Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Hazırlanır?

Biberiye çayı neye iyi gelir? Biberiye çayının yan etkileri var mıdır? Biberiye çayı nasıl hazırlanır? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan biberiye çayının bilinmeyen faydaları
Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Hazırlanır?
11 Ekim 2023, 16:23

Biberiye çayı vitaminlerden, demir ve kalsiyumdan zengin bitkisel bir çaydır. Biberiye bitkisi genellikle mutfak yemeklerinde ve uçucu yağların yapımında kullanılır. 1 çay kaşığı taze veya kuru biberiye yaprağı 250-300 ml su ile 5-6 dk demlenerek içilebilir, isteğe bağlı tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal eklenebilir.


Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Sindirimi kolaylaştırır: Biberiye çayı, gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olan spazm giderici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda sağlıklı bağırsak bakterilerini destekler ve besin emilimini artırır.
  2. Karnosik asit içerir: Bağırsaklarınızdaki mikroflorayı ve iyi bakterileri dengelemeye yardımcı olan bir bileşik olan karnosik asit içerir.
  3. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir: Biberiye çayı içmek sindirim sisteminizin bir hastalıktan sonra iyileşmesine yardımcı olabilir veya mide rahatsızlığını iyileştirebilir.
  4. Kilo vermeye yardımcıdır: Sağlıklı bir bağırsak florası, vücudunuzun enfeksiyonları daha kolay giderebileceği ve yağları daha verimli işlemesi nedeniyle kilo kaybına yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.
  5. Serbest radikallere karşı etkilidir: Serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Serbest radikaller vücuda zarar veren oksidatif strese neden olan hücrelerdir.
  6. Oksidatif stres Alzheimer hastalığı, erken yaşlanma ve belirli kanser türlerini içeren rahatsızlıklarla ilişkilendirilmiştir. Biberiye çayı genel sağlığı artırmak ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemek için antioksidanlar (polifenoller ve flavonoidler) bakımından zengindir.
  7. Bağışıklığı güçlendirir: Biberiye çayı bağışıklık sağlığını artırdığı, bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkları önlediği gösterilen yüksek miktarda C ve A vitamini, magnezyum, potasyum ve kalsiyum içerir.
  8. Kan şekeri ve kalp sağlığını düzenler: Biberiye çayı kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olan kampen, luteolin ve karnosol içerir.
  9. Kalp krizi riskini azaltır: Etnofarmokoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar biberiye çayının kalp sağlığı üzerindeki mekanizmasını incelemiş ve içeriğindeki rosmarinik asidin tavşanlarda lipitlerin bozulmasını önlemeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır. 2017’de yayınlanan sıçanlarla yapılan bir başka çalışmada biberiye çayının yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabileceği saptanmıştır. Sonuçlar biberiye çayının kanı inceltici olarak hareket ettiğini, kan dolaşımını iyileştirdiğini, kan pıhtıları ve kalp krizi riskini azalttığını göstermiştir.
  10. Saç uzamasını teşvik eder: Biberiye yağı uzun süre önce alopesi (saçkıran) gibi erken saç dökülmesi durumları için doğal bir ilaç olarak lanse edilmiştir. Biberiye çayı içmek de benzer yararları sağlayabilir. Biberiye çayı, saç köklerini uyaran ve saç büyümesini sağlayan kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Dolaşımın artması daha güçlü teller oluşmasını sağlayan saç köklerine de hayati besinler sağlar. Ayrıca biberiye çayı saçların uzaması amacıyla saçın durulaması esnasında veya şampuan olarak da kullanılabilmektedir. Bir biberiye ile saç durulama, kepeği ortadan kaldırmak ve saçın ağırlığını azaltabilecek ürün birikimini kaldırmak için yardımcı olabilmektedir.
  11. Ruh halinizi ve hafızanızı iyileştirebilir. Biberiye içindeki bileşikleri, yiyerek veya teneffüs ederek almanın bazı çalışmalarca ruh halini artırdığı, konsantrasyon ve hafızayı iyileştirdiği gösterilmiştir. Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir çalışma, 1 ay boyunca günde iki kez 500 mg oral biberiye almanın bir plaseboya kıyasla anksiyete düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü, hafıza ve uyku kalitesini artırdığını bulmuştur. 20 sağlıklı genç üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise; zihinsel bir testten önce 4-10 dk biberiye solutulmuş ve sonucunda konsantrasyon, performans ve ruh hallerinin iyileştiği saptanmıştır. Biberiye koklamak veya çayını içmek bu yararları sağlayabilir ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Biberiye Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Biberiye bitkisine veya aynı ailedeki başka bir bitkiye alerjiniz varsa biberiye çayından kaçının. Aspirin veya salisilat ilaçlarına alerjisi olan kişilerde biberiye çayına alerjiler de gelişebilmektedir.
  2. İçildiğinde burun akıntısı, boğaz kaşıntısı veya solunum zorluğu da dahil olmak üzere herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi yaşarsanız içmeyi bırakın.
  3. Hamile veya emziriyorsanız biberiye çayı içmeden önce doktorunuza danışın. Biberiye çayı içindeki bileşikler adet dönemlerine, düşüğe ve komplikasyon riskine neden olabilir. Yüksek miktarlarda tüketimi rahim kanamalarına sebebiyet verebilir.
  4. Biberiye yaprağının epilepsi de dahil olmak üzere belirli koşulları daha da kötüleştirebilecek özellikleri vardır. İlaç kullanıyorsanız veya ciddi sağlık problemleriniz varsa, bitkisel çay içmeden önce mutlaka bir sağlık uzmanıyla görüşün.


Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle bir fincan suyu kaynatın. Kaynayan suyu fincana dökün ve içerisine bir tatlı kaşığı biberiye ilave edin. Ağzını kapatarak 10 dakika demlemeye bırakın. Ardından süzerek içebilirsiniz.

Önemli Not: Bitkisel çaylar, kişiler üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka doktora danışın.


Şunlara da göz atın;

  1. Badem sütü nasıl hazırlanır, faydaları nelerdir?
  2. Vişne suyunun faydaları nelerdir?
  3. Ev yapımı 7 meşhur kahve tarifi
  4. Düşük kalorili 7 yaz içeceği tarifi
  5. Ödem attırıcı 6 doğal kür tarifi
Kategoriler
Lezzet Logo