Para Ağacı (Pachira) Bakımı Nasıl Yapılır?

Para ağacı (pachira) nedir? Para ağacı nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır? Para ağacı evde nerede durmalı? Para ağacı kaç günde bir sulanır? İşte, adım adım para ağacı bakımı:
Para Ağacı (Pachira) Bakımı Nasıl Yapılır?
17 Ekim 2022, 15:40

Para ağacı, yani pachira, Orta ve Güney Amerika, Afrika ve Hindistan'da yetiştirilen tropikal bir ağaç türüdür. Bolluğu, bereketi ve şansı ifade eden para ağacı, sukulent ailesine ait bir bitkidir. Son dönemlerde evlerde sık sık yetiştirilmeye başlanan bu bitki, kış aylarında -5 dereceye kadar dayanabiliyor. 15 metreye kadar büyüyebilen para ağacı, tüm yıl boyunca yapraklarını dökmeden yaşayabiliyor. Yapraklarının büyük ve parlak olması, evlerde dekor olarak da kullanılmasını sağlıyor. Çok güzel bir şekilde kokan bu ağaç, çiçeklerini sabah değil, akşam açıyor. 

Para Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak: Kum oranı yüksek, turbo yosunda bakım yapılabilir. Veya herhangi bir gübre içermeyen, geçirgen ve süzek topraklarda da yetiştirilebilir. Toprağın içerisine dörtte bir oranda ponza taşı ekleyebilirsiniz. Eğer bulunduğu ortamda nem seviyesi çok düşükse, saksıyı çakıl taşı doldurulmuş su dolu tepsiye yerleştirerek nem seviyesini artırabilirsiniz.
  2. Para ağacının toprağını ayda bir kez sıvı gübre veya salon bitkisi gübresi ile besleyebilirsiniz. İki yılda bir toprağını değiştirebilirsiniz.
  3. Saksı: Para ağacı, köklerinin sıkışmasını sever. Bu yüzden çok büyük saksılardan uzak durun. Bunun yerine bitkiye uygun boyutlarda bir saksı tercih edin. Aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyebilir. Bitkinin boyutlarına göre yılda bir veya iki yılda bir saksınızı değiştirebilirsiniz. Saksının drenaj delikleri olmasına özen gösterin.
  4. Ortam ve konumlandırma: Para ağacı, tam güneş alan veya kısmi güneşli alanlarla sağlıkla büyür. Ortam sıcaklığı 16-18 derece olmalıdır. Çok soğuk havalardan ve çok rüzgar alan yerlerden uzak tutun. Bitki -5 dereceye kadar dayanabilse de, soğuk havalar ve rüzgar, bitkinin gelişimini yavaşlatır.
  5. Sulama: Para ağacı düzenli su ister ve nemli toprağı sever. Toprağın üst kısımları kurumaya başladığında, sulama yapabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında sulama sıklığını artırabilirsiniz. Ancak aşırı sulamamaya da özen gösterin.
  6. Bitkiyi iç mekanda konumlandıracaksanız, dolaylı olarak gün ışığı alabileceği bir yere koyabilirsiniz. 
  7. Para ağacı, sık sık yer değiştirmeyi sevmez. Hatta bu durumlarda yapraklarını dökebilir.
  8. Budama: Ağacın boyunu kontrol altına alabilmek için, budama işlemi önemlidir. Özellikle ağacın alt yapraklarını budayarak, üstten büyümesini teşvik edebilirsiniz. Budama işleminin ilkbahar aylarında yapılması önerilir.


para ağacı

Para Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Para ağacının sağlıklı dallarından birini bahçe makasıyla kesin. Ardından doğrudan yeni saksı ve yeni toprağa dikebilirsiniz. Kestiğiniz dalın 15-20 cm uzunlukta ve 1-2 yapraklı olmasına dikkat edin. Para ağacını, ilkbahar aylarının ortası ve yaz aylarının başında çoğaltabilirsiniz.

Para Ağacı Hastalıkları

  1. Para ağacında en çok görülen sorun, yapraklarını dökmesidir. Bu da genelde sık sık yer değiştirilmesinden kaynaklanır.
  2. İkinci olarak yaprak yüzeyinde leke oluşumu görülebilir. Ortamdaki nem seviyesi yeterliyken, ekstra nem sağlamak bitkide mantar hastalığına sebep olabilir.
  3. Eğer bitkiniz mantar hastalığına yakalandıysa, toprak neminin kurumasına izin verilmelidir. Toprak iyice kuruduktan sonra sulama yapılmalı, yapraklar ıslatılmamalıdır. 
  4. Mantar hastalığı çok ilerlediyse, zirai ilaç satan yerlerden yardım alabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Solan orkide nasıl canlandırılır?
  2. Kahve çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  3. Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Ortanca bakımı nasıl yapılır?
  5. Sümbül bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo