Kimyon Yerine Ne Kullanılır: Kimyon Yerine Kullanabileceğiniz 7 Besin

Yemek yapımında sık sık kullanılan kimyon yerine hangi baharatlar kullanılabilir? Kimyona en çok benzeyen baharatlar nelerdir? İşte, kimyon kalmadığı zaman yerine kullanabileceğiniz 7 farklı besin:
Kimyon Yerine Ne Kullanılır: Kimyon Yerine Kullanabileceğiniz 7 Besin
28 Nisan 2023, 13:16

Kimyon, Hint körilerinden kırmızı bibere ve siyah fasulye çorbasına kadar pek çok mutfak ve yemekte yaygın olarak kullanılan, cevizli, limonlu bir baharattır. Neyse ki, kendinizi en sevdiğiniz yemeği yaparken yarı yolda bulursanız ve bu nefis baharatın bittiğini fark ederseniz, uygun ikameler vardır. İşte, kimyon için 7 iyi ikame;

  1. Öğütülmüş Kişniş

kişniş

Kimyon ve kişniş, maydanoz veya Apiaceae familyasındaki bir bitkiden yetişir. Her ikisi de Latin, Orta Doğu ve Hint mutfaklarında yemekleri baharatlamak için kullanılır. Taze kişniş sapları ve yaprakları kişniş olarak bilinir. Kurutulmuş tohumları bütün olarak veya öğütülerek yemek pişirmek için toz haline getirilir. Hem kişniş hem de kimyon yemeklere limonsu, dünyevi bir tat verir, ancak kişnişin tadı daha yumuşaktır. Kişnişi kimyon yerine koymak için yemeğinize kişniş miktarının yarısını ekleyin. Biraz ısı eklemek isterseniz, bir tutam acı biber veya kırmızı biber kullanın.

  1. Kimyon Tohumları

kimyon tohumları

Kimyon ve kimyon tohumlarını yan yana koyarsanız, dikdörtgen şekilleri ve hardal kahvesi rengiyle birbirlerine benzediklerini fark edeceksiniz. Botanik olarak, kuzen oldukları için bu mantıklı. Kimyon ve kişniş gibi, kimyon da maydanoz ailesine aittir. Kimyon, Alman mutfağında tohum veya öğütülmüş olarak popülerdir. Kimyondan biraz daha hafif olsa da, kimyon yine de mükemmel bir alternatiftir. İyi bir genel kural, kimyon tohumlarının kimyon tohumlarının yerine geçmesi, öğütülmüş kimyonun ise öğütülmüş versiyonun yerini alması gerektiğidir. Kimyonu yarısı kadar kimyonla değiştirin ve ardından tadına bakmak için yavaş yavaş daha fazlasını ekleyin.

  1. Biber Tozu

biber tozu

Bazı versiyonlarda birincil bileşenlerden biri olarak kimyon bulunduğundan, başka bir uygun ikame biber tozudur. Karışım kırmızı biber, sarımsak tozu, kekik, öğütülmüş kırmızı biber ve soğan tozu içerebileceğinden, biber tozunun bazı ek tatlar sağlayacağını unutmayın. Barbunya fasulyesi gibi bir yemek yapıyorsanız bu ikame iyi çalışır, ancak Hint körileri gibi diğer bazı yemeklerde bulunan tatları tamamlamayabilir.

Biber tozu, kırmızı biber ve acı biber içerdiğinden, yemeğinize daha kırmızımsı bir ton da verebilir. Diğer ikamelerde olduğu gibi, tarifte belirtilen kimyon miktarının yarısını kullanın. Tarif 1 yemek kaşığı gerektiriyorsa. (14 gram) öğütülmüş kimyon, 1/2 yemek kaşığı kullanın. (7 gram) acı biber.

  1. Köri Tozu

köri tozu

Köri tozu karışımları genellikle kimyon içerir, bu nedenle harika bir ikame olabilirler. Yukarıda belirtilen diğer baharat karışımları gibi, köri tozu da karışıma başka tatlar katar. Köri tozları bileşime göre değişir. Kimyona ek olarak, tipik olarak öğütülmüş zencefil, kakule, zerdeçal, kişniş, çemen otu, karabiber ve tarçın gibi yaklaşık 20 öğütülmüş ot ve baharat içerirler. Bu baharatlar bir araya
geldiğinde koyu sarı tonlu sıcak, aromatik bir karışım elde edilir. Köri, bazı Endonezya ve Malezya tarzı yiyeceklerde ideal bir alternatiftir. Zerdeçalın bir sonucu olarak yemeğinize çarpıcı bir sarı renk vereceğini unutmayın.

  1. Garam Masala

garam masala

Köri tozu gibi, garam masala da Hindistan, Mauritius ve Güney Afrika mutfaklarında sıklıkla kullanılan karmaşık bir baharat ve bitki karışımıdır. Kimyon içerdiğinden ikame olarak iyi çalışır. Garam masala tipik olarak pişirmenin sonunda eklenir ve yemeğe sıcak, narenciye ve davetkar bir aroma verir. Diğer birçok baharatta olduğu gibi, tarifte belirtilen kimyon miktarının yarısından başlayıp damak tadınıza göre ayarlayarak garam masala ile değiştirebilirsiniz. En fazla lezzet için pişirme işleminde daha sonra garam masala ekleyin.

  1. Kırmızı Biber

kırmızı biber

Macar yemeklerinin dayanak noktası olan kırmızı biber, lezzet açısından hafiften keskin ve acıya kadar değişebilir. Canlı kırmızı rengiyle bilinen kırmızı biber, yemeğinize de kırmızımsı bir ton katacaktır. Değiştirmek için, tarifte belirtilen kimyon miktarının yarısını kullanarak başlayın. Gittikçe tadın, çünkü biraz uzun bir yol kat eder.

  1. Rezene Tohumları

rezene tohumları

Maydanoz ailesinin bir diğer üyesi olan rezene tohumları da kimyona iyi bir alternatiftir. Kimyonun aksine, rezene tohumlarının anasona benzer bir meyankökü tadı vardır. Kimyonla aynı dumanlılığı ve dünyeviliği vermeyecekler, ancak sıkıştığınızda tadı yerinde olmayacak.

Öğütülmüş kimyon yerine öğütülmüş rezene ve kimyon tohumlarının yerine rezene tohumları kullanın. Öğütülmüş rezene yapmak için rezene tohumlarını her zaman bir kahve değirmeni veya mutfak robotunda birkaç saniye toz haline getirebileceğinizi unutmayın. Burada tartışılan diğer baharat alternatiflerinde olduğu gibi, tarifin gerektirdiği kimyon miktarının yaklaşık yarısı ile yavaş
başlayın. Ardından, tatmak için baharatı her seferinde bir tutam katlayın. Dumanlı lezzeti özlediyseniz, yemeğinize bir tutam kişniş de eklemeyi düşünün.

Şunlara da göz atın;

  1. Kişniş yerine ne kullanılır?
  2. Süt tozu yerine ne kullanılır?
  3. Nişasta yerine ne kullanılır?
  4. Maydanoz yerine ne kullanılır?
  5. Limon suyu yerine ne kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo