Metabolizmayı Yavaşlatan Besinler Nelerdir?

Metabolizma neden yavaşlar? Metabolizmayı yavaşlatan şeyler nelerdir? İşte, metabolizmanın yavaşlamasına neden olan 6 yaşam tarzı hatası:
Metabolizmayı Yavaşlatan Besinler Nelerdir?
04 Kasım 2022, 10:51

Metabolizmanın hızlı çalışması, kilo vermek ve kilo kontrolünü sağlamak açısından çok önemlidir. Bununla birlikte, yaşam tarzınızda yaptığınız bazı şeyler, metabolizmanızı yavaşlatabilir. Bu durumun tekrarlanması halinde kilo vermek zorlaşır ve vücudunuz kilo almaya daha yatkın bir hale gelebilir. İşte, sağlık sitesi Healthline'a göre metabolizmayı yavaşlatan yanlışlar:

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

  1. Çok az kalori almak

Yiyeceklerden çok az kalori almak, metabolizmada büyük bir düşüşe neden olabilir. Kalori alımınızı önemli ölçüde düşürdüğünüzde, vücudunuz yiyeceğin kıt olduğunu algılar ve kalori yakma hızını düşürür. Kontrollü çalışmalar, günde 1.000'den az kalori tüketmenin metabolizma hızınız üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini doğrulamaktadır. Bir çalışmada, obez kadınlar 4-6 ay boyunca günde 420 kalori aldıklarında, istirahat metabolizma hızları önemli ölçüde yavaşladı. Kalori kısıtlaması ile kilo verecekseniz, kalori alımınızı çok fazla veya çok uzun süre kısıtlamayın.

  1. Yeterli protein alamama

Yeterli miktarda protein almak, sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza yardımcı olabilir. Çünkü protein alımı, kendinizi tok hissetmenize yardımcı olurken, vücudun kalori yakma oranını da artırabilir. Protein yemek, geçici olarak karbonhidrat ve yağlara göre ortalama %20-%30 oranında daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Bir çalışma, insanların kilo verme sırasında ve sonrasında metabolizmalarının yavaşlamasını önlemek için vücut ağırlığının kilogramı başına en az 0,5 gram protein yemeleri gerektiğini buldu.

hareketsizlik

  1. Hareketsiz bir yaşam

Hareketsiz olmak, yaktığınız kalori sayısında önemli bir azalmaya neden olabilir. Özellikle, birçok insanın, metabolik hız ve genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilecek, esas olarak işyerinde oturmayı içeren yaşam tarzları vardır. Egzersiz yapmak veya spor yapmak, yaktığınız kalori miktarı üzerinde büyük bir etkiye sahip olsa da, ayakta durmak, temizlik yapmak ve merdiven çıkmak gibi temel fiziksel aktiviteler bile kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Masa başında çalışırken birkaç kez dolaşmak ve ayağa kalkmak, metabolizmanın yavaşlamasını önleyebilir.

uykusuzluk

  1. Yeterince kaliteli uyku alamamak

Uyku, sağlık için çok önemlidir. Yetersiz oranda uyumak, depresyon, diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Birkaç çalışma, yetersiz uykunun metabolizma hızınızı düşürebileceğini ve kilo alma olasılığınızı artırabileceğini belirtiyor. Gece yerine gündüz uyumak, uyku eksikliğini daha da kötüleştirir. Bu uyku düzeni vücudunuzun sirkadiyen ritimlerini veya iç saatini bozar.

  1. Şekerli içecekler içmek

Şekerle tatlandırılmış içecekler sağlığa zararlıdır. Yüksek tüketim, insülin direnci, diyabet ve obezite gibi çeşitli rahatsızlıklarla bağlantılıdır. Sık tüketilen şekerli içecekler metabolizmanızı yavaşlatabilir. 12 haftalık kontrollü bir çalışmada, kilo koruma diyetinde kalorilerinin %25'ini fruktozla tatlandırılmış içecekler olarak tüketen aşırı kilolu ve obez kişilerde metabolizma hızında önemli bir düşüş yaşandı.

  1. Kuvvet antrenmanı eksikliği

Ağırlıklarla çalışmak, metabolizmanızın yavaşlamasını önlemek için harika bir stratejidir. Kuvvet antrenmanının sağlıklı insanlarda olduğu kadar kalp hastalığı olanlarda veya aşırı kilolu veya obez olanlarda da metabolik hızı arttırdığı gösterilmiştir. 6 aylık bir çalışmada, haftada 3 gün, günde 11 dakika kuvvet antrenmanı yapan kişiler, istirahat metabolizma hızında %7,4 artış yaşadı ve günde ortalama 125 ekstra kalori yaktı.


Şunlara da göz atın;

  1. Metabolizmayı hızlandırma yolları
  2. Mide asidi neden olur?
  3. Sindirim sistemi hastalıkları
  4. Bölgesel yağlanma nedir?
  5. Enflamasyon neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo