yakın zamanda gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır. Kabızlık için ilaç tedavisi, nefes egzersizleri ve diyet uygulaması yapılabilir.

  1. Hemoroid

Hemoroid, anal kanaldaki toplardamarlardır. Bu damarların şişmesiyle gelişen hemoroid, kanama, kaşıntı ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Genelde uzun süren kabızlıklarda, hamilelik döneminde belirtiler görülebilir. Erken evrelerde ilaçla tedavi yapılırken, çok ileri seviyelerde cerrahi müdahale gerekebilir.

  1. Sindirim Sisteminde Kanama

Üst sindirim sistemi kanaması, genelde mide veya onikiparmak bağırsağındaki ülser kanamasıdır. Alt sindirim sistemi kanamasının nedenleri ise, yaşa bağlı olarak değişir. Genelde hemoroid divertikül ve damar malformasyonuna ait kanamalardır. İyi ve kötü huylu kanserler de, kanamaya neden olabilir. Sindirim sistemi kanamaları, mutlaka bir uzman tarafından incelenmeli ve tedavi edilmelidir.

crohn hastalığı

  1. Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı, genelde ince ve kalın bağırsakta görülen iltihabi bir hastalıktır. Hayatı tehdit edebilen boyutlara ulaşabildiği için, ciddi bir tedavi süreci gerekir. Ülseratif kolit ise vücudun kendine saldırmasıyla gerçekleşen otoimmün bir hastalıktır. Her iki hastalıkta da uzman kontrolünde tedaviye başlanmalıdır.

Bakınız; Crohn hastaları nasıl beslenmeli?

  1. Siroz

Siroz, karaciğerde hasar yapabilen, karaciğer yapısında görülen bozulma durumudur. Sirozun en sık nedeni Hepatit B virüsüdür. Yağlı karaciğer, ilaç kullanımına bağlı karaciğer hasarı ve alkol tüketimi de siroz nedenleri arasındadır. Obezite ve diyabet, bu hastalığın sürecini hızlandırabilir. Siroz erken müdahale edilmediği takdirde, ciddi sonuçlara yol açabilir.

  1. Pankreatit

Pankreas iltihabı, pankreasta ödem ve yıkım ile seyreden ani bir iltihap durumudur. Bunun en yaygın nedeni safra taşlarıdır. Alkol tüketimi, kan yağı yüksekliği ve sigara, diğer nedenler arasındadır. Karın ağrısı ile belirti verir. Şiddeti artabilir.

safra taşı

  1. Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi taşı genelde, 20-60 yaş arası kadınlarda gözlemlenir. Obezite, safra kesesi taşı oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Yakınmalara neden olan, bulantı, kusma, sırta vuran ağrı, sağ üst kadran ağrısı gibi belirtilerle görülen safra kesesi taşı tedavi edilmelidir. 

  1. Kanserler

Sindirim sistemi organlarının herhangi birinde gelişen kötü huylu tümörler, sindirim sistemi kanserlerini oluşturur. En yaygın görüleni özofagus kanseri, kolon kanseri ve mide kanseridir. Tüm kanser türlerinde, erken teşhis hayati önem taşır. Kanser tedavisine bir an önce başlanmalı, hastanın morali yüksek tutulmalı ve uzman doktordan tedavi süreci ile ilgili tüm yardımlar alınmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Sinüzit belirtileri nelerdir?
  2. Boğazda takılma hissi neden olur?
  3. Grip belirtileri nelerdir?
  4. Bölgesel yağlanma neden olur?
  5. Dopamin detoksu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo