Migren Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Migren hastaları oruç tutabilir mi? Migren hastalarının iftarda nelere dikkat etmesi gerekir? Dyt. Berna Hepgüler, migren hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Migren Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
05 Mart 2024, 10:40

Öncelikle migren sadece ortalama bir baş ağrısı değildir. Migren, tipik olarak başın bir tarafında güçlü, şiddetli uzun süreli baş ağrıları olarak hissedilir. Ramazan ayında oruç tutmak isteyen migren hastalarını en çok etkileyebilecek olan durum oruç süresinin uzunluğudur. Çünkü migren hastalarında  aç ve susuz geçirilen sürenin artışı ile vücudun bu duruma karşı uyarıya geçtiğini, atak görülme sıklığını arttırabilir. Bu durumun herkeste farklılık göstermesi sebebiyle kişilerin öncesinde bu uzun süre açlık ve susuzluk durumunu kendinde  test etmesi önerilir. Çünkü oruç, ağrılı hastalarda dengeyi ciddi şekilde bozabilir.

migren hastası

Migren Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Oruç tutmak vücutta çeşitli tepkilere neden olacaktır çünkü migren hastalarında atlanacak olan bir öğün bile atakların oluşmasın sebep olabilir. Bunların başında kan basıncı değişikliğine veya ani kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş ağrısı gelişebilir. Çok ciddi migren atakları geçirmeyen bireylerin, doğru bir beslenme desteği ile hazırlanan sahur ve iftar öğünleri ile rahat bir şekilde oruç tutabilirler. Fakat hastalığın derecesi kişiye göre değişen bir durum olduğu için kesinlikle kendi doktorunuza danışmalısınız.

Migren Hastaları Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Öncelikle en önemli iki unsur düzenli uyku ve düzenli ilaç alımı. Bunların büyük oranda migrenin azalışında rol oynadığını söyleyebiliriz.
  2. Beslenme planımızda lifli ürünler tüketmeye özen gösterelim.
  3. Migren ataklarının tetikleyebilecek olan bazı besinler vardır bunlara örnek olarak; hazır paketli ürünler, sakatat sınıfına giren tüm besinler, baharatlı yağlı yiyecekler, konserve ürünleri verebiliriz. Bunlardan uzak durmakta fayda var.

su içen kadın

  1. Su tüketimi çok önemlidir. İftar ve sahur arasında en az 2.5 litre su tüketildiğine emin olunmalıdır.
  2. Çay ve kahve migren hastaları için tetikleyicidir. İftardan 1 saat sonra cay kahve tüketilmesi gerekir ve 2 fincanı aşmamak gerekir.
  3. Migren hastalarının öğün atlamaları pek fazla önerilmez. Oruç döneminde iftar ve sahur arasında az ve sık sık beslenecek şekilde oruç planı yapmaları migren ataklarının önüne geçecektir.
  4. Fiziksel aktivite! Baş ağrıları için hafif tempoda yapılacak olan yürüyüşler oldukça etkili bir çözümdür.

Yazar:

Dyt. Berna Hepgüler

instagram.com/dyt.bernahepguler

Şunlara da göz atın;

  1. Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?
  2. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Tiroid hastaları oruç tutabilir mi?
  4. Gastriti olanlar oruç tutabilir mi?
  5. Diyet iftar yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo