Karaciğer Yağlanması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması nedenleri nelerdir? Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır? İşte, Doç. Dr. Eylem Karatay'dan karaciğer yağlanması nedenleri:
Karaciğer Yağlanması Nedir, Belirtileri Nelerdir?
12 Ağustos 2021, 10:26

Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, karaciğer yağlanmasının nedenlerini sizler için anlattı.

Karnın sağ üst tarafında yer alan karaciğer, insan vücudunun en büyük iç organıdır. Karaciğerin ana işlevleri, toksinleri uzaklaştırmak ve gıda besinlerini işlemek. Sindirim sisteminden gelen kan, vücudun başka bir yerine gitmeden önce karaciğerden süzülür. 

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması hastalığı (steatoz), karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesidir. Her 10 kişiden birini etkiler. Karaciğerin bir miktar yağ içermesi normaldir, ancak karaciğerin ağırlığının yüzde 10'undan fazlasını yağ oluşturuyorsa, o zaman karaciğer yağlanır ve daha ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Karaciğer yağlanması hasara neden olmayabilir, ancak bazen aşırı yağ karaciğerde iltihaplanmaya neden olur. Steatohepatit adı verilen bu durum karaciğer hasarına neden olur. Bazen, karaciğer yağlanmasından kaynaklanan iltihaplanma, alkol kötüye kullanımı ile bağlantılıdır. Bu alkolik steatohepatit olarak bilinir. Aksi takdirde, duruma alkolsüz steatohepatit veya NASH denir. 

İltihaplı bir karaciğer zamanla yaralanabilir ve sertleşebilir. Siroz adı verilen bu durum ciddidir ve sıklıkla karaciğer yetmezliğine yol açar. NASH, sirozun önde gelen üç nedeninden biridir. 

Karaciğer Yağlanması Nedenleri Nelerdir?

  1. Fazla kalori tüketmek karaciğerde yağ birikmesine neden olur. Karaciğer yağları normalde olması gerektiği gibi işleyip parçalamadığında çok fazla yağ birikecektir.
  2. Obezite, diyabet veya yüksek trigliserit gibi başka rahatsızlıkları varsa, insanlar yağlı karaciğer geliştirme eğilimindedir. Alkol kullanımı, hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenme de karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar bu koşullardan hiçbirine sahip olmasalar bile karaciğer yağlanması geliştirir.
  3. Karaciğer yağlanmasına en sık bağlı risk faktörleri fazla kilo (vücut kitle indeksi 25-30), obezite (vücut kitle indeksi 30'un üzerinde), şeker hastalığı ve yüksek trigliserit seviyeleridir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Yağlı bir karaciğer kendi başına hiçbir semptom üretmez, bu nedenle insanlar genellikle başka nedenlerle tıbbi testler yaptırdıklarında karaciğer yağlanmasını öğrenirler. NASH, herhangi bir belirtiye neden olmadan yıllarca hatta on yıllarca karaciğerinize zarar verebilir. Hastalık kötüleşirse yorgunluk, kilo kaybı, karında rahatsızlık, halsizlik ve kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. 

Doktorunuz bir kan testinde olağandışı bir şey görebilir veya rutin bir kontrol sırasında karaciğerinizin biraz büyüdüğünü fark edebilir. Bunlar karaciğer yağlanmasının belirtileri olabilir. Başka bir karaciğer hastalığınız olmadığından emin olmak için doktorunuz daha fazla kan testi (karaciğer fonksiyon testleri dahil), ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya tıbbi rezonans görüntüleme (MRI) isteyebilir. 

Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer yağlanması için tıbbi veya cerrahi tedavi yoktur, ancak bazı adımlar hasarın bir kısmını önlemeye veya tersine çevirmeye yardımcı olabilir. 

Genel olarak, karaciğer yağlanmanız varsa kilo vermelisiniz. Trigliseritlerinizi diyet, ilaç veya her ikisi ile düşürün. Alkolden uzak durun. Varsa diyabetinizi kontrol edin. Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın. Fiziksel aktivitenizi artırın. Karaciğer bakımında uzmanlaşmış bir doktordan düzenli kontroller alın.


Yazar:

Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay

linkedin.com/in/eylem-karatay


Şunlara da göz atın;

  1. Karaciğer ve böbrek detoksu
  2. Diyabet belirtileri nelerdir?
  3. Obezite nasıl önlenir?
  4. İç organ yağlanmasına ne iyi gelir?
  5. Mide ağrısı nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo