Kinoa ve Kuskus Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kinoa nedir, kuskus nedir? Kinoa ve kuskus aynı mı? Kinoa ve kuskus arasındaki farklar nelerdir? İşte, makarnaya alternatif olarak tüketilen kinoa ve kuskus arasındaki farklar:
Kinoa ve Kuskus Arasındaki Farklar Nelerdir?
07 Mart 2023, 13:04

Kinoa ve kuskus, genelde pirinç ve makarnaya alternatif olarak tüketilen, iki küçük tahıl benzeri besindir. Benzer görünümlere sahip olan bu besinler, aslında birbirinden oldukça farklıdır. Kuskus, makarnalık irmikten yapılan küçük boncuklu bir makarna türüdür. Kuzey Afrika, Cezayir ve Tunus'un temel gıdasıdır. Kinoa ise kaz ayağı familyasına ait kinoa bitkisinin tohumudur. Son yıllarda sık sık tüketilen kinoanın, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı çeşidi mevcuttur. Güney Amerika'nın And bölgesinde yetiştirilir.

kuskus

Kinoa ve Kuskusun Besin Değerleri

  1. 100 gram kuskus 112 kalori, kinoa ise 120 kalori içerir.
  2. 100 gram kuskus 23 gram, kinoa ise 21 gram karbonhidrat içerir.
  3. Kuskus 1.4 gram, kinoa 2.8 gram lif içerir.
  4. Kuskus 3.8 gram, kinoa 4.4 gram protein içerir.
  5. Kuskus 0.16 gram, kinoa 1.92 gram yağ içerir.
  6. Kuskus günlük selenyum ihtiyacının %50'sini karşılarken, kinoa yalnızca %5'ini karşılar.
  7. Kuskus günlük manganez ihtiyacının %3'ünü, kinoa ise %27'sini karşılar.
  8. Kuskus günlük demir ihtiyacının %2'sini, kinoa %8'ini karşılar.

İki besinde yüksek oranda protein içerir ve yağ oranları düşüktür. Ancak kinoa kuskusa göre yaklaşık 12 kat daha fazla omega 3 yağ asitleri içerir. Kinoa, en yüksek kaliteli protein kaynaklarından biridir. Karbonhidrat içeriğine gelince, kinoa kuskustan iki kat daha fazla lif içerir, bu da sizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.

kinoa

Kinoa ve Kuskus Arasındaki Farklar

  1. Kuskus yüksek selenyum içeriğiyle bağışıklık sistemini ve tiroid fonksiyonunu destekler. Ayrıca erken yaşlanma ve kanserle bağlantılı serbest radikallerin zararlı etkileriyle savaşan güçlü bir antioksidan görevi görür. 
  2. Kinoa, ant,-diyabetik, anti-inflamatuar ve antioksidan bakımından zengindir. Ek olarak, kinoa gibi düşük GI gıdaları tüketmek veya düşük GI diyeti uygulamak, kalp hastalığı ve diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

kuskus

Her iki besinin de bazı sakıncaları vardır;

  1. Buğdaydan yapılan kuskus, ağırlıklı olarak buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glüten bakımından yüksektir. Bu nedenle çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olan kişiler için uygun olmayabilir.
  2. Kinoa doğal olarak glütensizdir. Bununla birlikte, glütende bulunan bir grup protein olan prolaminler içerir. Bir test tüpü çalışmasına göre, bu proteinler bazı insanlarda semptomları tetikleyebilir.

kinoa

Kuskus ve kinoa, tat ve kullanım bakımından da farklılık gösterir.

  1. Kuskus, makarna benzeri bir dokuya ve nötr bir tada sahiptir, yani pişirildiği malzemelere çok benzer bir tada sahiptir. Buna karşılık, kinoa biraz çatlak bir tada ve daha gevrek bir dokuya sahiptir.
  2. Hazırlanmalarına gelince, her iki ürün de pirincin yaptığı gibi suyu veya suyu tamamen emer ve onları boşaltmaya gerek kalmaz. Lezzetini arttırmak için hem tavuk hem de sebze suyu kullanarak hazırlayabilirsiniz.
  3. Kuskus ve kinoa, mutfaktaki kullanımlarıyla ilgili olarak, hem sıcak hem de soğuk olarak yenildikleri ve garnitür olarak servis edildikleri veya salatalara karıştırıldıkları için birçok tarifte birbirinin yerine kullanılabilir.

Eğer protein alımınızı artırmaya veya glütensiz bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışıyorsanız, kinoa en iyi seçiminiz olacaktır. Öte yandan, normal makarna veya pirinç porsiyonunuzu değiştirmek istiyorsanız, kuskus günlük yemeklerinize biraz çeşitlilik sağlayabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ceviz mi badem mi daha sağlıklı?
  2. Brokoli mi karnabahar mı daha sağlıklı?
  3. Bulgur yerine ne kullanılır?
  4. Portakal ve mandalinanın farkları nelerdir?
  5. Esmer ve beyaz şekerin farkları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo