Marulun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Marul genellikle salataların ana malzemesidir. Peki bozulduğu, kötüleştiği nasıl anlaşılır? Sizler için anlattık. İşte, marulun bozulduğu nasıl anlaşılır:
Marulun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
28 Haziran 2022, 13:05

Marul satın alırken sizler de ne kadar hızlı bozulabildiğini tahmin edersiniz. Bozuk ya da çürümüş marulu tanımak ve anlamak oldukça kolaydır. Genellikle farklı renkli lekeler, sarkan yapraklar ve keskin bir kokuya sahip olurlar. Marulun geri kalanı bozulmasın diye marulunuzu sık sık kontrol etmeniz ve bozulan yerleri kesmeniz gerekir. Sizler için marulun bozulduğunu nasıl anlarsınız anlattık. İşte, marulun bozulduğu nasıl anlaşılır:

bozuk marul

1.Adım: Çürüyen Marulu Tanımlayın

  1. Çürümeyi gösteren kahverengi veya siyah yapraklar arayın. Renk değişiklikleri ortaya çıktıklarında çok belirgindir. Normal marul tipik olarak açık yeşil veya sarı renktedir. Bu renklerin yerine birden fazla yaprakta koyu lekeler göründüğünde, bozulmaya başlamış demektir. Rengi solmuş marul genellikle yapışkan bir his verir ve aynı zamanda kötü kokar.
  2. Küçük kahverengi lekeler, onları yerseniz genellikle zararlı değildir. Marul yaprağının geri kalanı hala sağlıklıysa, etraflarını da kesebilirsiniz.
  3. Keskin kokuya sahip marulları atın. Taze marulun kokusu yok denecek kadar azdır. Marulun büyüdüğü topraktan toprak kokusu alabilirsiniz. Keskin kokulu marul çürüyor. Çürük koku çok rahatsız edici olacaktır, bu nedenle tespit edilmesi kolaydır.
  4. Yaprakları solma belirtileri açısından kontrol edin. Taze marul sert ve gevrektir. Marul yaşlandıkça yumuşak, sarkık ve buruşuk hale gelir. Bu değişiklikleri gözle veya yapraklara dokunarak fark edebilirsiniz. Bu yapraklar henüz ıslak hissetmeyebilir, ancak marul solmaya başladığında hala bozulmaya yakındır.
  5. Solmuş marul, çürümeye başlamadıysa yemek için güvenlidir. 30 dakikaya kadar buzlu suda bekletmeyi deneyebilirsiniz; bu, gevrekliğini geri kazanabilir.
  6. Islak hissedip hissetmediklerini görmek için yapraklara dokunun. Yapraklarınız belirgin şekilde çürümemişse, dokularına dikkat edin. Yapraklarda nemi görebilir ve hissedebilirsiniz. Yapraklar bozulmaya başlayınca yapraklar üzerinde yumuşaklık ve çürümeyi gösteren yapışkan veya kaygan bir madde oluşur.
  7. Şişmiş veya nemli görünen marul torbalarını atın. Poşeti açana kadar marulun kokusunu alamaz veya dokunamazsınız, ancak yine de bazı bozulma belirtileri görebilirsiniz. Nem yapraklardan kaçarken torba şişecektir. Torbanın içinde toplanmış su tanecikleri görebilirsiniz.

buzdolabında marul

2.Adım: Marulun Uygun Şekilde Saklanması

  1. Marulu kesmeden saklayın. Buzdolabında serin ve kuru bir yerde saklayın bu şekilde 10 güne kadar dayanabilir.
  2. Bozulan yapraklarını kontrol ederek atın, kalan kısmı havlu kağıtlara sararak saklayabilirsiniz.
  3. Marulu buzdolabında serin ve kuru bir yerde saklayın. Maruldaki nemin boşalması için alanı iyi havalandırın. Bir sebze sebzelik çekmecesi en iyi marul saklama yeridir.
  4. Marulu kullanmadan hemen önce yıkayın. Lavabonuzu soğuk suyla doldurarak marulu durulayın, ardından marulu birkaç dakika elinizle döndürün. Bu, marulda kalan kiri temizlemelidir. Marulun geri kalanında fazla nem kalmaması için sadece ihtiyacınız kadar marulu yıkamaya çalışın.
  5. Nem, marulun yumuşamasına ve çürümesine neden olur, bu nedenle mümkün olduğunca kaçınmak istersiniz.
  6. Marulu yıkadıktan sonra kuruması için sebze kurutucu kullanabilirsiniz. İsterseniz havlu kağıdına sararak bekletebilirsiniz.
  7. Marul nasıl saklanır merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Marulun faydaları nelerdir?
  2. Saksıda marul nasıl yetişir?
  3. Marul hangi mevsimde yetişir?
  4. Marul nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo