Kurtlanan Pirinç Nasıl Temizlenir?

Kurtlanan pirinç yenir mi? Böceklenen pirinç nasıl temizlenir? Pirinç böceklenmesi nasıl önlenir? İşte, kurtlanan pirinci temizlemek için uygulanan yöntemler:
Kurtlanan Pirinç Nasıl Temizlenir?
30 Ocak 2023, 16:45

Pirinç, evlerde en çok tüketilen besinlerden biridir. Ancak yanlış bir şekilde saklandığında ve ortamdaki nem yükseldiğinde pirincin içerisinde kurt ve bit benzeri böcekler görülebilir. Bu böceklerin temizlenmesi hem zor, hem de sağlık açısından sakıncalı olabilir. İşte, kurtlanan pirinç hakkında merak edilenler:

Kurtlanan Pirinç Yenir Mi?

Öncelikle, pirinç gibi bakliyat paketlerinin altında tozlanma varsa, bu paketler alınmamalıdır. Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez. Hatta bakliyatlarda herhangi bir böcek görülürse, bütün ortam temizlenmeli, diğer besinlere bulaşması önlenmelidir. 


pirinç

Kurtlanan Pirinç Nasıl Temizlenir?

Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir. 


pirinç

Pirincin Böceklenmesi Nasıl Önlenir?

Daha önce sizlere pirinç saklama yöntemlerini anlatmıştık. Bütün bakliyatlar için, bez torba en iyi saklama yöntemidir. Bakliyatların cam kavanozda saklanması önerilmez. Çünkü bez torbalar, rutubet oluşmasını ve küf oluşumunu önler. Saklama ortamı, 18 derece olmalıdır. Havadar, güneş ışığından uzak ve karanlık bir ortamda saklamak, böceklenme oluşma riskini azaltır. Pirincin kapaklı kaplarda saklanması, kolayca koku almasına yol açabilir. Bu nedenle deterjan ve kimyasal ürünlerden uzak bir yerde muhafaza edilmelidir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır?
  2. Marulun bozulduğu nasıl anlaşılır?
  3. Yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir?
  4. Sarımsağın kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  5. Tavuk zehirlenmesi nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo