İltihapla Savaşabilecek 6 Güçlü Çay

Bitkiler, otlar ve baharatlar yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılmıştır. İltihapla savaşabilecek güçlü ve lezzetli çayları sizler için listeledik. İşte, iltihapla savaşabilecek 6 güçlü çay:
İltihapla Savaşabilecek 6 Güçlü Çay
05 Ekim 2022, 14:39

Bitkiler, otlar ve baharatlar yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılmıştır. Hücrelerinize oksidatif hasarı önleyebilen ve iltihabı azaltabilen güçlü bitki bileşikleri veya fitokimyasallar içerirler. Anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, bazı bitkiler iltihaplanmanın neden olduğu ağrıyı hafifletebilir. Ayrıca, tetiklediği belirli hastalıkların yönetilmesine de yardımcı olabilirler. Bu bitkilerden, şifalı otlardan ve baharatlardan yapılan çayları içmek, faydalarından yararlanmanın kolay bir yoludur. İşte iltihapla savaşabilecek 6 güçlü çay;

  1. Yeşil Çay

Yeşil çay, siyah çay ile aynı çalıdan gelir, ancak yapraklar farklı şekilde işlenir ve yeşil renklerini korumalarına izin verir. Yeşil çaydaki sağlığı geliştirici bileşikler, polifenoller olarak adlandırılır ve bunlardan epigallocatechin-3-gallate (EGCG) en güçlüsüdür. EGCG, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD'ler) ile ilişkili bazı alevlenmelerin hafifletilmesine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Yeşil çay ayrıca kalp hastalığı, Alzheimer ve hatta bazı kanserler gibi iltihap kaynaklı durumları da azaltıyor gibi görünüyor.

Yeşil çayı demlemek için, bir çay poşeti veya gevşek çay yapraklarını bir çay demleme cihazında beş dakika demleyin.


  1. Fesleğen

Fesleğen Hindistan ve Güneydoğu Asya'ya özgü çok yıllık bir bitkidir. Ayurveda tıbbında, çok çeşitli sağlığı geliştirici özellikleri nedeniyle “eşsiz olan” ve “bitkilerin kraliçesi” olarak bilinir. Alternatif tıpta adaptojenik bir bitki olarak anılan kutsal fesleğenin, vücudunuzun duygusal, çevresel ve metabolik strese karşı koymasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bunlar genellikle kronik hastalığa yol açan iltihaplanmanın temel nedenleridir. Hem hayvan hem de insan çalışmaları, kutsal fesleğenin kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini azaltabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu bulmuştur.

Fesleğen bitkisinin yapraklarındaki ve tohumlarındaki bileşikler de ürik asit seviyelerini düşürerek gut ve romatoid artrit gibi inflamatuar durumlardan kaynaklanan ağrıyı hafifletebilir.

  1. Zencefil

Zencefilde 50'den fazla farklı antioksidan bileşik tanımlanmıştır. Birçoğu vücudunuzdaki proinflamatuar maddeler olan sitokinlerin üretimini en aza indirir. Zencefil, vücudunuzdaki iltihap önleyici maddelerin üretimini sınırlayan bileşikler içerir. Kan şekeri ve kolesterol düzeyleri için faydaları vardır ve artritle ilgili ağrı ve iltihabı azaltabilir.

Hafif tatlı ve baharatlı tadı nedeniyle zencefil, lezzetli çaylarınızın ana malzemesi olabilir. 1 yemek kaşığı taze, soyulmuş zencefil veya 1 çay kaşığı toz zencefili 2 su bardağı (475 ml) su ile kaynatın. 10 dakika sonra süzün ve limon veya bal ile afiyetle yiyin.


  1. Kuşburnu

Kuşburnu, bir gülün çiçeklerini kaybetmesinden sonra geriye kalan mercan kırmızısı, yuvarlak, yenilebilir sözde meyvelerdir. Beta karoten ve C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere antioksidanlarla dolu oldukları için 2000 yıldan fazla bir süredir bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadırlar. Kuşburnu, hücrelerinizi hasardan koruyan güçlü anti-inflamatuar antioksidanlar olan fenolik bileşikler içerir.

Kuşburnu çayı yapmak için yaklaşık 10 adet bütün, taze veya kurutulmuş kuşburnu kullanın ve bunları ezin veya ufalayın. Bunları yaklaşık 1 1/2 bardak (355 ml) çok sıcak (kaynar olmayan) suyla karıştırın ve 6-8 dakika demlenmesine izin verin. Katıları çıkarmak için içeceği süzün ve istenirse bal ekleyin. Kuşburnu çayı, koyu kırmızı mercan rengine ve çiçek notalarına sahiptir.

  1. Rezene

Akdeniz rezene bitkisinin tohumlarının ve soğanının tadı genellikle meyan kökü veya anasonla karşılaştırılır. Yani bunların hayranıysanız, rezene aynı zamanda iltihapla savaşan lezzetli bir çay yapar. Kuşburnu gibi rezene de anti-inflamatuar fenolik bileşiklerle doludur. En aktif olanlardan bazıları kafeoilkinik asit, rosmarinik asit, kersetin ve kaempferoldür. Bazı araştırmalar, rezenenin ağrıyı, özellikle güçlü anti-inflamatuar bileşikleri nedeniyle menstrüasyonla ilgili ağrıyı azaltabileceğini göstermektedir.

Baharat rafınızdaki rezene tohumları ile rezene çayı yapmak kolaydır. 2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu üzerine 240 ml kaynar su dökün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. İsterseniz bal veya tatlandırıcı ekleyin.


Şunlara da göz atın;

  1. Biberiye çayının faydaları
  2. Ödem arttırıcı kür tarifleri
  3. Kuşburnu çayının faydaları nelerdir?
  4. Ada çayının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo