Kestane Balı Neye İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

Kestane balının faydaları nelerdir? Kestane balı nasıl yenir? Kestane balı günde ne kadar tüketilmeli? Hakiki kestane balı nasıl anlaşılır? İşte, kestane balının faydaları, zararları ve kullanımı:
Kestane Balı Neye İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?
28 Temmuz 2021, 17:46

Başlı başına çok faydalı bir besin olan bal, farklı çeşitlerle sunulur. Balın en çok merak edilen çeşitlerinden biri de kestane balıdır. Kestane balı, arıların belirli dönemlerde kestane ağacı çiçeklerinden topladıkları özlerle elde edilen bir bal türüdür. Çiçek balına göre daha az sayıda üretilen kestane balı, daha değerli ballar arasında yer alır. Ülkemizde en çok Bursa'da üretilen kestane balı, Kastamonu, Ardahan, Artvin gibi Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde üretilmektedir.


Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

  1. Vücudun hastalık direncini arttırır, bağışıklığı güçlendirir.
  2. Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir.
  3. Güçlü bir antioksidandır. Vücudu temizler ve mikropların uzaklaşmasını sağlar.
  4. Astım hastalığının tedavisinde kullanılır.
  5. Vücuda enerji verir, halsizliği giderir.
  6. Balgam söktürücü etkisi vardır. Kuru öksürüğe karşı çok etkilidir.
  7. Boğaz enfeksiyonlarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
  8. Ağız kokusunu önler.
  9. Kan pıhtılaşmasını önler. Kalp ve damar sağlığını korur.
  10. Kan şekerini düzenler. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde diyete destek olur.
  11. Uzun süre tok tutucu etkisi vardır.
  12. Kolesterolü düşürür ve damar sağlığına iyi gelir.
  13. Cildin temizlenmesini, sivilce ve aknelerin azalmasını sağlar.
  14. Kasları gevşetir, krampları giderir.
  15. Göz sağlığı için olumlu etkileri vardır.
  16. Hafızayı güçlendirir.
  17. Siyatik ağrıların ve romatizmanın azalmasına yardımcı olur.
  18. Hastalıklı hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önler.
  19. Bağırsak fonksiyonlarının düzenli çalışmasına destek olur. Gaz problemine karşı etkilidir.




Kestane Balı Nasıl Yenir?

Kestane balı çok etkili ve yoğun olduğu için, mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Kestane balının fazla tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kestane balı günde 1-2 tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir. Kestane balını doğrudan tüketebileceğiniz gibi, bitki çayı gibi içeceklere ilave ederek de tüketebilirsiniz. Ayrıca tatlı yapımında da kullanabilirsiniz. Ancak kestane balını tatlı veya içeceklere sıcakken değil, ılıdıktan sonra eklemeniz gerekir.


Hakiki Kestane Balı Nasıl Anlaşılır?

Kestane balı, diğer ballara göre daha koyu bir renge ve daha yoğun bir kıvama sahiptir. Bu özelliğiyle diğer ballardan kolayca ayırt edilir. Kestane balının hafif acımsı ve buruk bir tadı, kendine has kokusu vardır. Bu sayede diğer ballara göre ayırt etmeniz oldukça kolaydır.


Ancak hakiki kestane balı bulmak oldukça önemlidir. Hakiki kestane balını anlamak için, balın markasına, paketin üzerinde son kullanma tarihi, parti numarası, dolum tarihi, firma adı ve firma adresini belli eden bilgiler olmasına mutlaka dikkat edin. Ayrıca kapakta garanti bandının bulunması, kestane balının güvenilirliğini gösteren işaretlerden biridir. 

Kestane balını güvenilir marketlerden, aktarlardan ve doğal ürünler satan online alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.


Kestane Balı Yüze Sürülür Mü?

Kestane balı, cilde ve sivilcelere karşı etkilidir. 1 tatlı kaşığı kestane balını yulaf unuyla karıştırarak cildinize maske şeklinde uygulayabilirsiniz. Maskeyi 10 dakika beklettikten sonra bol suyla yıkamayı unutmayın.

Kestane balını dudak çatlaklarını gidermek için de kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı kestane balını, toz şeker ile karıştırarak dudağınıza uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra yüzünüzü bol suyla yıkayın.


Kestane Balının Zararları Nelerdir?

Daha önce söylediğimiz gibi kestane balının etkileri çok güçlüdür. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir. Eğer ölçüyü kaçırırsanız, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve ani tansiyon düşüklüğü gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. 


Önemli Not: 2 yaşından küçük çocukların ve şeker hastalarının kestane balı tüketmesi uygun değildir. Herhangi bir bal türüne, polene veya farklı maddelere karşı alerjiniz varsa, kestane balını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve düzenli ilaç kullanan kişiler de, kestane balını ve bitkisel ürünleri kullanmadan önce doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besini kullanmamalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Sahte bal nasıl anlaşılır?
  2. Anzer balının faydaları nelerdir?
  3. İngiliz karbonatının faydaları nelerdir?
  4. Melisa çayı nasıl yapılır?
  5. Kekik çayı neye iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo