Sümbül Bakımı: Evde Sümbül Nasıl Yetiştirilir?

Evde sümbül çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sümbül çiçeği ne sıklıkla sulanır? Sümbül hangi ortamda yetişir? İşte, evinizi renklendirecek sümbül çiçeği bakımı:
Sümbül Bakımı: Evde Sümbül Nasıl Yetiştirilir?
02 Mayıs 2023, 10:24

Sümbül, hoş kokusu ve kendine has şık görüntüsüyle baharın habercisi sayılan çiçeklerden biridir. Zambakgiller familyasından bir bitki olan sümbül, mis gibi kokusuyla evlerde sık sık tercih edilir. Anavatanının İran ve Türkmenistan tarafları olduğu söylense de, ülkemizde birçok yerde rastlamak mümkündür. Özellikle İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla yetişir. Hemen hemen her renkte sümbül çiçeği bulunabilir. Soğanlı bir köke sahip olan bu çiçeğin ince uzun gövdesi ve üst kısımlarda açan çiçekleri vardır. 

Sümbül Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Sümbül, yaz sıcaklarını sevse de, ekim için en ideal zaman sonbahar aylarıdır. Eylül ve Ekim aylarında sümbül ekimine başlayabilirsiniz.

saksıda sümbül

  1. Toprak seçimi: Sümbül, kumlu, gevşek yapılı, biraz humuslu ve organik maddeler bakımından zengin toprakları sever.
  2. Saksı seçimi: Toprağı ve soğanları temin ettikten sonra, soğanların boyutunun yaklaşık 3 katı derinliğinde, ekeceğiniz soğan sayısına bağlı olarak değişecek genişlikte bir saksı temin edin. Saksının alt kısmında drenaj delikleri olmasına ve hemen altına bir tablaya koymaya özen gösterin. 
  3. Ekim için saksıyı toprakla doldurun. Sümbül soğanlarını bu toprağın içine ekin ve üzerine az miktarda toprak ilave edin.
  4. Ekim işlemi bittikten sonra, bitkinize ilk can suyunu vermeyi de unutmayın.
  5. Sümbül çiçeğinin sulanması, iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Ama genel olarak toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Haftada en az 2 kez sulama işlemi yapın.
  6. Ancak sulama işlemini fazla yaparsanız, soğanlar çürüyebilir. Sulama işleminden sonra tablanın içinde su varsa, hiç zaman kaybetmeden dökün.
  7. Sümbül çiçeğinin bulunduğu ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmemeli. Ancak sümbülü doğrudan güneş ışığına da maruz bırakmayın. 
  8. Sümbül, doğru bakım yapıldığında ilkbahar aylarında çiçek açar.

sümbül

Sümbül Bakımı Nasıl Yapılır?

Sümbül bakımı yaparken her mevsim ayrı bir işlem uygulamanız gerektiğini unutmayın.

  1. Sonbahar ve kış aylarında sümbülü çok fazla sıcağa ve suya maruz bırakmayın. Sulama işleminde toprağın yarısından fazlası nemliyse, sulama yapmanıza gerek yoktur. 
  2. Kış bitiminden sonra çiçek vermeye hazırlanan sümbülleri, daha sıcak bir ortama ama yine doğrudan güneşe maruz bırakmayın. Ancak rüzgardan korunaklı bir yere konumlandırmanız daha iyi olacaktır.
  3. İlkbaharın gelmesiyle birlikte sümbülleri daha sık sulamaya başlayabilir ve daha sıcak bir ortama yerleştirebilirsiniz.
  4. Yaz aylarında ise sümbüllerin önce yaprakları, ardından çiçekleri yavaş yavaş sararıp kurumaya başlar. Dökülen yaprak ve çiçekleri saksıdan ayıklayın.
  5. Hala saksınızda duran sağlıklı sümbüllere özenle bakmaya devam edin. Gölgeli bir mekana taşıyın. 

Sümbül Nasıl Çoğaltılır?

Büyütmeye başladığınız sümbüllerin köklerinden çıkan uzantılarını alın. Yukarıda olduğu gibi yeni bir saksıya ekin. Işığı, konumu, sıcaklığı ve sulamasını doğru bir şekilde yaptıktan sonra, yeni sümbüllerinizle tanışabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Sardunya bakımı nasıl yapılır?
  2. Arap yasemini bakımı nasıl yapılır?
  3. Zambak çiçeği nasıl yetiştirilir?
  4. Kasımpatı nasıl yetiştirilir?
  5. Begonya bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo