İğdegiller familyasının bir üyesi olan iğde, çok dallı yapısı ile dikkat çeken bir besindir. Yaprakları gümüşi renkte olan iğde ağacı, 7-8 metreye kadar uzayabilir. Çiçeklerinin hoş bir kokusu vardır. Sarı kabuklu meyveleri zeytine benzetilse de, daha yumuşak ve hassas bir yapıdadır. İğde meyvesi, genellikle çiğ bir şekilde atıştırmalık olarak tüketilir. Aynı şekilde kurutulan iğde komposto ve çay yapımında da kullanılır. İğdenin ezilmesi ve balla karıştırılmasıyla macun hazırlanabilir. Mayıs ayında çiçeklenmeye başlayan iğde, Eylül ayında olgunlaşır ve hasat edilir. Uzun süre dayanması için kurutma yöntemleri tercih edilebilir. Ancak iğde kurumaya başladığı gibi toplanmamalı, iyice kuruyana kadar bekletilmelidir.
İğde Güneşte Nasıl Kurutulur?
Güneşte kurutma, doğal ve geleneksel bir yöntemdir. Havanın sıcak ve nemin düşük olduğu günlerde tercih edilmelidir.
- İğdeleri bol suyla yıkayıp süzün. İyice kurutun.
- Güneşte kurutma için temiz bir bez ya da delikli bir tel tepsi kullanın. İğdeleri tek kat halinde yerleştirin.
- Meyveleri tozdan, böceklerden korumak için üzerlerini ince bir bezle kaplayın. Bu, iğdelerin doğal bir şekilde hava almasını sağlarken dış etkenlerden korur.
- İğdeleri her gün birkaç kez çevirerek eşit şekilde kurumasını sağlayın.
- Geceleri, iğdeleri nemlenmemesi için içeri alın. Sabah tekrar güneşe çıkarın. İğdeler hava durumuna ve güneşe bağlı olarak 4-7 gün içinde tamamen kuruyacaktır.
- Kuruyan iğdeleri soğumaya bırakın, ardından cam kavanozlara veya bez torbalara alarak saklayın.
İğde Fırında Nasıl Kurutulur?
Fırında iğde kurutma, daha hızlı bir yöntemdir ve güneş ışığı olmayan veya hava koşullarının uygun olmadığı durumlarda tercih edilebilir.
- Taze iğdeleri bol suyla yıkayıp süzün. Üzerinde toz veya kir kalmadığından emin olun.
- Yıkadıktan sonra iğdeleri süzgeçte iyice kurutun. Fazla su, kurutma süresini uzatacağı için iyice kurutulması önemlidir.
- Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve iğdeleri tepsiye tek kat halinde yerleştirin. İğdelerin üst üste gelmemesine dikkat edin.
- Fırını 60-70°C’ye ayarlayın. Bu düşük sıcaklık, iğdelerin iç kısmının da yavaş yavaş kurumasını sağlar. Fırının kapağını hafifçe açık bırakarak havalandırmayı sağlayın. Bu, içerideki nemin dışarı çıkmasına yardımcı olur.
- Her 1-2 saatte bir iğdeleri kontrol edin ve eşit şekilde kuruması için hafifçe karıştırın. Yaklaşık 6-8 saat içinde iğdeler kurumuş olacaktır, ancak tam kuruma süresi fırına ve iğdelerin boyutuna göre değişebilir.
- İğdeler kuruduktan sonra fırından çıkarın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra hava almayan cam kavanozlara veya bez torbalara koyarak saklayın.
Kurutulmuş iğdeler, hava almayan bir kapta serin, kuru ve karanlık bir yerde saklandığında aylarca tazeliğini korur. Bu yöntemlerle kurutulmuş iğdeleri çay, yemek ve tatlı tariflerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!
Şunlara da göz atın;
- İğdenin faydaları nelerdir?
- İğde nasıl saklanır?
- Nar kabuğu nasıl kurutulur?
- Su kabağı nasıl kurutulur?
- Kuşburnu nasıl kurutulur?