Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır?

Moka pot nedir, ne işe yarar? Moka potta neler yapılır? Moka potta hangi kahve kullanılır? Moka pot nasıl kullanılır? İşte, moka pot hakkında merak edilenler:
Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır?
24 Nisan 2024, 22:14

İtalya, Avrupa ve Güney Amerika'da evde kolayca kahve yapmak için, alüminyum cezveler tercih edilir. Bu alüminyum cezvelere ise moka pot adı verilmektedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan moka potların farklı çeşitleri de mevcuttur.

Moka Potun Tarihçesi

Bialetti, 1900'lü yıllarda İtalya'da kullanışlı ve basit mutfak gereçleri üreten bir firmadır. Görüntü olarak akıllarda kalan ilk moka pot, Bialetti'nin 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından tasarlanmıştır. Alt haznesi sekizgen yapılır, filtresi ve demlik kısmı ise döküm alüminyumdan yapılan bu moka pot, birçok kez dizayn ödülü almıştır. Bialetti markasının üstünde bıyıklı bir adamın elini havaya kaldırdığı görseli vardır. Bu markanın ürettiği moka pot modellerini, dünyanın hemen her yerinde görmek mümkündür. 

Moka Potla Hangi Kahveler Yapılır?

Moka potta, orta kalınlıkta çekilmiş kahve veya roast tarzı kahveler kullanılır. Moka pot genellikle espresso ve americano yapmak için kullanılır. Ancak su yerine süt köpüğü ekleyerek cappucino, sıcak süt ekleyerek latte de elde edebilirsiniz. Espresso yapımında 30 ml su için, 7 gram kahve eklemek yeterli olacaktır.

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Öncelikle moka potu orta yerinde çevirerek açın. Filtresini çıkartın ve alt haznesini güvenli sibobunu geçmeyecek şekilde su ekleyin. Filtre aparatını yerine yerleştirdikten sonra, içerisine kahvenizi koyun. Ardından alt haznesini yerine takın ve ocağın üzerine yerleştirerek altını yakın. 3-4 dakika içinde alt haznedeki su kaynamaya başlar ve filtre aparatından geçerek üst demlik alanında toplanır. Fokurdama sesini duyduğunuzda ocağın altını kapatın. 5-10 saniye bekledikten sonra, bardağa dökerek servis edebilirsiniz. Hazırladığınız kahveye isteğe göre su veya süt köpüğü ilavesi yapabilirsiniz.



Moka Pot Çeşitleri Nelerdir?

Moka pot'un temelde 3 farklı çeşidi vardır. Bunlar; express, brikka ve musa. Express modelinin 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 cup modelleri, Brikka'nın 2 ve 4 cup, Musa'nın ise 2, 4 ve 6 cup modelleri mevcuttur. Burada bahsedilen cup, bir espresso fincanı olarak baz alınabilir.

Moka Pot Express Nedir?

Espresso'ya en yakın tadı alabileceğiniz üründür. 2,5-3 bar basın ile kahvenin demlenmesini sağlar. Moka pot express, alevli ocaklarda kullanılır. İndüksiyonlu ocaklarda çalışmaz. 1-4 cup modeller ile ortalama 3 dakikada kahve hazırlanır. Moka pot express ile demleme yaparken, Arabica çekirdeklerinin ince öğütülmüş ve taze kavrulmuş olanlarını tercih edebilirsiniz. Az kavrulmuş kahveden meyvemsi tadı, koyu kavrulmuş kahvelerden ise bitter tatları alabilirsiniz.

Brikka Nedir?

Temelde express ile aynı prensibe sahiptir. Tek farkı ise alt haznesinin geniş olmasından dolayı daha fazla basınç ile çalışmasıdır. Brikkada hazırlanan kahvenin üst kısmında daha fazla köpük oluşur. Ortalama 3 dakika kahve hazırlama süresi vardır. Brikka potlarda, ince öğütülmüş ve taze kavrulmuş Arabica kullanılabilir.

Musa Nedir?

Musa modelinin expressten farkı, paslanmaz çelikten yapılmış olmasıdır. Bu sayede 4 ve 6 cup modelleri indüksiyonlu ocaklarda da çalışabilir. 

Moka Pot Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Moka potu temizlerken herhangi bir deterjan kullanmayın. Sadece su kullanarak elde yıkayın. Yıkama işleminden sonra kuruması için birleştirmeden bekletin. Aksi halde moka potunuz kısa sürede kullanılamayacak hale gelebilir.
  2. Moka potun ara kısmı sızdırıyorsa, contasının eskimiş olma ihtimali yüksektir. Contalar senede bir kez değiştirilmelidir.
  3. Moka potunuz 3 cup ise üç kahve demlemelisiniz, 12 cup ise 12 kahve demlemeniz gerekir. 12 cup moka potu yarısına kadar doldurup 6 cup kahve elde edemezsiniz.
  4. Moka potla demlenen kahveler ilk zamanlarda espresso gibi yoğun ve sert olacaktır. Bu aşamada kahveye sıcak su, sıcak süt veya köpük eklemesi yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Filtre kahve nasıl yapılır?
  2. Hazır kahve nasıl yapılır?
  3. Kahve demleme yöntemleri
  4. Starbucks kahveleri
  5. Kahve ne zaman içilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo